نشست قضایی شماره 1399-7295

نشست قضایی شماره 1399-7295

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7295


کد نشست:
1399-7295

تاریخ برگزاری:
1398/11/07

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
استفاده از چراغ گردان بدون مجوز

پرسش:
چنانچه شخصی بدون مجوز با نصب چراغ LED یا چراغ گردان بر روی خودرو در شهر تردد نماید این عمل نامبرده مشمول مواد 555 و 556 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) می گردد؟

نظر هیئت عالی:
صرف استفاده از چراغ گردان به لحاظ فقدان عنصر قانونی جرم محسوب نمیشود. نظر اکثریت در حد این استنتاج مورد تایید است.

نظر اکثریت:
بر اساس ماده یک آیین نامه قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیر مجاز مصوب 1390 در تعریف اصطلاحات بکار رفته در این قانون تجهیزات نظامی و انتظامی را جزء اقلام و مواد تحت کنترل قید کرده و در بند "غ" ماده مذکور چراغ گردان جزء تجهیزات انتظامی قید شده است به موجب ماده 4 قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات.. . مصوب 1390" وارد کردن هر نوع سلاح مهمات اقلام و مواد تحت کنترل به کشور خارج کردن آنها از کشور ساخت مونتاژ نگهداری حمل توزیع تعمیر و هرگونه معامله آنها بدون مجوز مراجع ذیصلاح جرم است اما در ماده 12 همین قانون که میزان مجازات حمل و نگهداری خرید و فروش اقلام یا مواد تحت کنترل را تعیین کرده مجازات دقیقی برای چراغ گردان مشخص نشده است. با توجه به اینکه قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات یک قانون خاص می باشد و صراحتا قانونگذار در ماده 18 صرفا به ضبط اشاره کرده و در ماده 12 در خصوص استفاده از چراغ گردان مجازات دیگری تعیین ننمود و با توجه به اصل قانون بودن جرم و مجازات به نظر می رسد موضوع مشمول مواد 555 و 556 قانون مجازات اسلامی ( تعزیرات) نمی گردد ضمن اینکه امتیازات استفاده از چراغ گردان شامل چراغ LED نمی گردد و این دو با هم متفاوت می باشد و ماده 556 قانون مذکور نیز اطلاق دارد و گفته".. . سایر امتیازات دولتی را بدون تغییر یا با تغییر جزیی که موجب اشتباه شود مورد استفاده قرار دهد..." باید دید آیا عرفا استفاده از چراغ موجب اشتباه می گردد یا خیر؟ که به نظر می رسد صرف استفاده از چراغ عرفا موجب اشتباه گرفتن با مامور دولت نمی گردد و موضوع بیشتر یک تخلف می باشد و جرم نیست و نظریه مشورتی اداره حقوقی به شماره 7/93/1833 مورخ 1393/08/04 نیز موید این نظر می باشد.

نظر اقلیت:
به استناد بند 100 ماده یک و ماده 60 آیین نامه راهنمایی و رانندگی تنها وسایل نقلیه انتظامی امدادی و خدماتی ویژه هنگامی که برای انجام ماموریت در حال حرکت می باشند تا حدودی که موجب تصادف نشود مجاز به انجام اعمالی مثل توقف در محل ممنوعه تجاوز از سرعت غیر مجاز دور زدن در نقاط ممنوعه گذشتن از چراغ قرمز عبور از خطوط ویژه و.. . می گردند و صدور مجوز استفاده از چراغ گردان و آژیر تعیین نوع چراغ و آژیر و مدت اعتبار آن بر عهده پلیس راهنمایی و رانندگی می باشد. چنانچه فردی طبق موضوع سوال بدون مجوز مذکور اقدام به استفاده از چراغ گردان نماید به نظر می رسد چنانچه خود را مامور دولت معرفی ننماید و صرفا استفاده نماید مشمول ماده 556 قانون مجازات اسلامی می گردد. چون با استفاده از چراغ مذکور از امتیازاتی که پلیس راهور به عنوان زیر مجموعه دولت به دارندگان مجوز می دهد بدون مجوز استفاده نموده و چنانچه به استناد استفاده از چراغ خود را مامور دولت هم معرفی نماید به نظر مشمول ماده 555 قانون مجازات اسلامی هم می گردد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 555 ـ هرگاه رفتار مرتکب و فوت مجنی علیه هر دو در ماه های حرام «محرم رجب ذی القعده وذی الحجه» یا در محدوده حرم مکه واقع شود خواه جنایت عمدی خواه غیرعمدی باشد علاوه بر دیه نفس یک سوم دیه نیز افزوده می گردد. سایر مکان ها و زمان های مقدس و متبرک مشمول حکم تغلیظ دیه نیست. تبصره ـ معیار شروع و پایان ماه های حرام مغرب شرعی است مانند ماه رجب که از مغرب شرعی آخرین روز ماه جمادی الثانی شروع و با مغرب شرعی آخرین روز ماه رجب به پایان می رسد.

مشاهده ماده 555 قانون مجازات اسلامی

ماده 556 ـ در حکم تغلیظ دیه فرقی میان بالغ و غیربالغ زن و مرد و مسلمان و غیرمسلمان نیست. سقط جنین نیز پس از پیدایش روح مشمول حکم تغلیظ است. تغلیظ دیه در مواردی که عاقله یا بیت المال پرداخت کننده دیه باشد نیز جاری است. در قتل عمدی که به علت عدم امکان قصاص یا عدم جواز آن دیه پرداخت می شود نیز این حکم جاری است.

مشاهده ماده 556 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM