نشست قضایی شماره 1399-7538

نشست قضایی شماره 1399-7538

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7538


کد نشست:
1399-7538

تاریخ برگزاری:
1398/09/03

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر شاهرود

موضوع:
احراز رکن معنوی (سونیت مجرمانه) در بزه توهین (مزاح مرتکب)

پرسش:
اگر شخصی به قصد شوخی کردن به دیگری توهین نماید (قصد مرتکب تحقیر و تخفیف مخاطب نباشد؛ بلکه صرفا قصد شوخی کردن با مخاطب را داشته است) آیا بزه توهین محقق می گردد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
در بزه توهین باید قصد مرتکب مبنی بر تخفیف یا تحقیر مخاطب احراز گردد والا جرم محسوب نمی گردد.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه بزه توهین جرمی عمدی است و تحقق آن منوط به احراز رکن معنوی یا روانی (سوء نیت مجرمانه) در رفتار مرتکب است و سوء نیت مجرمانه نیز متشکل از سوء نیت عام و سوء نیت خاص (قصد نتیجه) می باشد؛ لذا برای تحقق بزه توهین لازم است تا مرتکب قصد تحقیر و تخفیف دیگری ( قصد توهین به دیگری ) را داشته باشد؛ بنابراین زمانی که در مقام شوخی است و به قصد شوخی کردن با دیگری رفتاری توهین آمیز خطاب به وی به کار می برد فاقد سوء نیت خاص مجرمانه بوده و بنابراین بزه توهین واقع نمی گردد.

نظر اقلیت:
هر چند بزه توهین جرمی عمدی است و تحقق آن منوط به احراز رکن معنوی یا روانی (سوء نیت مجرمانه) در رفتار مرتکب است و سوء نیت مجرمانه نیز متشکل از سوء نیت عام و سوء نیت خاص (قصد نتیجه) می باشد اما بایستی توجه داشت که سوء نیت خاص مجرمانه نیز متشکل از دو قسم است: قصد مستقیم و قصد تبعی. در حقیقت قصد تبعی نیز حاکی از تحقق سوء نیت خاص مجرمانه است. از همین رو زمانی که مرتکب در مقام شوخی است و به قصد شوخی کردن با دیگری رفتاری توهین آمیز خطاب به وی به کار می برد هر چند در این وضعیت فاقد قصد مستقیم است و مستقیما قصد توهین ندارد؛ اما نکته اینجاست که چون در این وضعیت رفتار وی نوعا موهن و مخفف و تحقیر آمیز است؛ لذا در حقیقت دارای قصد تبعی است و قصد تبعی نیز ایجاد کننده سوء نیت خاص مجرمانه است؛ بنابراین بزه توهین در این وضعیت نیز واقع می گردد. به این منظور می توان از ملاک مقررات ناظر بر قصاص و دیات در قانون مجازات اسلامی (موضوع ماده 290 آن قانون) استفاده کرد و از آن وحدت ملاک گرفت و آن را قابل تسری در تعزیرات دانست؛ چراکه مقنن در این ماده قانونی صراحتا و مشخصا قصد تبعی را مورد شناسایی قرار داده است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 290 ـ جنایت در موارد زیر عمدی محسوب می شود: الف ـ هرگاه مرتکب با انجام کاری قصد ایراد جنایت بر فرد یا افرادی معین یا فرد یا افرادی غیرمعین از یک جمع را داشته باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود خواه کار ارتکابی نوعا موجب وقوع آن جنایت یا نظیر آن بشود خواه نشود. ب ـ هرگاه مرتکب عمدا کاری انجام دهد که نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می گردد هرچند قصد ارتکاب آن جنایت و نظیر آن را نداشته باشد ولی آگاه و متوجه بوده که آن کار نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود. پ ـ هرگاه مرتکب قصد ارتکاب جنایت واقع شده یا نظیر آن را نداشته و کاری را هم که انجام داده است نسبت به افراد متعارف نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن نمی شود لکن درخصوص مجنی علیه به علت بیماری ضعف پیری یا هر وضعیت دیگر و یا به علت وضعیت خاص مکانی یا زمانی نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود مشروط بر آنکه مرتکب به وضعیت نامتعارف مجنی علیه یا وضعیت خاص مکانی یا زمانی آگاه و متوجه باشد. ت ـ هرگاه مرتکب قصد ایراد جنایت واقع شده یا نظیر آن را داشته باشد بدون آنکه فرد یا جمع معینی مقصود وی باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود مانند اینکه در اماکن عمومی بمب گذاری کند. تبصره 1 ـ در بند (ب) عدم آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات گردد و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی است مگر جنایت واقع شده فقط به علت حساسیت زیاد موضع آسیب واقع شده باشد و حساسیت زیاد موضع آسیب نیز غالبا شناخته شده نباشد که در این صورت آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات شود و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود. تبصره 2 ـ در بند (پ) باید آگاهی و توجه مرتکب به اینکه کار نوعا نسبت به مجنی علیه موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می شود ثابت گردد و درصورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود.

مشاهده ماده 290 قانون مجازات اسلامی

ماده 608 ـ جنایتی که باعث جمع شدن یک یا دو لب و یا قسمتی از آن گردد موجب ارش است خواه موجب نمایان شدن دندان ها بشود خواه نشود.

مشاهده ماده 608 قانون مجازات اسلامی

ماده 609 ـ جنایتی که موجب سست و فلج شدن هریک از لب ها گردد به گونه ای که با خنده و مانند آن از دندان ها کنار نرود موجب دو سوم دیه یک لب و از بین بردن هر یک از لب های سست و فلج شده موجب یک سوم دیه آن است.

مشاهده ماده 609 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM