نشست قضایی شماره 1398-6558

نشست قضایی شماره 1398-6558

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6558


کد نشست:
1398-6558

تاریخ برگزاری:
1397/12/09

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر بناب

موضوع:
بررسی لزوم تحت نظر قرار دادن محکوم علیه حقوقی مجلوب

پرسش:
آیا شخصی که در اجرای ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی جلب می شود را می توان طبق مقررات آیین دادرسی کیفری تحت نظر قرار داد یا تعیین تکلیف آن در زمان دستگیری الزامی است؟

نظر هیئت عالی:
در خصوص موضوع سوال نظریه ای به شماره 7/96/505 مورخ 1396/3/1 از سوی اداره کل حقوقی قوه قضایی صادر گردیده که به شرح زیر عینا نقل می گردد و مورد تایید اعضا هیات عالی نشست های قضایی است.

نظر اکثریت:
هیچ منع قانونی در جهت صدور دستور تحت نظر قرار دادن محکوم علیه مجلوب موضوع ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی وجود ندارد و حتی محدودیت های قانونی مقرر برای متهم در قانون آیین دادرسی کیفری نیز شامل محکوم علیه نخواهد بود چرا که شخص متهم در معرض اتهام بوده و هنوز اتهامش اثبات نگردیده ولی شخص محکوم علیه موصوف بموجب حکم قطعی محکوم گردیده و مجوز صدور حکم حبس و بازداشت آن بالفعل موجود می باشد با توجه به اینکه در صورت صدور دستور تحت نظر نامبرده در بازداشتگاه مصوب سازمان زندان ها تحت نظر قرار خواهد گرفت کانه بموجب اعلام محکومیت به زندان معرفی گردیده است فلذا هیچ منع قانونی در صدور دستور تحت نظر قرار دادن محکوم علیه مجلوب موصوف بویژه در ساعات نصف شب که دسترسی به پرونده نیز میسور نخواهد بود و تعیین تکلیف آن در اول وقت اداری وجود ندارد.

نظر اقلیت:
مقررات آیین دادرسی کیفری صرفا در خصوص متهم است و شامل محکومین ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی نمی شود و الزاما باید شخص مجلوب از سوی مرجع صادرکننده جلب تعیین تکلیف گردد و نمی توان دستور تحت نظر بودن ایشان را صادر کرد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 3ـ اگر استیفای محکوم به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکوم علیه به تقاضای محکوم له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکوم له حبس می شود. چنانچه محکوم علیه تا سی روز پس از ابلاغ اجرائیه ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خویش را اقامه کرده باشد حبس نمی شود مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود. تبصره 1ـ چنانچه محکوم علیه خارج از مهلت مقرر در این ماده ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خود را اقامه کند هرگاه محکوم له آزادی وی را بدون اخذ تامین بپذیرد یا محکوم علیه به تشخیص دادگاه کفیل یا وثیقه معتبر و معادل محکوم به ارائه نماید دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس محکوم علیه خودداری و در صورت حبس او را آزاد می کند. در صورت رد دعوای اعسار به موجب حکم قطعی به کفیل یا وثیقه گذار ابلاغ می شود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکوم علیه اقدام کند. در صورت عدم تسلیم ظرف مهلت مذکور حسب مورد به دستور دادستان یا رئیس دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجراء می شود نسبت به استیفای محکوم به و هزینه های اجرائی از محل وثیقه یا وجه الکفاله اقدام می شود. در این مورد دستور دادگاه ظرف مهلت ده روز پس از ابلاغ واقعی قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است. نحوه صدور قرارهای تامینی مزبور مقررات اعتراض نسبت به دستور دادستان و سایر مقررات مربوط به این دستورها تابع قانون آیین دادرسی کیفری است. تبصره 2ـ مقررات راجع به تعویق و موانع اجرای مجازات حبس در خصوص کسانی که به استناد این ماده حبس می شوند نیز مجری است.

مشاهده ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM