نشست قضایی شماره 1397-5390

نشست قضایی شماره 1397-5390

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5390


کد نشست:
1397-5390

تاریخ برگزاری:
1380/10/15

برگزار شده توسط:
استان یزد/

موضوع:
عدم جواز طرح مجدد دعوا برای مطالبه مازاد بر خواسته قبلی

پرسش:
اگر خواهان به علت ارزیابی و تقویم خواسته کمتر از مبلغ واقعی موفق به دریافت تمام طلب خود نشود آیا پس از صدور حکم و مورد حکم قرار گرفتن قسمتی از طلب می توانـد مجـددا دادخواست برای بقیه طلب خود بدهد یا دادنامه اولیه اعتبار امـر مختومـه یافتـه و خواهـان نمی تواند دیگر دادخواست بدهد و بقیه طلب را وصول کند؟

نظر هیئت عالی:
آن چه در بند (6)ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی مذکور است دعوای مطروحه است که منتهی به حکم شده باشد و ارتباطی بـا ارزیـابی خواسته و تقویم آن ندارد. در صورتی که نسبت به دعوای قبلی کلا یـا جـزا حکـم صـادر شده اعتبار قضیه مختوم را دارد و مطالبه مجدد آن مورد ندارد.

نظر اکثریت:
چنانچه وحدت سبب وحدت موضوع وحدت جهت و اصحاب دعوا باشد اعتبار امر مختوم دارد و نمی تواند مجددا خسارت را مطالبه کند ولی تحت عنوان خسارتی که قبلا مطرح نبـوده و مورد حکم قرار نگرفته میتواند مجددا درخواست داده مطالبه کند.

نظر اقلیت:
چون منطوق حکم مشتمل بر سه قسمت قسـمت آمـره و قسمــت اسبــاب و دلایــل حکـم میباشد و قسمت آمره حکم دارای اعتبار امر مختوم است و اسباب و دلایل حکـم اعتبـار امـر مختوم ندارد و خساراتی که مورد حکم قرار نگرفته و بـه خواهـان داده شـده بـود مربـوط بـه اجرای دیگری از جسم یا شیء خسارت دیده می باشد و سبب جدیـدی تلقـی مـیشـود لـذا مجددا قابل مطالبه است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM