نشست قضایی شماره 1400-8539

نشست قضایی شماره 1400-8539

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8539


کد نشست:
1400-8539

تاریخ برگزاری:
1398/10/18

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر قوچان

موضوع:
تاثیر اشتباه در صدور دادنامه بر قطعیت آن

پرسش:
رای مرجع قضایی (اعم از شورا یا دادگاه) بطور واقع حضوری بوده ولی به اشتباه غیابی اعلام شده است و خوانده پس از انقضاء مهلت واخواهی نسبت به دادنامه تجدیدنظرخواهی کرده است تجدیدنظرخواهی خارج از موعد است یا خیر؟ اساسا اشتباه مرجع قضایی در غیابی اعلام کردن دادنامه آیا در محاسبه موعد تاثیری دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت اعضای محترم هیات عالی و نظریه اتفاقی مطلوب و مورد تایید است در صورت اشتباه دادگاه در اعلام غیابی بودن رای که در واقع حضوری بوده و انقضای مهلت قانونی تجدیدنظر خواهی در فرض حضوری بودن رای علی رغم اشتباه دادگاه چون اعتراض در مهلت مقرر در دادنامه می باشد بنابراین دادگاه مکلف به اصلاح اشتباه و ابلاغ دادنامه تصحیحی است والا اعتراض داخل در مهلت تجدیدنظر (پس از انقضای مهلت واخواهی) قابل پذیرش است.

نظر اتفاقی:
قاعده این است که اگر اشتباه در تنظیم دادنامه یا صدور رای اشتباه غیر موثر باشد و به حقوق طرفین لطمه وارد نکند ابلاغ دادنامه اشتباه اثر قانونی دارد و ملاک محاسبه مواعد تاریخ ابلاغ دادنامه اولیه است. ولی چنانچه اشتباه موثر بوده و به حقوق طرفین لطمه وارد کند بطور قطع ابلاغ دادنامه اشتباه اثر قانونی نداشته و باید مطابق ماده 309 قانون آیین دادرسی مدنی و قاعده عقلی ((ضرورت اصلاح هر اشتباه)) اشتباه تصحیح و دادنامه تصحیحی مجدد ابلاغ گردد و ابلاغ دادنامه تصحیحی ملاک محاسبه مواعد خواهد بود. مانند اخطاریه رفع نقصی که درست تنظیم نشده باشد و ابلاغ آن نمی تواند اثر قانونی داشته باشد. درفرض سوال نیز اشتباه موثر بوده باید تصحیح و مجدد دادنامه ابلاغ گردد. در غیر اینصورت حق مسلم خوانده تضییع خواهد شد.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 309 - هرگاه در تنظیم و نوشتن رای دادگاه سهو قلم رخ دهد مثل از قلم افتادن کلمه ای یا زیاد شدن آن و یا اشتباهی در محاسبه صورت گرفته باشد تا وقتی که از آن درخواست تجدیدنظر نشده دادگاه راسا یا به درخواست ذی نفع رای را تصحیح می نماید. رای تصحیحی به طرفین ابلاغ خواهد شد. تسلیم رونوشت رای اصلی بدون رونوشت رای تصحیحی ممنوع است. حکم دادگاه درقسمتی که مورد اشتباه نبوده درصورت قطعیت اجراء خواهد شد. تبصره 1 - در مواردی که اصل حکم یا قرار دادگاه قابل واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام است تصحیح آن نیز در مدت قانونی قابل واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام خواهد بود. تبصره 2 - چنانچه رای مورد تصحیح به واسطه واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام نقض گردد رای تصحیحی نیز از اعتبار خواهد افتاد.

مشاهده ماده 309 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM