نشست قضایی شماره 1400-8347

نشست قضایی شماره 1400-8347

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8347


کد نشست:
1400-8347

تاریخ برگزاری:
1399/02/16

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر تفرش

موضوع:
رد مال در سرقت های فاقد سوء نیت مجرمانه

پرسش:
در جرایم مثل کلاهبرداری و سرقت که رد مال جزء مجازات آن می باشد در صورتی که دادگاه عنصر مادی را محرز بدانند ولی سوء نیت مجرمانه را محرز تشخیص ندهد و حکم برایت صادر نماید دادگاه در خصوص رد مال چه تصمیمی باید اتخاذ بنماید؟ مستدل و مستند پاسخ بفرمایید.

نظر هیئت عالی:
با توجه به ماده 20 قانون آیین دادرسی کیفری در جرایمی که برای ضرر و زیان یا رد مال نیاز به دادخواست ندارد دادگاه در صورت صدور حکم برایت یا موقوفی تعقیب مکلف به رسیدگی نسبت به دعوی خصوصی است.

نظر اکثریت:
رد مال در مقررات جزایی و کیفری در جرایم محدود مانند سرقت کلاهبرداری و غیره پیش بینی شده است آن هم در زمانی می توان حکم به رد مال داد که تمام ارکان و عناصر سه گانه جرم وجود داشته باشد النهایه اگر عنصر مادی جرم باشد ولی عنصر معنوی و سوء نیت نباشد در صورتی می توان حکم به رد مال داد که عین مال موجود باشد در غیر این صورت شاکی باید دادخواست تقدیم کند چون رد مال یک امر حقوقی است نظریات شماره7527/7 مورخ 84/10/24 و 1314/98/7 مورخ 30/9/98 موید این نظر است.

نظر ابرازی:
اگر عنصر مادی جرم وجود داشته باشد باید به طور مطلق حکم به رد مال داده شود چه عین موجود باشد چه نباشد چون ماده 20 قانون آیین دادرسی کیفری گفته در هر صورت دادگاه مکلف است مبادرت به صدور رای نماید.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 20 ـ سقوط دعوای عمومی موجب سقوط دعوای خصوصی نیست. هرگاه تعقیب امر کیفری به جهتی از جهات قانونی موقوف یا منتهی به صدور قرار منع تعقیب یا حکم برائت شود دادگاه کیفری مکلف است در صورتیکه دعوای خصوصی در آن دادگاه مطرح شده باشد مبادرت به رسیدگی و صدور رای نماید.

مشاهده ماده 20 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 214 ـ مجرم باید مالی را که در اثر ارتکاب جرم تحصیل کرده است اگر موجود باشد عین آن را و اگر موجود نباشد مثل آن را و در صورت عدم امکان رد مثل قیمت آن را به صاحبش رد کند و از عهده خسارات وارده نیز برآید. هرگاه از حیث جزائی وجهی برعهده مجرم تعلق گیرد استرداد اموال یا تادیه خسارت مدعیان خصوصی بر آن مقدم است.

مشاهده ماده 214 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM