نشست قضایی شماره 1398-6555

نشست قضایی شماره 1398-6555

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6555


کد نشست:
1398-6555

تاریخ برگزاری:
1397/03/09

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر نقاب

موضوع:
تعیین قیم برای صغیر دارای وصی

پرسش:
جد پدری طی یک وکالت نامه در محضر اسناد رسمی تمامی امورات صغیر تحت ولایت خود را از جمله قیمومیت و.. . را پس از مرگش به شخص ثالث واگذار کرده است. از طرفی بعد از فوت جد پدری مادر صغیر قیم نامه از دایره سرپرستی اخذ کرده است. حال با توجه به اینکه یکی از اقوام صغیر تقاضای ابطال قیم نامه را نموده است آیا دادگاه امکان ابطال قیم نامه را دارد؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به مواد 56 و 73 قانون امورحسبی و ماده 1194 قانون مدنی با تعیین وصی توسط جد پدری برای قیمومیت مولی علیه پس از فوت خود تعیین و نصب توسط دادگاه بر خلاف قانون است؛ لذا به استناد ماده 54 قانون امور حسبی و رای وحدت رویه شماره 753 مورخ 95/6/2 هیات عمومی دیوان عالی کشور عزل قیم با دادگاهی است که بدوا تعیین قیم کرده است که منوط به تصدیق وصایت وصی می باشد.

نظر اتفاقی:
با توجه به مواد 56 و 73 قانون امور حسبی و نیز ماده 1194 قانون مدنی و با در نظر گرفتن این مطلب که صدور قیم نامه یک روال و روش قانونی دارد و یک سند رسمی محسوب می شود که مرجع نقض قیم نامه نیز دادگاه است و همانطور که در آراء تعیین قیم برای صغار و محجورین امکان تجدید نظر خواهی آن قید می گردد. بنابراین ابطال این قیم نامه با در نظر گرفتن این مطلب که جد پدری هنگامیکه در قید حیات بوده نسبت به تعیین وصی اقدام نموده است و وفق ماده 73 قانون امور حسبی در صورت وجود وصی تنها اقدامی که دادگاه می تواند انجام دهد تصدیق وصایت وصی است؛ بنابراین در فرض مسیله دادگاه می بایست با تصدیق وصایت وصی نسبت به عزل قیم اقدام نماید.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 56- هر یک از دادگاه ها که در جریان دعوی مطلع به وجود محجوری شود که ولی یا وصی یا قیم نداشته باشد باید به دادستان برای تعیین قیم اطلاع بدهد.

مشاهده ماده 56 قانون امور حسبی

ماده 54- عزل و تعیین قیم جدید و تعیین قیم موقت و سایر امور محجور که راجع به دادگاه است با دادگاهی است که بدوا تعیین قیم کرده است.

مشاهده ماده 54 قانون امور حسبی

ماده 73- در صورتی که محجور ولی یا وصی داشته باشد دادستان و دادگاه حق دخالت در اداره امور او ندارند و فقط دادرس بعد از رسیدگی لازم می تواند وصایت وصی را تصدیق نماید.

مشاهده ماده 73 قانون امور حسبی

ماده 1194 - پدر و جد پدری و وصی منصوب از طرف یکی از آنان ولی خاص طفل نامیده می شود.

مشاهده ماده 1194 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM