نشست قضایی شماره 1399-6809

نشست قضایی شماره 1399-6809

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6809


کد نشست:
1399-6809

تاریخ برگزاری:
1397/05/01

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر گلپایگان

موضوع:
بررسی شکایت مصدوم از راننده طرف مقابل در برخورد تعمدی خودروها

پرسش:
چنانچه دو نفر راننده وسایل نقلیه تعمدا با یکدیگر برخورد نمایند به نحوی که علاوه بر تخریب خودرو سرنشین یکی از آنها نیز مصدوم گردد چنانچه مصدوم از راننده طرف مقابل شاکی شده و نسبت به راننده وسیله ای که در آن قرار داشته نیز مراتب رضایت خود را اعلام دارد آیا عمل مذکور بی احتیاطی در امر رانندگی تلقی می شود؟ در صورت منفی بودن پاسخ اتهام هریک از رانندگان وسایل نقلیه چیست؟

نظر هیئت عالی:
فرض سوال از مصادیق بزه مشارکت در ایراد صدمه بدنی غیرعمدی موضوع ماده 533 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 است و لذا نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شهرستان گلپایگان در حدود فوق الذکر مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با عنایت به بند ب از ماده 290 از قانون مجازات اسلامی اتهام هریک از متهمان شرکت در تسبیب در ایراد صدمه بدنی عمدی است با این توضیح که چنانچه صدمات وارده از حیث مجازات واجد جنبه عمومی باشد هر دو راننده از این حیث مرتکب جرم شده و همچنین جنبه خصوصی آن متوجه فردی است که از این حیث از او شکایت گردیده است آن هم به میزان 50 درصد. همچنین هریک از متهمان مرتکب جرم تخریب عمدی نیز شده اند چرا که الزامی نیست که حتما نسبت به شخص ثالث عمد در ایراد صدمه نسبت به وی وجود داشته باشد به ویژه این که استفاده از بعضی از وسایل همچون خودرو مفهوم عمد را ضمن خود دارد.

نظر اقلیت:
چون صرفا قصد فعل واقع شده بر شخص ثالث وجود داشته و نه قصد نتیجه بر وی اتهام مطروحه علاوه بر تخریب شرکت در تسبیب در ایراد صدمه بدنی غیرعمدی است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 290 ـ جنایت در موارد زیر عمدی محسوب می شود: الف ـ هرگاه مرتکب با انجام کاری قصد ایراد جنایت بر فرد یا افرادی معین یا فرد یا افرادی غیرمعین از یک جمع را داشته باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود خواه کار ارتکابی نوعا موجب وقوع آن جنایت یا نظیر آن بشود خواه نشود. ب ـ هرگاه مرتکب عمدا کاری انجام دهد که نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می گردد هرچند قصد ارتکاب آن جنایت و نظیر آن را نداشته باشد ولی آگاه و متوجه بوده که آن کار نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود. پ ـ هرگاه مرتکب قصد ارتکاب جنایت واقع شده یا نظیر آن را نداشته و کاری را هم که انجام داده است نسبت به افراد متعارف نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن نمی شود لکن درخصوص مجنی علیه به علت بیماری ضعف پیری یا هر وضعیت دیگر و یا به علت وضعیت خاص مکانی یا زمانی نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود مشروط بر آنکه مرتکب به وضعیت نامتعارف مجنی علیه یا وضعیت خاص مکانی یا زمانی آگاه و متوجه باشد. ت ـ هرگاه مرتکب قصد ایراد جنایت واقع شده یا نظیر آن را داشته باشد بدون آنکه فرد یا جمع معینی مقصود وی باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود مانند اینکه در اماکن عمومی بمب گذاری کند. تبصره 1 ـ در بند (ب) عدم آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات گردد و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی است مگر جنایت واقع شده فقط به علت حساسیت زیاد موضع آسیب واقع شده باشد و حساسیت زیاد موضع آسیب نیز غالبا شناخته شده نباشد که در این صورت آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات شود و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود. تبصره 2 ـ در بند (پ) باید آگاهی و توجه مرتکب به اینکه کار نوعا نسبت به مجنی علیه موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می شود ثابت گردد و درصورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود.

مشاهده ماده 290 قانون مجازات اسلامی

ماده 533 ـ هرگاه دو یا چند نفر به نحو شرکت سبب وقوع جنایت یا خسارتی بر دیگری گردند به طوری که آن جنایت یا خسارت به هر دو یا همگی مستند باشد به طور مساوی ضامن می باشند.

مشاهده ماده 533 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM