نشست قضایی شماره 1399-7609

نشست قضایی شماره 1399-7609

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7609


کد نشست:
1399-7609

تاریخ برگزاری:
1397/09/08

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر زرین شهر

موضوع:
مطالبه خسارت رنگ شدگی خودرو

پرسش:
شخصی پس از خرید خودرو متوجه رنگی بودن (رنگ شدگی) خودرو می شود و دادخواستی تحت عنوان مطالبه خسارت به شورای حل اختلاف (با توجه به نصاب طرح دعوی ) تقدیم می نماید. آیا این طرح دعوی در قالب خیار عیب است یا خیار غبن (طبق ماده 417 قانون مدنی ) ؟

نظر هیئت عالی:
مطالبه خسارت و ارش در صورتی قابلیت پذیرش و استماع دارد که اولا- اسقاط کافه خیارات به عمل نیامده باشد. ثانیا- مبیع معیوب بوده و خواهان به خیار عیب تمسک جسته باشد که در این صورت حق مطالبه خسارت که همان مابه التفاوت قیمت مبیع معیوب و سالم است را دارد.

نظر اکثریت:
در صورتی که خواهان به خیار غبن استناد کند مطالبه ارش و یا خسارت قابل پذیرش نیست. اما اگر به خیار عیب استناد کند یا اینکه دعوی وی صرفا مطالبه خسارت باشد از آنجایی که مفهوم مطالبه خسارت با مفهوم ارش در عرف رایج یکسان است می توان خوانده را در خصوص مورد به پرداخت ارش محکوم کرد.

نظر ابرازی:
در فرض عدم تعیین خیار توسط خریدار موضوع به کارشناس ارجاع داده می شود. پس از وصول نظریه کارشناسی در صورتی که تفاوت قیمت فاحش باشد ( یکی از شرایط خیار غبن ) با استناد به ماده 417 قانون مدنی معامله را با خیار غبن فسخ می نماید.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 417 - غبن در صورتی فاحش است که عرفا قابل مسامحه نباشد.

مشاهده ماده 417 قانون مدنی

ماده 422 - اگر بعد از معامله ظاهر شود که مبیع معیوب بوده مشتری مختار است در قبول مبیع معیوب با اخذ ارش یا فسخ معامله.

مشاهده ماده 422 قانون مدنی

ماده 424 - عیب وقتی مخفی محسوب است که مشتری در زمان بیع عالم به آن نبوده است اعم از این که این عدم علم ناشی از آن باشد که عیب واقعا مستور بوده است یا این که ظاهر بوده ولی مشتری ملتفت آن نشده است.

مشاهده ماده 424 قانون مدنی

ماده 427 - اگر در مورد ظهور عیب مشتری اختیار ارش کند تفاوتی که باید به او داده شود به طریق ذیل معین می گردد: قیمت حقیقی مبیع در حال بی عیبی و قیمت حقیقی آن در حال معیوبی به توسط اهل خبره معین می شود. اگر قیمت آن در حال بی عیبی مساوی با قیمتی باشد که در زمان بیع بین طرفین مقرر شده است تفاوت بین این قیمت و قیمت مبیع در حال معیوبی مقدار ارش خواهد بود. و اگر قیمت مبیع در حال بی عیبی کمتر یا زیادتر از ثمن معامله باشد نسبت بین قیمت مبیع در حال معیوبی و قیمت آن در حال بی عیبی معین شده و بایع باید از ثمن مقرر به همان نسبت نگاه داشته و بقیه را به عنوان ارش به مشتری رد کند.

مشاهده ماده 427 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM