نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/02/20

برگزار شده توسط:
استان هرمزگان/ شهر کیش

موضوع:
گزارش اصلاحی در انتقال اموال متوفی

پرسش:
همسر متوفی به طرفیت پدر و مادر و دو فرزند وی به عنوان ورثه آن مرحوم و با استناد به قرارداد صلح عادی منعقده با متوفی جهت انتقال سند بخشی از اموال غیر منقول وی طرح شکایت می نماید و طرفین در دادرسی تقاضای صدور گزارش اصلاحی می نمایند با توجه به مقررات قانونی مربوط به مالیات بر ارث آیا دادگاه مجاز به تنظیم چنین گزارشی خواهد بود؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال گزارش اصلاحی نسبت به دعوا بر میت راجع به دیون او منع قانونی ندارد. چه اینکه به حکم ماده 232 قانون امور حسبی دعوی بر میت اعم از دین یا عین باشد به طرفیت ورثه یا نماینده قانونی آنها اقامه می شود. مطابق ماده 606 قانون مدنی هر گاه ماترک میت قبل از اداء دیون او تقسیم شود یا بعد از تقسیم معلوم شود بر میت دینی بوده طلبکار به هریک از ورثه به نسبت سهم او حق رجوع دارد و بنا به تجویز ماده 235 قانون امور حسبی طلبکار می تواند کسی که مالی از متوفی در ید او است اقامه دعوی کند. از سوی دیگر از ماده 19 قانون مالیات های مستقیم منع رسیدگی به دعوی مذکور و تنظیم گزارش اصلاحی مربوط به آن را منع نمی کند.

نظر اتفاقی:
با توجه به تبصره ماده 19 قانون مالیاتهای مستقیم که مقرر می دارد " دین متوفی به ورثه خود در صورت مستند بودن به مدارک قانونی و مورد تایید هیات حل اختلاف مالیاتی از ماترک کسر می گردد " که حاکی است مدعی می تواند به این کمیسیون مراجعه نماید نه اینکه به موجب مراجعه به محاکم قضایی و اخذ اجراییه مالیات متعلقه مورد غفلت قرار گیرد و گزارش اصلاحی که به مثابه توافق نامه ای بین ورثه تنظیم می شود نمی تواند خلاف مقرات قانونی مالیات بر ارث تنظیم شود و چون معنای دین در مقرره یاد شده اطلاق داشته و شامل هر نوع تعهد مربوط به اموال متوفی می شود و اینکه مراجعه به محاکم در فرض سوال موجب تعارض با صلاحیت هیات حل اختلاف مالیاتی در خصوص تایید دین متوفی بوده که چنانچه صلاحیت عام محاکم دادگستری مورد پذیرش قرار گیرد بیم تبانی ورثه جهت انتقال اموال متوفی بدون پرداخت مالیات بر ارث بسیار زیاد بوده لذا دادگاه در این خصوص صلاحیت رسیدگی را نخواهد داشت.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 26 - تشخیص صلاحیت یا عدم صلاحیت هر دادگاه نسبت به دعوایی که به آن رجوع شده است با همان دادگاه است. مناط صلاحیت تاریخ تقدیم دادخواست است مگر در موردی که خلاف آن مقرر شده باشد.

مشاهده ماده 26 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 232- دعوی بر میت اعم از دین یا عین باید به طرفیت ورثه و یا نماینده قانونی آن ها اقامه شود هر چند ترکه در ید وارث نباشد لیکن مادامی که ترکه به دست آن ها نرسیده است مسئول اداء دیون نخواهند بود.

مشاهده ماده 232 قانون امور حسبی

ماده 235- بستانکار از متوفی نیز در صورتی که ترکه به مقدار کافی برای اداء دین در ید ورثه نباشد می تواند بر کسی که او را مدیون متوفی می داند یا مدعی است که مالی از ترکه متوفی در ید اوست اقامه دعوی کند.

مشاهده ماده 235 قانون امور حسبی

ماده 606 - هر گاه ترکه میت قبل از ادا دیون تقسیم شود و یا بعد از تقسیم معلوم شود که بر میت دینی بوده است طلبکار باید به هر یک از وراث به نسبت سهم او رجوع کند و اگر یک یا چند نفر از وراث معسر شده باشد طلبکار می تواند برای سهم معسر یا معسرین نیز به وراث دیگر رجوع کند.

مشاهده ماده 606 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM