نشست قضایی شماره 1400-8283

نشست قضایی شماره 1400-8283

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8283


کد نشست:
1400-8283

تاریخ برگزاری:
1398/06/04

برگزار شده توسط:
استان همدان/ شهر اسد آباد

موضوع:
نحوه اجرای حکم الزام به تنظیم سند رسمی در صورت فوت محکوم علیه

پرسش:
چنانچه در مرحله اجرای حکم الزام به تنظیم سند رسمی محکوم علیه فوت نماید نحوه ی اجرای حکم چگونه می باشد؟

نظر هیئت عالی:
طبق قسمت اخیر مواد 10 و 31 قانون اجرای احکام مدنی عملیات اجرایی متوقف و پس از تعرفه وراث محکوم علیه متوفی مفاد اجراییه و عملیات اجرایی انجام شده به وسیله ابلاغ اخطاریه (چنانچه ابلاغ اجراییه به مدیون یا محکوم علیه از طریق درج در روزنامه به عمل آمده باشد اطلاعیه موصوف نیز از همان طریق اخطار می شود.) به وراث محکوم علیه فوت شده ابلاغ می گردد؛ بدیهی است بنا به مستنبط از ماده 120 آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجراء تنظیم سند رسمی موضوع حکم محتاج به ارایه گواهی حصر وراثت می باشد در صورت امتناع وراث محکوم علیه و احراز مراتب دادگاه با معرفی نماینده از طرف محکوم علیه یا حسب مورد وراث محکوم علیه سند انتقال اجرایی را امضا می نماید.

نظر اکثریت:
با توجه به ماده 120 آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجراء و طرز رسیدگی به شکایت از عملیات اجرایی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اجرای احکام ضمن عملیات اجرایی اطلاعیه ای حاوی صدور اجراییه و اینکه عملیات اجرایی در چه مرحله است به محل اقامت مدیون متوفی الصاق می کند چنانچه ابلاغ اجراییه به مدیون از طریق درج در روزنامه به عمل آمده باشد اطلاعیه موصوف یک نوبت در روزنامه کثیرالانتشار محل یا نزدیک به محل آگهی می شود. در این صورت تنظیم صورت مجلس مزایده و یا تنظیم سند انتقال و همچنین ثبت ملک در دفتر املاک به نام خریدار یا بستانکار محتاج به ارایه گواهی حصر وراثت نخواهد بود در مورد فوق هرگاه مال در مزایده به فروش برسد پرداخت مازاد به وراث موکول به ارایه گواهی حصر وراثت و گواهی دارایی است – در صورت فوت مدیون در خلال عملیات اجرایی ادامه عملیات موکول به معرفی ورثه از طرف متعهد له خواهد بود.

نظر اقلیت:
در صورت فوت محکوم علیه به محکوم له ابلاغ تا نسبت به معرفه ورثه ی محکوم علیه اقدام نماید سپس به ایشان ابلاغ می گردد تا جهت انتقال سند رسمی حاضر گردند و از طریق ایشان سند منتقل می گردد در صورت عدم حضور ایشان از طریق نماینده دادگاه اقدام به انتقال سند رسمی صورت می گیرد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 120 - درصورتی که قرار تامین اجرا گردد و خواهان به موجب رای قطعی محکوم به بطلان دعوا شود و یا حقی برای او به اثبات نرسد خوانده حق دارد ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ حکم قطعی خسارتی را که از قرار تامین به او وارد شده است با تسلیم دلایل به دادگاه صادرکننده قرار مطالبه کند. مطالبه خسارت در این مورد بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی صورت می گیرد. مفاد تقاضا به طرف ابلاغ می شود تا چنانچه دفاعی داشته باشد ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ با دلایل آن را عنوان نماید. دادگاه در وقت فوق العاده به دلایل طرفین رسیدگی و رای مقتضی صادر می نماید. این رای قطعی است. در صورتی که خوانده در مهلت مقرر مطالبه خسارت ننماید وجهی که بابت خسارت احتمالی سپرده شده به درخواست خواهان به او مسترد می شود.

مشاهده ماده 120 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 10 ـ اگر محکوم علیه قبل از ابلاغ اجراییه محجور یا فوت شود اجراییه حسب مورد به ولی: قیم امین وصی ورثه یا مدیر ترکه او ابلاغ می گردد و هرگاه حجر یا فوت محکوم علیه بعد از ابلاغ اجراییه باشد مفاد اجراییه و عملیات انجام شده به وسیله ابلاغ اخطاریه آنها اطلاع داده خواهد شد.

مشاهده ماده 10 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 31 ـ هر گاه محکوم علیه فوت یا محجور شود عملیات اجرایی حسب مورد تا زمان معرفی ورثه ولی وصی قیم محجور یا امین و مدیر ترکه متوقف می گردد و قسمت اجرا به محکوم له اخطار می کند تا اشخاص مذکور را با ذکر نشانی و مشخصات کامل معرفی نماید و اگر مالی توقیف نشده باشد دادورز ( مامور اجرا) می تواند به درخواست محکوم له معادل محکوم به از ترکه متوفی یا اموال محجور توقیف کند.

مشاهده ماده 31 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 120ـ هرگاه بعد از ابلاغ اجراییه به مدیون وقوع فوت بدهکار مستند به مدرک رسمی اعلام شود اجرا ضمن عملیات اجرائی اطلاعیه ای حاوی صدور اجراییه و اینکه عملیات اجرایی در چه مرحله ای است به محل اقامت مدیون متوفی الصاق می کند چنانچه ابلاغ اجراییه به مدیون از طریق درج در روزنامه به عمل آمده باشد اطلاعیه موصوف یک نوبت در روزنامه کثیرالانتشار محل یا نزدیک به محل آگهی می شود. در این صورت تنظیم صورتمجلس مزایده و یا تنظیم سند انتقال و همچنین ثبت ملک در دفتر املاک به نام خریدار یا بستانکار محتاج به ارائه گواهی حصر وراثت نخواهد بود در مورد فوق هرگاه مال در مزایده به فروش برسد پرداخت مازاد به وراث موکول به ارائه گواهی حصر وراثت و گواهی دارائی است. تبصره ـ در صورت فوت مدیون در خلال عملیات اجرائی ادامه عملیات موکول به معرفی ورثه از طرف متعهدله خواهد بود.

مشاهده ماده 120 آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجراء و طرز رسیدگی به شکایت از عملیات اجرایی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM