نشست قضایی شماره 1400-8120

نشست قضایی شماره 1400-8120

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8120


کد نشست:
1400-8120

تاریخ برگزاری:
1398/03/09

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر خمین

موضوع:
مسئولیت اشخاص در چک های شرکتی در صورت عدم امضاء رئیس هیئت مدیره

پرسش:
چنانچه در اساس نامه شرکت خصوصی صدور اسناد تجاری با امضاء مدیر عامل و رییس هیات مدیره و مهر شرکت اعتبار داشته باشد و توسط مدیر عامل چکی صادر گردد و مهر شرکت هم در چک ممهور شده باشد لیکن رییس هیات مدیره آن را امضاء نکرده باشد مسیولیت اشخاص فوق در برابر دارنده به چه نحوی است و در صورت امضاء آیا مسیولیت تضامنی است یا نسبی؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال مسیولیت مدیر عامل شرکت در صدور چک بدون امضاء رییس هیات مدیره در صورتی که هنگام افتتاح حساب میزان مسیولیت تعیین نشده باشد مسیولیت به تنصیف است به طوری مدیرعامل و شرکت بنابر اصل تنصیف دارای مسیولیت نسبی هستند لیکن در مقابل دارنده با حسن نیت که از میزان مسیولیت آنان اطلاعی ندارد به استناد ماده 19 قانون صدور چک دارای مسیولیت تضامنی می باشند.

نظر اتفاقی:
با توجه به نظریه مشورتی شماره 1843/92/7-92/9/23 اداره کل حقوقی قوه قضاییه که بیان داشته: (با توجه به اینکه تضامن موضوع ماده 249 قانون تجارت ناظر به مسیولیت امضا کنندگان در خط طولی است و نه عرضی و اصل عدم تضامن است؛ بنا بر این مسیولیت هر یک از امضا کنندگان چک صادره از حساب مشترک به میزانی است که در هنگام افتتاح حساب تعیین شده و اگر میزان مسیولیت مزبور تعیین نشده باشد اصل بر تنصیف است)؛ لذا مسیولیت امضاء کنندگان نسبی است لیکن در مقابل دارنده چک که از میزان مسیولیت بی اطلاع است اصل تنصیف مسیولیت جاری است و مسیولیت بین امضا کنندگان که به عنوان نماینده شرکت می باشند با شرکت حسب ماده 19 قانون صدور چک تضامنی است و در فرضی که فاقد امضاء یکی از صاحبان امضاء باشد اشخاصی که امضاء نموده اند در برابر ثالث مسیول هستند؛ لیکن شخصی که امضاء نکرده دعوی متوجه وی نمی باشد؛ هر چند که برخی نیز معتقدند دارنده در زمان اخذ چک شرکتی بایستی در خصوص صاحبان امضاء اعتبار و اسناد تعهد آور شرکت تحقیق و با توجه به آگهی تاسیس و تغییرات شرکت اقدام به اخذ چک نموده و زمانی که یکی از صاحبان امضا اقدام به امضا ننموده است اساسا چکی صادر نگردیده است.

مبحث:
قانون مدنی , قانون تجارت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 249 ـ برات دهنده کسی که برات را قبول کرده و ظهرنویسها در مقابل دارنده برات مسئولیت تضامنی دارند. دارنده برات در صورت عدم تادیه و اعتراض می تواند به هر کدام از آنها که بخواهد منفردا یا به چند نفر یا به تمام آنها مجتمعا رجوع نماید. همین حق را هر یک از ظهرنویسها نسبت به برات دهنده و ظهرنویسهای ماقبل خود دارد. اقامه دعوی بر علیه یک یا چند نفر از مسئولین موجب اسقاط حق رجوع به سایر مسئولیت برات نیست. اقامه کننده دعوی ملزم نیست ترتیب ظهرنویسی را از حیث تاریخ رعایت کند. ضامنی که ضمانت برات دهنده یا محال علیه یا ظهرنویسی را کرده فقط با کسی مسئولیت تضامنی دارد که از او ضمانت نموده است.

مشاهده ماده 249 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM