نشست قضایی شماره 1399-7185

نشست قضایی شماره 1399-7185

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7185


کد نشست:
1399-7185

تاریخ برگزاری:
1398/04/31

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر سیرجان

موضوع:
ارتکاب چهار جرم تعزیری غیر قابل گذشت - هماهنگ استانی کرمان - 8 از 11

پرسش:
در یک پرونده برای شخصی به اتهام ارتکاب 4 جرم تعزیری غیرقابل گذشت کیفرخواست صادر شده است و پرونده در دادگاه کیفری دو مطرح و در حال رسیدگی می باشد. شاکی هم رضایت می دهد با این اوصاف اگر بنا بر محکومیت متهم در هر 4 جرم باشد و با توجه به رضایت شاکی دادگاه بخواهد وفق تبصره ی 3 ماده ی 134 از قانون مجازات اسلامی به متهم تخفیف بدهد میانگین حداقل و حداکثر قانونی مورد نظر است یا اینکه میانگین حداقل به اضافه (بیش از حداکثر به شرطی که از حداکثر + نصف آن تجاوز نکند) مورد نظر می باشد؟ مثلا در جرم آدم ربایی میانگین 5+15 مد نظر است یا میانگین 5+22.5 ؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان سیرجان موجه و مورد تایید است. نظریه مشورتی اداره کل حقوقی شماره 7/9/2118 مورخ 1397/9/7 به شرح زیر موید این استنتاج است " اولا برای محاسبه میانگین مجازات حداقل و حداکثر باید پس از جمع حداقل و حداکثر مجازات حاصل جمع را بر 2 تقسیم نمود تا میانگین مجازات مشخص گردد. بنابراین برای محاسبه میانگین مجازات آدم ربایی که در استعلام آمده پس از جمع حداقل و حداکثر مجازات مقرر در ماده 621 قانون مجازات اسلامی 1375 ( 1 20= 5 +15) حاصل جمع را بر دو تقسیم می کنیم که نتیجه یعنی میانگین مجازات حداکثر و حداقل ده سال حبس می شود و نیز برای محاسبه میانگین مجازات رابطه نامشروع ( که مجازات جرم آن تا 99 ضربه شلاق تعزیری است ) 99 را با عدد یک جمع کرده و حاصل جمع را بر دو تقسیم می کنیم که میانگین مجازات حداکثر و حداقل 50 ضربه شلاق تعزیری است ( توضیح اینکه در مواردی که قانون گذار با به کار بردن کلمه تا حداکثر مجازات را تعیین می کند حداقل آن یک واحد از همان نوع مجازات می باشد.)

نظر اتفاقی:
منظور از واژه حداکثر در تبصره 3 ماده 134 قانون مجازات اسلامی حداکثر مجازات قانونی جرم بدون در نظر گرفتن موضوع تعدد است نه حداکثری که پس از تشدید مجازات (افزودن نصف حداکثر) تعیین می شود؛ اگر چنین باشند قسمت اخیر تبصره بدون مصداق می ماند. البته براساس نظر اقلیت ابتدا باید براساس ماده 134 مجازات تعیین شود و سپس تبصره 3 مذکور اعمال گردد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 621 ـ کندن دندان لق یا ترک خورده که منفعت آن باقی است موجب دیه همان دندان و در غیر این صورت موجب ارش است.

مشاهده ماده 621 قانون مجازات اسلامی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM