نشست قضایی شماره 1397-5152

نشست قضایی شماره 1397-5152

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5152


کد نشست:
1397-5152

تاریخ برگزاری:
1381/09/17

برگزار شده توسط:
استان هرمزگان/ شهر رودان

موضوع:
مرجع اخذ تامین مناسب و قبول ضامن معتبر جهت اجرای حکم غیابی

پرسش:
با توجه به تبصره 2 ماده 306 قانون آیین دادرسی مدنی اخذ تامین متناسب و قبول ضامن معتبر از محکوم له جهت اجرای حکم غیابی وظیفه دادگاه صادرکننده حکم است یا اجـرای احکام؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به تبصره 2 ماده 306 قـانون آیـین دادرسـی مـدنی مصوب سال1379 ":در صورتیکه دادنامه یا اجراییه به محکوم علیه غایـب ابـلاغ واقعی نشده و نامبرده در مهلت مقرر از تاریخ ابلاغ دادنامه واخواهی نکـرده باشـد اجـرای حکم غیابی منوط به معرفی ضامن معتبر یا اخذ تامین متناسب از محکوم له خواهـد بـود." با عنایت به اینکه صدور اجراییه با دادگاه نخستین اسـت و مطـابق مـاده12 قـانون اجـرای احکام مدنی مدیر اجرا تحت نظارت مسوولیت و دادگاه انجام وظیفه میکند تصمیم راجـع به اخذ تامین متناسب و قبول ضامن معتبر منوط به نظر دادگاه و از وظایف قـانونی دادگـاه بدوی است.

نظر اتفاقی:
نظر اول: مستفاد از ماده 12 قانون اجرای احکام مدنی واحد اجرای احکـام تحـت نظـارت دادگاه انجام وظیفه میکند و نیز مطـابق مـاده 5 همـان قـانون صـدور اجراییـه بـا دادگـاه نخستین است. بنابراین با عنایت به مراتب فوق اجرای حکم منوط به اخـذ تـامین اسـت که از وظایف دادگاه است و اجرای احکام دستورات دادگاه را اجـرا مـیکنـد در صـورتی که دادگاه اجرای حکم را منوط بـه اخـذ تـامین کـرده باشـد اجـرای احکـام تـامین اخـذ مینماید.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 306 - مهلت واخواهی از احکام غیابی برای کسانی که مقیم کشورند بیست روز و برای کسانی که خارج از کشور اقامت دارند دو ماه از تاریخ ابلاغ واقعی خواهد بود مگر اینکه معترض به حکم ثابت نماید عدم اقدام به واخواهی در این مهلت به دلیل عذر موجه بوده است. در این صورت باید دلایل موجه بودن عذر خود را ضمن دادخواست واخواهی به دادگاه صادر کننده رای اعلام نماید. اگر دادگاه ادعا را موجه تشخیص داد قرار قبول دادخواست واخواهی را صادر و اجرای حکم نیز متوقف می شود. جهات زیر عذر موجه محسوب می گردد: 1 - مرضی که مانع از حرکت است. 2 - فوت یکی از والدین یا همسر یا اولاد. 3 - حوادث قهریه از قبیل سیل زلزله و حریق که بر اثر آن تقدیم دادخواست واخواهی در مهلت مقرر ممکن نباشد. 4 - توقیف یا حبس بودن به نحوی که نتوان در مهلت مقرر دادخواست واخواهی تقدیم کرد. تبصره 1 - چنانچه ابلاغ واقعی به شخص محکوم علیه میسر نباشد و ابلاغ قانونی به عمل آید آن ابلاغ معتبر بوده و حکم غیابی پس از انقضاء مهلت قانونی و قطعی شدن به موقع اجراء گذارده خواهد شد. درصورتی که حکم ابلاغ واقعی نشده باشد و محکوم علیه مدعی عدم اطلاع از مفاد رای باشد می تواند دادخواست واخواهی به دادگاه صادرکننده حکم غیابی تقدیم دارد. دادگاه بدوا خارج از نوبت در این مورد رسیدگی نموده قرار رد یا قبول دادخواست را صادر می کند. قرار قبول دادخواست مانع اجرای حکم خواهد بود. تبصره 2 - اجرای حکم غیابی منوط به معرفی ضامن معتبر یا اخذ تامین متناسب از محکوم له خواهد بود. مگر اینکه دادنامه یا اجرائیه به محکوم علیه غایب ابلاغ واقعی شده و نامبرده در مهلت مقرر از تاریخ ابلاغ دادنامه واخواهی نکرده باشد. تبصره 3 - تقدیم دادخواست خارج از مهلت یادشده بدون عذر موجه قابل رسیدگی در مرحله تجدیدنظر برابر مقررات مربوط به آن مرحله می باشد.

مشاهده ماده 306 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 12 ـ مدیر اجرا تحت ریاست و مسئولیت دادگاه انجام وظیفه می کند و به قدر لزوم و تحت نظر خود دادورز ( مامور اجرا) خواهد داشت.

مشاهده ماده 12 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM