نشست قضایی شماره 1400-7810

نشست قضایی شماره 1400-7810

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7810


کد نشست:
1400-7810

تاریخ برگزاری:
1397/11/04

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر رامسر

موضوع:
رعایت تشریفات ماده 129 لایحه اصلاحی قانون تجارت در فرض انتقال مال بلاعوض توسط مدیرعامل به شرکت

پرسش:
درجایی مدیرعامل یا عضوی از هیات مدیره یک شرکت سهامی (خاص یا عام) قصد انتقال مالی بلاعوض به شرکت خود را دارد (که کاملا به نفع شرکت است) آیا رعایت تشریفات مندرج در ماده 129 لایحه اصلاحی قانون تجارت 1347 الزامی است؟

نظر هیئت عالی:
درصورتی معامله انجام شده در قالب صلح بلاعوض یا هبه بلاعوض یا یکی از عقودی که واجد شرایط اساسی صحت قراردادها باشد و کاملا به نفع شرکت منعقد شده باشد عدم رعایت تشریفات موضوع ماده 129 ق.ت از موجبات بطلان معامله محسوب نمیشود؛ زیرا هدف از رعایت تشریفات مزبور جلوگیری از اقدامات مدیر یا مدیران به ضرر شرکت متبوع می باشد و در فرض سوال رعایت این امر منتفی است.

نظر اکثریت:
در جایی که ورود ضرر به شرکت متصور نیست و انجام چنین معامله ای به صلاح و به نفع شرکت است چرا می بایست تشریفات مقرر در ماده مرقوم رعایت شود؟ به واقع هدف مقنن از وضع چنین ماده ای جلوگیری از سوء استفاده احتمالی مدیران بوده است که در مانحن فیه این بیم وجود ندارد و اصل آزادی در قراردادها و همچنین قاعده آزادی مدیران در انجام معاملات و تفکیک شخصیت حقوقی مدیران از شخصیت حقوقی شرکت بر این نظر صحه می گذارد. لذا در چنین فرضی ضرورتی در رعایت تشریفات مندرج در ماده 129 لایحه اصلاحی نیست.

نظر اقلیت:
از اطلاق لفظ معامله در ماده فوق بر می آید که حتی چنین معامله ای نیز باید تحت تشریفات کنترلی قرار گیرد و از طرفی قاعده امتنان در فقه نیز بر این موضوع تاکید می نماید چراکه اعطای مالی بلاعوض موجب منت نهادن بر دیگری می شود.

مبحث:
قانون تجارت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1- تاجر کسی است که شغل معمولی خود را معاملات تجارتی قرار بدهد.

مشاهده ماده 1 قانون تجارت

ماده 129 ـ طلبکاران شخصی شرکاء حق ندارند طلب خود را از دارایی شرکت تامین یا وصول کنند ولی می توانند نسبت به سهمیـ ه مدیون خود از منافع شرکت یا سهمی که در صورت انحلال شرکت ممکن است به مدیون مزبور تعلق گیرد هر اقدام قانونی که مقتضی باشد به عمل آورند. طلبکاران شخصی شرکاء در صورتی که نتوانسته باشند طلب خود را از دارایی شخصی مدیون خود وصول کنند و سهم مدیون از منافع شرکت کافی برای تادیه طلب آنها نباشد می توانند انحلال شرکت را تقاضا نمایند ( اعم از اینکه شرکت برای مدت محدود یا غیر محدود تشکیل شده باشد) مشروط بر اینکه لااقل شش ماه قبل قصد خود را به وسیله اظهارنامه رسمی به اطلاع شرکت رسانیده باشند در این صورت شرکت یا بعضی از شرکاء می توانند مادام که حکم نهایی انحلال صادر نشده با تادیه طلب دائنین مزبور تا حد دارایی مدیون در شرکت یا با جلب رضایت آنان به طریق دیگر از انحلال شرکت جلوگیری کنند.

مشاهده ماده 129 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM