نشست قضایی شماره 1400-8287

نشست قضایی شماره 1400-8287

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8287


کد نشست:
1400-8287

تاریخ برگزاری:
1398/08/14

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر کرمان

موضوع:
ادعای جعل نسبت به سندی که سابقا مبنای صدور حکم دیگری بوده است

پرسش:
شخص الف با ادعای خرید ملکی از ب مبادرت به تقدیم دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک نموده که دادگاه پس از رسیدگی با استدلال (... ودر واقع مالکیت خواهان از تاریخ.. . بر منزل مسکونی مورد نزاع استقرار وقطعیت یافته است وتصرف خواهان بر منزل مورد دعوا خود اماره مالکیت وی و صحت وقوع عقد بیع می باشد...) حکم برالزام به تنظیم سند رسمی ملک صادر و اعلام می نماید در پرونده مذکور رای صادره غیابی بوده و واخواهی نیز به علت طرح آن در خارج از مهلت قانونی رد می شود حال فروشنده با تقدیم دادخواست مستقل دعوای ابطال معامله به استناد جعل سند را ارایه نموده آیا دعوای اخیر قابلیت استماع دارد؟(نکته قابل ذکر این که در دعوای فوق خواهان ملک را با وکالت نامه از برادر خوانده خریداری نموده است)

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال دادگاه در دعوی معنون حق ورود به ماهیت را ندارد زیرا محکوم¬علیه دعوای سابق ضمن ارایه لایحه واخواهی دفاعی در خصوص جعلی بودن سند دلیل اثباتی ارایه ننموده است.

نظر اکثریت:
در دعوای دوم دادگاه پس از ورود در ماهیت حکم بر بطلان دعوای فوق الذکر را صادرمی نماید قایلین این نظر معتقدند معامله فوق از ابتدا فضولی بوده اما اقدامات بعدی مالک دال بر تنفیذ این معامله می باشد و در فرض سوال حتی در صورت ارجاع امر به کارشناس و فرض جعلی بودن سند متنازع فیه نتیجه ای نداشته و حکم بر بطلان دعوا جهت جلوگیری از طرح دعوای مجدد باید صادر گردد.

نظر اقلیت:
اقلیت به دوگروه تقسیم می گردند گروه اول معتقدند دادگاه در این دعوا حق ورود به ماهیت دعوا را ندارد چرا که محکوم علیه دعوای سابق ضمن ارایه لایحه واخواهی و دفاعیات خود در آن لایحه دفاعی در خصوص جعلی بودن سند و... ارایه ننموده است لذا در دعوای اخیر به علت عدم طرح آن وفق قانون قرار عدم استماع دعوا صادر می گردد.گروه دیگر اقلیت معتقدند باید بررسی نمود اگر در دعوای اول نسبت به صحت وکالت نامه و مبایعه نامه رسیدگی شده باشد دادگاه در دعوا اخیر وارد ماهیت نمی شود و قرار رد دعوا به علت اعتبار امرمختومه صادر می گردد اما اگر در دعوای سابق به صحت اسناد فوق رسیدگی نشده باشد دادگاه در این دعوا وارد ماهیت شده و رسیدگی می نماید.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1257 - هرکس مدعی حقی باشد باید آن را اثبات کند و مدعی علیه هر گاه در مقام دفاع مدعی امری شود که محتاج به دلیل باشد اثبات امر برعهده او است.

مشاهده ماده 1257 قانون مدنی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM