نشست قضایی شماره 1400-8259

نشست قضایی شماره 1400-8259

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8259


کد نشست:
1400-8259

تاریخ برگزاری:
1398/06/24

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
رسیدگی به جهات دیگری غیر از جهت تجویز اعاده دادرسی

پرسش:
چنانچه اعاده دادرسی از یک جهت از سوی دیوان تجویز شده باشد مثلا در لوث چند نفر از حالفین از سوگند خود عدول کنند آیا دادگاه هم عرض می تواند به جهات دیگر نیز رسیدگی کند یا برایت صادر کند؟

نظر هیئت عالی:
شعبه مرجوع الیه در مقام دادرسی مجدد صرفا در جهتی که از سوی دیوان عالی کشور پذیرفته شده مجاز به ورود هستند؛ اما این بدان معنا نیست که در اثناء رسیدگی چنانچه ادله جدیدی در جهت کشف واقع ارایه شد دادگاه حق ورود نداشته باشد.

نظر اکثریت:
مستنبط از مواد 476 و 482 قانون آیین دادرسی کیفری پس از درخواست اعاده دادرسی به دیوان عالی کشور مرجع ذکر شده در صورت احراز انطباق موضوع درخواست با یکی از موارد موضوع ماده 474 این قانون تجویز اعاده دادرسی می نماید و دادگاه هم عرض صرفا حق ورود و رسیدگی به جهت یا جهات تجویز شده از سوی دیوان عالی کشور دارد و لاغیر.

نظر اقلیت:
باید بین جهات اعاده دادرسی و ادله اثبات دعوی تمایز قایل شد؛ گرچه دادگاه هم عرض حق ورود و رسیدگی به جهتی غیر از جهات تجویز شده از سوی دیوان عالی کشور را ندارد اما به عنوان مثال در جاییکه مثلا قتل عمدی با لوث ثابت شده و قطعیت یافته است و متعاقبا برخی از حالفین از سوگند خود عدول می کنند و دیوان عالی کشور تجویز اعاده دادرسی می نماید چنانچه اولیاء دم نتوانند حالفین به تعداد نصاب اشخاصی که عدول نموده اند را معرفی نماید و از طرفی در جلسه رسیدگی ادله جدیدی از سوی اولیاء دم ارایه شود که موجبات علم قاضی را فراهم آورد یا متهم اقرار کند دیگر نیازی به تجویز اعاده دادرسی مجدد به جهات اخیر الذکر از سوی دیوان عالی کشور نمی باشد و دادگاه هم عرض می تواند بر مبنای علم خویش یا اقرار متهم مبادرت به صدور رای می نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 476 ـ درخواست اعاده دادرسی به دیوان عالی کشور تسلیم می شود. این مرجع پس از احراز انطباق موضوع درخواست با یکی از موارد موضوع ماده (474) این قانون با تجویز اعاده دادرسی رسیدگی مجدد را به دادگاه هم عرض دادگاه صادرکننده حکم قطعی ارجاع می دهد و در غیر این صورت قرار رد اعاده دادرسی صادر می نماید.

مشاهده ماده 476 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 482 ـ نسبت به حکمی که پس از اعاده دادرسی صادر می شود دیگر اعاده دادرسی از همان جهت پذیرفته نمی شود. مگر اینکه اعاده دادرسی از مصادیق ماده (477) بوده و مغایرت رای صادره با مسلمات فقهی به جهات دیگری غیر از جهت قبلی باشد و یا رای جدید مجددا همانند رای قبلی مغایر با مسلمات فقهی صادر شده باشد.

مشاهده ماده 482 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 474 ـ درخواست اعاده دادرسی در مورد احکام محکومیت قطعی دادگاه ها اعم از آنکه حکم مذکور به اجراءگذاشته شده یا نشده باشد در موارد زیر پذیرفته می شود: الف ـ کسی به اتهام قتل شخصی محکوم شود و سپس زنده بودن وی محرز گردد. ب ـ چند نفر به اتهام ارتکاب جرمی محکوم شوند و ارتکاب آن جرم به گونه‏ای باشد که نتوان بیش از یک مرتکب برای آن قائل شد. پ ـ شخصی به علت انتساب جرمی محکوم شود و فرد دیگری نیز به موجب حکمی از مرجع قضایی به علت انتساب همان جرم محکوم شده باشد به طوری که از تعارض و تضاد مفاد دو حکم بی گناهی یکی از آنان احراز گردد. ت ـ درباره شخصی به اتهام واحد احکام متفاوتی صادر شود. ث ـ در دادگاه صالح ثابت شود که اسناد جعلی یا شهادت خلاف واقع گواهان مبنای حکم بوده است. ج ـ پس از صدور حکم قطعی واقعه جدیدی حادث و یا ظاهر یا ادله جدیدی ارائه شود که موجب اثبات بی گناهی محکوم علیه یا عدم تقصیر وی باشد. چ ـ عمل ارتکابی جرم نباشد و یا مجازات مورد حکم بیش از مجازات مقرر قانونی باشد.

مشاهده ماده 474 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM