نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1392/03/05

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر تبریز

موضوع:
طرح دعوا از ناحیه مدیر عامل در صورت تفویض اختیار اقامه دعوا به وی توسط هیات مدیره

پرسش:
طبق آخرین آگهی تصمیمات شرکت مدیرعامل به تنهایی حق امضای کلیه اوراق مالی و غیرمالی را دارد. در صورتی که وی اقامه دعوی کرده باشد آیا برای احراز صحت و اختیار مدیرعامل نسبت به اقامه دعوا باید تفویض اختیار اقامه دعوا در هیات مدیره به مدیرعامل نیز ابراز گردد؟

نظر هیئت عالی:
مطابق ماده 125 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مدیرعامل شرکت در حدود اختیاراتی که توسط هیات مدیره به او تفویض شده است نماینده شرکت محسوب و از طرف شرکت حق امضا دارد لذا در مورد سوال با توجه به این که مطابق آخرین آگهی تصمیمات شرکت مدیرعامل به تنهایی حق امضای اسناد تعهدآور را دارد با توجه به این که تقدیم دادخواست و انتخاب وکیل و طرح دعوا دارای آثار مالی و غیرمالی است. به همین اعتبار دعوی اقامه شده قابل رسیدگی است و نظریه اکثریت که نظر به اختیار طرح دعوا از ناحیه مدیر عامل در فرض سوال داشته صایب تشخیص و تایید می شود.

نظر اکثریت:
با عنایت به این که امضا و تنظیم کلیه اوراق مالی و غیرمالی شرکت به مدیرعامل تفویض شده است و با توجه به این که دادخواست نیز یکی از اوراق مالی یا غیرمالی شرکت محسوب می شود و مدیرعامل مطابق قانون تجارت در حکم وکیل شرکت است و با تفویض کلیه اسناد مالی و غیرمالی به نام برده وکالت وی از شرکت وکالت عام و مطلق تلقی می شود لذا اختیار اقامه دعوی به شرح مذکور از جانب مدیرعامل محرز بوده و نیازمند دلیل دیگر نیست و مفهوم ماده 126 قانون تجارت نیز بیانگر همین موضوع می باشد.

نظر اقلیت:
مطابق قانون تجارت ارکان شرکت عبارت از مجمع عمومی و هیات مدیره می باشد و مدیرعامل نیز از جانب هیات مدیره برای اداره امور شرکت انتخاب می شود اما با عنایت به این که اداره شرکت از وظایف و اختیارات هیات مدیره می باشد لذا تفویض اختیار از هیات مدیره به مدیرعامل باید احراز شود و نظر به این که مدیرعامل در حکم وکیل شرکت است و وکالت نام برده وکالت مطلق و عام نبوده و بلکه وکالت مقید می باشد که مستلزم احراز تفویض اختیار است با عنایت به این که در حقوق تجارت و در عرف شرکت ها مراد از اسناد مالی و غیرمالی اسنادی است که در جریان عادی اداره امور شرکت کاربرد دارند و ظهور در دادخواست و اقامه دعوی ندارد لذا تفویض حق اقامه دعوی از هیات مدیره به مدیرعامل باید احراز شود و مدلول مواد 124و125 قانون تجارت مبین همین معنی است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 125 - مدیرعامل شرکت در حدود اختیاراتی که توسط هیات مدیره به او تفویض شده است نماینده شرکت محسوب و از طرف شرکت حق امضاء دارد.

مشاهده ماده 125 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت

ماده 126 ـ هر گاه شرکت تضامنی منحل شود مادام که قروض شرکت از دارایی آن تادیه نشده هیچ یک از طلبکاران شخصی شرکاء حقی در آن دارایی نخواهد داشت اگر دارایی شرکت برای پرداخت قروض آن کفایت نکند طلبکاران شرکت حق دارند بقیه طلب خود را از تمام یا فرد فرد شرکاء ضامن مطالبه کنند ولی در این مورد طلبکاران شرکت بر طلبکاران شخصی شرکاء حق تقدم نخواهند داشت.

مشاهده ماده 126 قانون تجارت

ماده 124 ـ مادام که شرکت تضامنی منحل نشده مطالبه قروض آن باید از خود شرکت به عمل آید و پس از انحلال طلبکاران شرکت می توانند برای وصول مطالبات خود به هر یک از شرکاء که بخواهند و یا به تمام آنها رجوع کنند و در هر حال هیچ یک از شرکاء نمی تواند به استناد اینکه میزان قروض شرکت از میزان سهم او در شرکت تجاوز می نماید از تادیه قروض شرکت امتناع ورزد فقط در روابط بین شرکاء مسئولیت هر یک از آنها در تادیه قروض شرکت به نسبت سرمایه خواهد بود که در شرکت گذاشته است آن هم در صورتی که در شرکتنامه ترتیب دیگری اتخاذ نشده باشد.

مشاهده ماده 124 قانون تجارت

ماده 125 ـ هر کس به عنوان شریک ضامن در شرکت تضامنی موجودی داخل شود متضامنا با سایر شرکاء مسئول قروضی هم خواهد بود که شرکت قبل از ورود او داشته اعم از اینکه در اسم شرکت تغییری داده شده یا نشده باشد. هر قراری که بین شرکاء برخلاف این ترتیب داده شده باشد در مقابل اشخاص ثالث کان لم یکن خواهد بود.

مشاهده ماده 125 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM