نشست قضایی شماره 1399-7474

نشست قضایی شماره 1399-7474

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7474


کد نشست:
1399-7474

تاریخ برگزاری:
1398/09/19

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر لاهیجان

موضوع:
تحقق انتقال مال غیر در قرارداد پیش فروش (مشارکت)

پرسش:
سازنده ملک (درقرارداد مشارکت) یکی از واحدهای آپارتمان را به شخصی پیش فروش می کند بعد از تکمیل و ساخته شدن واحد مزبور آن را به شخص دیگری می فروشد آیا بزه انتقال مال غیر تحقق یافته است ؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از ماده 13 قانون پیش فروش ساختمان انتقال مال غیر صورت گرفته نتیجتا به صحت نظر اکثریت اعلام عقیده می شود.

نظر اکثریت:
اگرچه در زمان فروش هنوز مال وجود نداشته است اما زمانی که واحد مذکور ساخته شد در مالکیت خریدار اول (بلحاظ قرارداد سابق) قرار گرفته است و فروشنده مالکیتی بر آن نداشته تا حق فروش آن را داشته باشد بنابراین بزه انتقال مال غیر تحقق یافته است. ماده 13 قانون پیش فروش ساختمان نیز موید این نظریه است چراکه پیش خریدار به نسبت مبلغی که پرداخت نموده است مالک ملک گردیده است.

نظر اقلیت:
در زمان قرارداد مالی وجود نداشته است تا بزه انتقال مال غیر تحقق پیدا کند چرا که تعهد به ساخت و تحویل یک واحد کلی فی الذمه بوده و در کلی فی الذمه نیز انتقال مال غیر متصور نیست. (در فرض سوال صرفا امکان مطالبه خسارات ناشی از عدم انجام تعهد وجود دارد)

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 13 ـ پیش خریدار به نسبت اقساط پرداختی یا عوض قراردادی مالک ملک پیش فروش شده می گردد و در پایان مدت قرارداد پیش فروش و اتمام ساختمان با تایید مهندس ناظر درصورتی که تمام اقساط را پرداخت یا عوض قراردادی را تحویل داده باشد با ارائه مدارک مبنی بر ایفاء تعهدات می تواند با مراجعه به یکی از دفاتر اسناد رسمی تنظیم سند رسمی انتقال به نام خود را درخواست نماید چنانچه پیش فروشنده حداکثر ظرف ده روز پس از اعلام دفترخانه از انتقال رسمی مال پیش فروش شده خودداری نماید دفترخانه با تصریح مراتب مبادرت به تنظیم سند رسمی به نام پیش خریدار یا قائم مقام وی می نماید. اداره ثبت اسناد و املاک محل وقوع ملک مکلف است به تقاضای ذی نفع نسبت به تفکیک و یا افراز ملک پیش فروش شده اقدام نماید.

مشاهده ماده 13 قانون پیش فروش ساختمان

ماده 1ـ کسی که مال غیر را با علم به اینکه مال غیر است به نحوی از انحاء عینا یا منفعتا بدون مجوز قانونی به دیگری منتقل کند کلاهبردار محسوب و مطابق ماده 238 قانون مجازات عمومی محکوم می شود و همچنین است انتقال گیرنده که در حین معامله عالم به عدم مالکیت انتقال دهنده باشد. اگر مالک از وقوع معامله مطلع شده و تا یک ماه پس از حصول اطلاع اظهاریه برای ابلاغ به انتقال گیرنده و مطلع کردن او از مالکیت خود به اداره ثبت اسناد یا دفتر بدایت یا صلحیه یا یکی از دوائر دیگر دولتی تسلیم ننماید معاون جرم محسوب خواهد شد. هر یک از دوائر و دفاتر فوق مکلفند در مقابل اظهاریه مالک رسید داده آن را بدون فوت وقت به طرف برسانند.

مشاهده ماده 1 قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM