نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1384/10/03

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر بابل

موضوع:
مسئولیت مدیون وضامن در حواله و حکم مسئولیت در مورد چک

پرسش:
اگر حواله صندوق قرض الحسنه به اشخاص ثالث و رابع منتقل شود آیا ذمه ایادی ماقبل به ایادی بعدی منتقل می شود؟ در صورت مثبت بودن پاسخ طرح دعوای دارنده علیه کلیه ایادی ما قبل مخصوصا صادر کننده حواله چه حکمی دارد؟ ماهیت حقوقی حواله با چک چه فرقی دارد؟

نظر هیئت عالی:
مطابق ماده 725 قانون مدنی حواله محقق نمی شود مگر با رضای محیل و قبول محال علیه لذا چنان چه صندوق قرض الحسنه که در واقع محال علیه است به علت عدم موجودی (بستانکار نبودن محیل) از پرداخت وجه حواله خودداری کند این امر به منزله عدم قبول محال علیه بوده نقل ذمه ای صورت نگرفته است و در این حالت ذمه حواله دهنده (محیل) بری نخواهد شد در نتیجه دعوای دارنده حواله به تعاقب ایادی می تواند نسبت به ید قبلی مسموع باشد و در صورتی که شخصی ضمانت محیل را نموده باشد در قبال دارنده مسیول پرداخت دین مدیون است. هر ضامنی می تواند در صورت پرداخت دین به مضمون عنه خود رجوع کند.

نظر اکثریت:
گروه اول: قانون مدنی حواله را عقد می داند در این مسیله عنوان حواله صدق نمی کند بلکه یک سند عادی است که ما به صندوق می دهیم برای پرداخت پول اگر در صندوق وجهی نباشد دوباره دین به مدیون اصلی برمی گردد و طبق قانون مدنی در این قضیه نقل ذمه بر ذمه است و در صورت امضای ضامن می توان به وی رجوع کرد و اگر مقررات خاصی در این قضیه حاکم باشد وفق آن و در غیر این صورت وفق مقررات قانون مدنی عمل می کنیم.

نظر اقلیت:
این سند از نوع حواله است. اگر در حواله محال علیه بپذیرد مسیولیت محیل باقی است اگر همزمان با امضای محیل شخص دیگری نیز امضا کند مسیولیت آنها تضامنی است اما اگر بعد از امضای محیل امضا کند نقل ذمه مطرح می شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 725 - حواله محقق نمی شود مگر با رضای محتال و قبول محال علیه.

مشاهده ماده 725 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM