نشست قضایی شماره 1398-5959

نشست قضایی شماره 1398-5959

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5959


کد نشست:
1398-5959

تاریخ برگزاری:
1396/12/14

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر کرمان

موضوع:
مرور زمان در محکومیت موثر سابق

پرسش:
فردی در سال 75 به شش سال حبس تعلیقی محکوم می شود آیا این سابقه باعث تعلیق محکومیت فعلی ایشان می شود یا خیر؟ (محل ابهام ماده 25 قانون مجازات اسلامی و بحث محکومیت موثر می باشد).

نظر هیئت عالی:
آنچه که منظور نظر قانون گذار بوده ارتکاب جرم در مدت زمانی است که دوره تعلیق به پایان نرسیده باشد. احکام و قرارهای تعلیقی که زمان آن خاتمه یافته است و پس از آن متهم مرتکب جرم شده مانعی جهت تعلیق حکم جدید در صورت وجود شرایط قانونی نیست. نتیجتا نظریه اکثریت تایید می گردد.

نظر اکثریت:
با عنایت به اینکه محکوم در مدت تعلیق مرتکب بزه جدید نشده است لذا این سابقه از سوابق وی حذف می شود و مشمول مرور زمان مذکور در ماده 25 قانون مجازات اسلامی می شود. ضمن اینکه در ماده 55 قانون مجازات اسلامی درجه تعلیق یک درجه کمتر از محکومیت قطعی است و لذا می توان از تعلیق استفاده کرد ضمن اینکه اگر این امر که هر فرد در مدت زمان سابقه خود فقط یکبار می تواند از تعلیق استفاده کند مورد نظر قانون گذار بود در شرایط تعلیق مانند آزادی مشروط نیز ذکر می شد.

نظر اقلیت:
با عنایت به ماده 55 قانون مجازات اسلامی محکوم فقط یکبار می تواند از تعلیق استفاده کند در این ماده قانون گذار دو مورد را برای استفاده از تعلیق در نظر گرفته است 1- سابقه محکومیت موثر کیفری 2- محکومیت قطعی که در میان آنها محکومیت تعلیقی وجود داشته باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 25 ـ محکومیت قطعی کیفری در جرایم عمدی پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان در مدت زمان مقرر در این ماده محکوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم می کند: الف ـ هفت سال در محکومیت به مجازات های سالب حیات و حبس ابد از تاریخ توقف اجرای حکم اصلی ب ـ سه سال در محکومیت به قطع عضو قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد نفی بلد و حبس تا درجه چهار پ ـ دو سال در محکومیت به شلاق حدی قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده نصف دیه مجنی علیه یا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج تبصره 1 ـ در غیر موارد فوق مراتب محکومیت در پیشینه کیفری محکوم درج می شود لکن در گواهی های صادره از مراجع ذیربط منعکس نمی گردد مگر به درخواست مراجع قضایی برای تعیین یا بازنگری در مجازات تبصره 2 ـ در مورد جرایم قابل گذشت در صورتی که پس از صدور حکم قطعی با گذشت شاکی یا مدعی خصوصی اجرای مجازات موقوف شود اثر تبعی آن نیز رفع می شود. تبصره 3 ـ در عفو و آزادی مشروط اثر تبعی محکومیت پس از گذشت مدت های فوق از زمان عفو یا اتمام مدت آزادی مشروط رفع می شود. محکوم در مدت زمان آزادی مشروط و همچنین در زمان اجرای حکم نیز از حقوق اجتماعی محروم می گردد.

مشاهده ماده 25 قانون مجازات اسلامی

ماده 55 ـ هرگاه پس از صدور قرار تعلیق دادگاه احراز نماید که محکوم دارای سابقه محکومیت کیفری موثر یا محکومیت های قطعی دیگری بوده است که در میان آنها محکومیت تعلیقی وجود داشته و بدون توجه به آن اجرای مجازات معلق شده است قرار تعلیق را لغو می کند. دادستان یا قاضی اجرای احکام نیز موظف است درصورت اطلاع از موارد فوق لغو تعلیق مجازات را از دادگاه درخواست نماید. حکم این ماده در مورد تعویق صدور حکم نیز جاری است.

مشاهده ماده 55 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM