نشست قضایی شماره 1398-6657

نشست قضایی شماره 1398-6657

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6657


کد نشست:
1398-6657

تاریخ برگزاری:
1397/04/21

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر استهبان

موضوع:
امکان ابطال رای داور توسط محکوم علیه در صورت سلب حق اعتراض توافقی طرفین

پرسش:
چنانچه طرفین حق اعتراض به رای داور را طی توافق با یکدیگر از خود سلب نموده باشند آیا محکوم علیه می تواند در دادگاه دعوی ابطال رای داور طرح نماید؟

نظر هیئت عالی:
رای داور قابل اعتراض نیست؛ لیکن به استناد ماده 488 ق.آ.د.م در قالب طرح دعوی "ابطال رای داور" قابل ابطال می باشد و در هر حال اسقاط حق اعتراض به رای داور مانع اقامه دعوی ابطال آن رای نیست.

نظر اکثریت:
هرچند اصحاب دعوی حق اعتراض به رای داور را از خود سلب کرده باشند ولی با این اوصاف باز حق اعتراض دارند و استناد به ماده 333 قانون آیین دادرسی مدنی قانونی نیست زیرا موضوع این ماده ناظر به آرایی است که از دادگاه صادر شده باشد؛ همچنین ذی نفع به استناد ماده 489 قانون مذکور چنانچه حق اعتراض به رای داور را از خود سلب نموده باشد با توجه به صراحت ماده 490 قانون یاد شده می تواند حکم به بطلان رای داور را بخواهد.

نظر اقلیت:
با عنایت به اینکه طرفین به موجب قرارداد داوری رای داور را قاطع اختلافات قرار داده و هر گونه اعتراض به آن را از خود سلب و ساقط نموده اند بنابراین اعتراض و تقاضای بطلان بعدی وجاهت قانونی ندارد و مستفاد از ماده 333 قانون آیین دادرسی مدنی که می تواند مشمول رای داوری هم باشد این است که طرفین اگر حق تجدیدنظرخواهی خود را با توافق کتبی ساقط کرده باشند تجدیدنظرخواهی آنان مسموع نخواهد بود؛ بنابراین طرح دعوی ابطال رای داور قابل استماع نیست.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 489 - رای داوری در موارد زیر باطل است و قابلیت اجرایی ندارد: 1 - رای صادره مخالف با قوانین موجد حق باشد. 2 - داور نسبت به مطلبی که موضوع داوری نبوده رای صادر کرده است. 3 - داور خارج از حدود اختیار خود رای صادر نموده باشد. در این صورت فقط آن قسمت از رای که خارج از اختیارات داور است ابطال می گردد. 4 - رای داور پس از انقضای مدت داوری صادر و تسلیم شده باشد. 5 - رای داور با آنچه در دفتر املاک یا بین اصحاب دعوا در دفتر اسناد رسمی ثبت شده و دارای اعتبار قانونی است مخالف باشد. 6 - رای به وسیله داورانی صادرشده که مجاز به صدور رای نبوده اند. 7 - قرارداد رجوع به داوری بی اعتبار بوده باشد.

مشاهده ماده 489 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 488 - هرگاه محکوم علیه تا بیست روز بعد از ابلاغ رای داوری را اجرا ننماید دادگاه ارجاع کننده دعوا به داوری و یا دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را دارد مکلف است به درخواست طرف ذی نفع طبق رای داور برگ اجرایی صادر کند. اجرای رای برابر مقررات قانونی می باشد.

مشاهده ماده 488 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 333 - درصورتی که طرفین دعوا با توافق کتبی حق تجدیدنظرخواهی خود را ساقط کرده باشند تجدیدنظرخواهی آنان مسموع نخواهد بود مگر درخصوص صلاحیت دادگاه یا قاضی صادرکننده رای.

مشاهده ماده 333 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM