نشست قضایی شماره 1397-4748

نشست قضایی شماره 1397-4748

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-4748


کد نشست:
1397-4748

تاریخ برگزاری:
1397/06/19

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
خارج نمودن اموال از تصرف مالک بدون اذن وی

پرسش:
در صورتی که زوج یا زوجه علیه دیگری شکایتی دایر بر سرقت مطرح نماید بدین شرح که اموالی که مالکیت آن متعلق به زوج یا زوجه می باشد ولی هر دو از آن استفاده می نمایند و شخصی که مالک نمی باشد بدون اجازه مالک اموال را از تصرف او خارج نماید و دلایل هم دال بر انتساب عمل فوق به وی باشد آیا رفتار مرتکب مشمول بزه سرقت می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شهرستان اصفهان مورد تایید است. ضمنا اضافه می نماید که بزه سرقت نیازمند «ربایش مال» است که در فرض پرسش وجود ندارد.

نظر اکثریت:
صرف خارج کردن اموال از تصرف مالک بدون اذن وی مشمول بزه سرقت می باشد. بنابراین فعل مرتکب مشمول بزه سرقت می باشد مگر آنکه در موارد خاص سوء نیت متهم احراز نگردد مانند آنکه خانه ای که اموال زوجه در آن می باشد استیجاری باشد و مدت اجاره منقضی و زوجه نیز منزل را ترک نموده باشد و زوج با انقضاء مدت اجاره منزل مسکونی مجبور به انتقال اموال زوجه به محل دیگری گردد که در این صورت به جهت فقد سوءنیت مرتکب رفتار وی مشمول عنوان سرقت نمی گردد.

نظر اقلیت:
به نظر می رسد در فرض مسیله صرف خارج کردن اموال از دسترس دیگری (زوج یا زوجه) بدون اجازه مالک رفتار مرتکب را مشمول عنوان سرقت نمی نماید مگر آنکه شخصی که مالک نمی باشد اموال مالک را بفروشد که در اینجا مستندا به ماده 1 قانون راجع به فروش مال غیر بزه انتقال مال غیر محقق می گردد در غیر این صورت صرف خارج کردن اموال توسط زوج یا زوجه از دسترس دیگری فاقد وصف کیفری می باشد و مستلزم طرح دعوی حقوقی مانند استرداد جهیزیه می باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1ـ کسی که مال غیر را با علم به اینکه مال غیر است به نحوی از انحاء عینا یا منفعتا بدون مجوز قانونی به دیگری منتقل کند کلاهبردار محسوب و مطابق ماده 238 قانون مجازات عمومی محکوم می شود و همچنین است انتقال گیرنده که در حین معامله عالم به عدم مالکیت انتقال دهنده باشد. اگر مالک از وقوع معامله مطلع شده و تا یک ماه پس از حصول اطلاع اظهاریه برای ابلاغ به انتقال گیرنده و مطلع کردن او از مالکیت خود به اداره ثبت اسناد یا دفتر بدایت یا صلحیه یا یکی از دوائر دیگر دولتی تسلیم ننماید معاون جرم محسوب خواهد شد. هر یک از دوائر و دفاتر فوق مکلفند در مقابل اظهاریه مالک رسید داده آن را بدون فوت وقت به طرف برسانند.

مشاهده ماده 1 قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM