نشست قضایی شماره 1399-7500

نشست قضایی شماره 1399-7500

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7500


کد نشست:
1399-7500

تاریخ برگزاری:
1398/08/30

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر محمود آباد

موضوع:
تاثیر عفو خصوصی بر مجازات تکمیلی جرم تعزیری

پرسش:
در پرونده ای متهم برای ارتکاب یک جرم تعزیری به مجازات اصلی و تکمیلی محکوم شده است. مجازات اصلی جرم تعزیری (شلاق تعزیری) اجرا شده است. چند روز پس از اجرای مجازات اصلی و پیش از اجرای مجازات تکمیلی (انجام خدمات عمومی در شهرداری) بخشنامه عفو خصوصی صادر می شود. آیا در این صورت مجازات تکمیلی مشمول عفو خواهد شد یا باید به طور کامل اجرا شود؟

نظر هیئت عالی:
در فرضی که مجازات اصلی مشمول عفو قرار می گیرد مجازات تکمیلی به تبع مجازات اصلی نباید اجرا شود. نتیجتا نظریه اکثریت با تاکید بر این استنتاج تایید می گردد.

نظر اکثریت:
در فرض سوال یعنی زمانی که مجازات اصلی جرم تعزیری اجرا شده است مجازات تکمیلی مشمول عفو نمی شود و باید اجرا شود. استدلال های این گروه از قضات به شرح زیر است:

نظر اقلیت:
مجازات تکمیلی در فرض این سوال مشمول عفو نمی شود. مهمترین استدلال های این گروه از قضات بدین شرح است: 1- زمانی که مجازات اصلی اجرا شده است مجازات تکمیلی هویت مستقلی ندارد؛ در نتیجه کلیه جرایمی که مشمول عفو می شوند خواه اجرا شده باشند یا نه مجازات تکمیلی آنها نیز مشمول عفو خصوصی می شود و باید قرار موقوفی اجرا صادر گردد. 2- اصل تفسیر قوانین جزایی به نفع متهم اقتضا دارد که در موارد ابهام یا سکوت قوانین و مقررات کیفری این موضوع به نفع متهم تفسیر شود؛ بر این اساس اگر مجازات تکمیلی فرض سوال را مشمول عفو خصوصی بدانیم به نفع محکوم علیه خواهد بود.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 96 ـ عفو یا تخفیف مجازات محکومان در حدود موازین اسلامی پس از پیشنهاد رئیس قوه قضاییه با مقام رهبری است.

مشاهده ماده 96 قانون مجازات اسلامی

ماده 23 ـ دادگاه می تواند فردی را که به حد قصاص یا مجازات تعزیری از درجه شش تا درجه یک محکوم کرده است با رعایت شرایط مقرر در این قانون متناسب با جرم ارتکابی و خصوصیات وی به یک یا چند مجازات از مجازات های تکمیلی زیر محکوم نماید: الف ـ اقامت اجباری در محل معین ب ـ منع از اقامت در محل یا محل های معین پ ـ منع از اشتغال به شغل حرفه یا کار معین ت ـ انفصال از خدمات دولتی و عمومی ث ـ منع از رانندگی با وسایل نقلیه موتوری و یا تصدی وسایل موتوری ج ـ منع از داشتن دسته چک و یا اصدار اسناد تجارت چ ـ منع از حمل سلاح ح ـ منع از خروج اتباع ایران از کشور خ ـ اخراج بیگانگان از کشور د ـ الزام به خدمات عمومی ذ ـ منع از عضویت در احزاب گروه ها و دستجات سیاسی یا اجتماعی ر ـ توقیف وسایل ارتکاب جرم یا رسانه یا موسسه دخیل در ارتکاب جرم ز ـ الزام به یادگیری حرفه شغل یا کار معین ژ ـ الزام به تحصیل س ـ انتشار حکم محکومیت قطعی تبصره 1 ـ مدت مجازات تکمیلی بیش از دو سال نیست مگر در مواردی که قانون به نحو دیگری مقرر نماید. تبصره 2 ـ چنانچه مجازات تکمیلی و مجازات اصلی از یک نوع باشد فقط مجازات اصلی مورد حکم قرار می گیرد. تبصره 3 ـ آیین نامه راجع به کیفیت اجرای مجازات تکمیلی ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد.

مشاهده ماده 23 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM