نشست قضایی شماره 1400-8058

نشست قضایی شماره 1400-8058

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8058


کد نشست:
1400-8058

تاریخ برگزاری:
1398/08/02

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
منظور از مقام قضایی در ماده 82 قانون آیین دادرسی کیفری

پرسش:
منظور از مقام قضایی در ماده 82 قانون آیین دادرسی کیفری فقط دادستان (دادیار - معاون) و قاضی دادگاه می باشد یا بازپرس را هم شامل می شود؟ (با توجه به اینکه تبصره ماده 82 مقرر داشته بازپرس می تواند ارجاع به میانجیگری را از دادستان تقاضا نماید)

نظر هیئت عالی:
ارجاع به میانجیگر چنانچه بازپرس هم بخواهد باید از طریق دادستان صورت گیرد مع الوصف در جرایمی که مستقیما در دادگاه مطرح گردد این امکان وجود دارد.

نظر اکثریت:
در جرایم تعزیری درجه6 اگر نزد بازپرس مطرح شود خود بازپرس می تواند بین طرفین سازش برقرار کند و نیاز به تقاضا از دادستان نیست اما اگر بخواهد پرونده را به شورای حل اختلاف بفرستد یا به میانجیگیری ارجاع نماید باید از دادستان تقاضا نماید و اگر جرم قابل گذشت باشد در هر درجه که باشد در راستای ماده 192 قانون آیین دادرسی کیفری بدون تقاضا از دادستان می تواند ارجاع به میانجیگری نماید.

نظر اقلیت:
با توجه به تعارض ماده 192 قانون آیین دادرسی کیفری و تبصره ماده 82 همین قانون در خصوص ارجاع به میانجیگری توسط بازپرس در هر حال بازپرس می بایست ارجاع به میانجیگری را از دادستان تقاضا نماید و به نظر می رسد در تنظیم ماده 192 توجهی به تبصره ماده 82 نشده است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 82 ـ در جرایم تعزیری درجه شش هفت و هشت که مجازات آنها قابل تعلیق است مقام قضایی می تواند به درخواست متهم و موافقت بزه دیده یا مدعی خصوصی و با اخذ تامین متناسب حداکثر دو ماه مهلت به متهم بدهد تا برای تحصیل گذشت شاکی یا جبران خسارت ناشی از جرم اقدام کند. همچنین مقام قضایی می تواند برای حصول سازش بین طرفین موضوع را با توافق آنان به شورای حل اختلاف یا شخص یا موسسه‏ای برای میانجیگری ارجاع دهد. مدت میانجیگری بیش از سه ماه نیست. مهلت های مذکور در این ماده در صورت اقتضاء فقط برای یکبار و به میزان مذکور قابل تمدید است. اگر شاکی گذشت کند و موضوع از جرایم قابل گذشت باشد تعقیب موقوف می شود. در سایر موارد اگر شاکی گذشت کند یا خسارت او جبران شود و یا راجع به پرداخت آن توافق حاصل شود و متهم فاقد سابقه محکومیت موثر کیفری باشد مقام قضایی می تواند پس از اخذ موافقت متهم تعقیب وی را از شش ماه تا دو سال معلق کند. در اینصورت مقام قضایی متهم را با رعایت تبصره های ماده (81) این قانون حسب مورد مکلف به اجرای برخی دستورهای موضوع ماده مذکور می کند. همچنین در صورت عدم اجرای تعهدات مورد توافق از سوی متهم بدون عذر موجه بنا به درخواست شاکی یا مدعی خصوصی قرار تعلیق تعقیب را لغو و تعقیب را ادامه می دهد. تبصره ـ بازپرس می تواند تعلیق تعقیب یا ارجاع به میانجیگری را از دادستان تقاضا نماید.

مشاهده ماده 82 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 192 ـ تحقیق از شاکی و متهم غیرعلنی و انفرادی است مگر در جرایم قابل گذشت که به آنها در دادسرا حتی الامکان به صورت ترافعی رسیدگی می شود و بازپرس مکلف است در صورت امکان سعی در ایجاد صلح و سازش و یا ارجاع امر به میانجیگری نماید.

مشاهده ماده 192 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM