نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1385/06/25

برگزار شده توسط:
استان خراسان شمالی/ شهر شیروان

موضوع:
ارزش گواهی گواهان

پرسش:
در صورتی که مستند رای دادگاه گواهی گواهان باشد و یکـی از جهـات تجدیـدنظرخواهی ایراد شهادت شهود باشد آیا دادگاه تجدیدنظر میتواند به لحاظ تلقین دانش گواهان بدون ذکر سبب و دلیل رای صادره را نقض کند؟

نظر هیئت عالی:
اگرچه در ماده 241 قانون آیین دادرسـی مـدنی گفتـه شده ارزش و تاثیر گواهی با تشخیص دادگاه است و دادرس دادگـاه بـدوی بـه استناد گواهی گواهان و تاثیر شهادت آنان انشای رای کرده و به همین جهت حکـم مـورد اعتراض واقع شده است دادرسان دادگاه تجدیدنظر با توجه به مقـررات مـاده 356 و بنـد (ب) ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی در صورتی که احراز کنند شرایط قانونی شـهادت شهود وجود نداشته و دادرس دادگاه بدوی در این مورد دچار غفلت شـده مـیتواننـد بـه گواهی گواهان ترتیب اثر نداده و با نقض دادنامه به بدوی حکم مقتضی صادر کنند.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه به دلالت ماده 241 قانون آیین دادرسی مدنی تشخیص ارزش و تـاثیر گـواهی بـا دادگاه است و این مقررات به استناد ماده 356 این قانون در دادگـاه هـای تجدیـدنظر نیـز لازم الرعایه است و به استناد بند (الف) و (ب) ماده 348 همین قانون دو مورد از جهات تجدیدنظر ادعای عدم اختیار مستندات دادگـاه و فقـدان شـرایط قـانونی شـهادت شـهود اسـت دادگـاه تجدیدنظر نیز اجازه بررسی شهادت شهود را دارد و در صـورتی کـه شـهادت شـهود را فاقـد ارزش تشخیص دهد میتواند شهادت شهود را از عداد دلایل خارج دانسته و در صـورتی کـه دلیل دیگری نباشد رای صادره را نقض کند. البته لازم است که دادگاه تجدیدنظر دلایل تلقینی بودن و یا عدم ارزش را تایید کند.

نظر اقلیت:
تلقینی بودن یا داشتن شهادت شهود از جمله شرایط شهود است و نه از مـواردی کـه محکـوم علیه حق ایراد داشته باشد و تشخیص ارزش گـواهی غیـر بـا دادگـاه بـدوی اسـت و دادگـاه تجدیدنظر نمیتواند شهادت شهود را به جهت تلقینـی بـودن آن از عـداد دلایـل خـارج و در نتیجه رای صادره را نقض کند.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 241 - تشخیص ارزش و تاثیر گواهی با دادگاه است.

مشاهده ماده 241 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM