نشست قضایی شماره 1399-7696

نشست قضایی شماره 1399-7696

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7696


کد نشست:
1399-7696

تاریخ برگزاری:
1398/04/06

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر عباس آباد

موضوع:
مطالبه نفقه ایام گذشته تحت شکایت کیفری یا دعوی حقوقی

پرسش:
با عنایت به ماده 1206 قاننون مدنی که مطالبه نفقه ایام گذشته را منوط به طرح دعوی حقوقی می داند سوالی که مطرح می شود این است که اگر به طور مثال مردی در تاریخ 1398/01/01 همسر خود را از منزل بیرون کند و او را از دریافت نفقه محروم نماید و سپس در 98/4/01 زوج مبادرت به پرداخت نفقه و برگرداندن زوجه به منزل نماید و زن یک ماه بعد یعنی در تاریخ 98/5/01 مبادرت به طرح دعوای نفقه کرده و تاریخ وقوع جرم را همان تاریخ خروج از منزل یعنی 98/01/01 مطرح کند آیا با فرض ثبوت تحقق جرم درآن سه ماهی که زوجه نفقه دریافت نمیکرد این شکایت قابلیت طرح کیفری دارد یا به استناد اینکه نفقه ایام گذشته است شکایت کیفری مردود می شود؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان عباس آباد با تذکر به اینکه شروع مرور زمان شکایت از تاریخ انجام وظیفه مجدد زوج در پرداخت نفقه زوجه می باشد مورد تایید است.

نظر اکثریت:
در جرایم قابل گذشت چون از زمان وقوع جرم تا یکسال امکان طرح دعوی وجود دارد و ترک انفاق نیز جرمی قابل گذشت و نکته بعدی اینکه ماده 53 قانون حمایت خانواده بحث جرم ترک انفاق را به طور عام مطرح نموده و منوط به حال بودن نکرده است.

نظر اقلیت:
چون ماده 1206 قانون مدنی بحث نفقه گذشته را صرفا در دعوای حقوقی به عنوان دین پذیرفته لذا قابلیت طرح دعوای کیفری ندارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 53 ـ هرکس با داشتن استطاعت مالی نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تادیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع کند به حبس تعزیری درجه شش محکوم می شود. تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی است و درصورت گذشت وی از شکایت در هر زمان تعقیب جزائی یا اجرای مجازات موقوف می شود. تبصره ـ امتناع از پرداخت نفقه زوجه ای که به موجب قانون مجاز به عدم تمکین است و نیز نفقه فرزندان ناشی از تلقیح مصنوعی یا کودکان تحت سرپرستی مشمول مقررات این ماده است.

مشاهده ماده 53 قانون حمایت از خانواده

ماده 106 ـ در جرایم تعزیری قابل گذشت هرگاه متضرر از جرم در مدت یک سال از تاریخ اطلاع از وقوع جرم شکایت نکند حق شکایت کیفری او ساقط می شود مگر اینکه تحت سلطه متهم بوده یا به دلیلی خارج از اختیار قادر به شکایت نباشد که در این صورت مهلت مزبور از تاریخ رفع مانع محاسبه می شود. هرگاه متضرر از جرم قبل از انقضای مدت مذکور فوت کند و دلیلی بر صرفنظر وی از طرح شکایت نباشد هر یک از ورثه وی در مهلت شش ماه از تاریخ وفات حق شکایت دارد. تبصره ـ غیر از مواردی که شاکی تحت سلطه متهم بوده درصورتی به شکایت وی یا ورثه او رسیدگی می شود که جرم موضوع شکایت طبق ماده (105) این قانون مشمول مرور زمان نشده باشد.

مشاهده ماده 106 قانون مجازات اسلامی

ماده 1206 - زوجه در هر حال می تواند برای نفقه ی زمان گذشته خود اقامه دعوا نماید و طلب او از بابت نفقه ی مزبور طلب ممتاز بوده و در صورت افلاس یا ورشکستگی شوهر زن مقدم بر غرما خواهد بود ولی اقارب فقط نسبت به آتیه می توانند مطالبه ی نفقه نمایند.

مشاهده ماده 1206 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM