نشست قضایی شماره 1398-5616

نشست قضایی شماره 1398-5616

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5616


کد نشست:
1398-5616

تاریخ برگزاری:
1396/10/11

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر فسا

موضوع:
احراز رشد در محکومین مالی زیر 18 سال

پرسش:
در پرونده ای محکوم علیه به پرداخت دیه محکوم شده است اما سن وی زیر 18 سال می باشد آیا اعمال مقررات ماده 696 قانون مجازات اسلامی (مصوب 1375) در خصوص وی امکان پذیر است؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به اینکه محکوم علیه غیر رشید می باشد ولی قهری یا قیم باید نسبت به پرداخت دیه از اموال شخص بالغ غیررشید اقدام نماید و اعمال مقررات ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 94 درصورتی که رشد مشارالیه در محکمه ذی صلاح ثابت شده باشد ممکن می باشد؛ نتیجتا نظریه اکثریت همکاران در حد استنتاج مرقوم مورد تایید اکثریت اعضاء هیات عالی نشست قضایی کیفری است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه محکوم علیه اهلیت استیفا ندارد هر چند که دارای اهلیت تمتع باشد ما می خواهیم او را ملزم به انجام کاری کنیم که اهلیت آن را ندارد از سوی دیگر می بایست رشد شخص محکوم علیه محرز گردد که این موضوع در صلاحیت دادگاه خانواده می باشد بنابراین امکان اعمال مقررات ماده 696 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 و ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی تا قبل از رسیدن به سن 18 سال یا صدور حکم رشد وجود ندارد.

نظر اقلیت:
چون احراز رشد یک امر تشخیصی است دادگاه کیفری می تواند ضمن رسیدگی رشد را احراز نماید و نیاز به ارایه دادخواست به دادگاه خانواده نمی باشد؛ در هر صورت اگر خود دادگاه کیفری قایل به رشید بودن محکوم علیه باشد می تواند ماده 696 مذکور را در مورد وی اعمال نماید.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 696 ـ هرگاه با قطع تمام زبان حس چشایی از بین برود فقط دیه قطع زبان پرداخت می شود و اگر با قطع بخشی از زبان چشایی از بین برود یا نقصان یابد درصورتی که چشایی از بین رفته مربوط به همان قسمت زبان باشد هرکدام از ارش چشایی و دیه زبان که بیشتر باشد باید پرداخت شود و اگر چشایی از بین رفته مربوط به همان قسمت از زبان نباشد ارش چشایی و دیه زبان جداگانه باید پرداخت شود مگر اینکه از دیه کامل بیشتر باشد که در این صورت فقط به میزان دیه کامل پرداخت می شود و اگر با جنایت بر غیرزبان چشایی از بین برود یا نقصان پیدا کند دیه یا ارش آن جنایت بر ارش چشایی افزوده می گردد.

مشاهده ماده 696 قانون مجازات اسلامی

ماده 3ـ اگر استیفای محکوم به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکوم علیه به تقاضای محکوم له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکوم له حبس می شود. چنانچه محکوم علیه تا سی روز پس از ابلاغ اجرائیه ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خویش را اقامه کرده باشد حبس نمی شود مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود. تبصره 1ـ چنانچه محکوم علیه خارج از مهلت مقرر در این ماده ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خود را اقامه کند هرگاه محکوم له آزادی وی را بدون اخذ تامین بپذیرد یا محکوم علیه به تشخیص دادگاه کفیل یا وثیقه معتبر و معادل محکوم به ارائه نماید دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس محکوم علیه خودداری و در صورت حبس او را آزاد می کند. در صورت رد دعوای اعسار به موجب حکم قطعی به کفیل یا وثیقه گذار ابلاغ می شود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکوم علیه اقدام کند. در صورت عدم تسلیم ظرف مهلت مذکور حسب مورد به دستور دادستان یا رئیس دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجراء می شود نسبت به استیفای محکوم به و هزینه های اجرائی از محل وثیقه یا وجه الکفاله اقدام می شود. در این مورد دستور دادگاه ظرف مهلت ده روز پس از ابلاغ واقعی قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است. نحوه صدور قرارهای تامینی مزبور مقررات اعتراض نسبت به دستور دادستان و سایر مقررات مربوط به این دستورها تابع قانون آیین دادرسی کیفری است. تبصره 2ـ مقررات راجع به تعویق و موانع اجرای مجازات حبس در خصوص کسانی که به استناد این ماده حبس می شوند نیز مجری است.

مشاهده ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM