نشست قضایی شماره 1400-7769

نشست قضایی شماره 1400-7769

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7769


کد نشست:
1400-7769

تاریخ برگزاری:
1398/05/09

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گالیکش

موضوع:
نحوه رسیدگی به پرونده سرقت در فرضی که مال مسروقه فاقد جواز باشد

پرسش:
شاکی شکایت با موضوع سرقت یک قبضه سلاح شکاری علیه متهم مطرح کرده است درفرضی که اسلحه شکاری فاقد جواز باشد آیا فقدان جواز تاثیری در رسیدگی به شکایت شاکی دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
نظر به این که اسلحه ای که فاقد جواز باشد مالیت دارد و عدم جواز نافی مالیت آن نیست نتیجتا نظریه اتفاقی که فقدان جواز را موثر در موضوع بزه سرقت نمی داند صایب اعلام می شود.

نظر اتفاقی:
در فرض سوال اقدام متهم دارای وصف کیفری است. اسلحه شکاری هر چند که فاقد جواز است اما عرفا مالیت دارد و اینکه مالک اسلحه ضوابط موجود در خصوص اخذ سلاح شکاری را رعایت نکرده است نمی تواند سلاح را از مالیت خارج کند. فقها در تعریف مال بیان کرده اندکه " المال ما بذل المال" یعنی مال آن چیزی است که در قبال آن مالی پرداخت شود. دکتر کاتوزیان در تعریف مال گفته اند "به چیزی مال گفته می شود که دارای دو شرط اساسی باشد اولا مقید باشد و نیازی را برآورده کند ثانیا قابل اختصاص یافتن به شخص یا ملت معین را داشته باشد. با در نظر گرفتن تعریف فقهی و حقوقی از مال به نظر می رسد اسلحه فاقد جواز مالیت دارد. در فرض سوال متهم به لحاظ ارتکاب بزه سرقت محاکمه می شود و برای ایشان مجازات تعیین می شود و در واقع فقدان جواز برای سلاح توجیه کننده جرم ارتکابی برای متهم نیست و دادگاه رسیدگی کننده باید در خصوص شاکی که اقدامات لازم را در جهت اخذ جواز سلاح به عمل نیاورده وفق قانون اولا خطاب به دادستان اعلام جرم کند ثانیا دستور تحویل سلاح مکشوفه به مراجع صلاحیت دار را بدهد. نظریه مشورتی شماره 7/93/121-1-03-1393 موید این نظر است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 656 ـ در صورتی که سرقت جامع شرایط حد نباشد و مقرون به یکی از شرایط زیر باشد مرتکب به حبس از شش ماه تا سه سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم می شود: 1 ـ سرقت در جایی که محل سکنی یا مهیا برای سکنی یا در توابع آن یا در محل های عمومی از قبیل مسجد و حمام و غیر این ها واقع شده باشد. 2 ـ سرقت در جایی واقع شده باشد که به واسطه درخت و یا بوته یا پرچین یا نرده محرز بوده و سارق حرز را شکسته باشد. 3 ـ در صورتی که سرقت در شب واقع شده باشد. 4 ـ سارقین دو نفر یا بیشتر باشند. 5 ـ سارق مستخدم بوده و مال مخدوم خود را دزدیده یا مال دیگری را در منزل مخدوم خود یا منزل دیگری که به اتفاق مخدوم به آن جا رفته یا شاگرد یا کارگر بوده و یا در محلی که معمولا محل کار وی بوده از قبیل خانه دکان کارگاه کارخانه و انبار سرقت نموده باشد. 6 ـ هر گاه اداره کنندگان هتل و مسافرخانه و کاروانسرا و کاروان و به طور کلی کسانی که به اقتضای شغل اموالی در دسترس آنان است تمام یا قسمتی از آن را مورد دستبرد قرار دهند.

مشاهده ماده 656 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM