نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1380/11/04

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
مشروعیت شرط مالکیت موجر بر اعیانی توسط مستاجر موقوفه پس از انقضای مدت اجاره

پرسش:
هرگاه متولی موقوفه زمین وقفی را به شخصی حقیقی یا حقوقی اجاره دهد و در قرارداد اجاره به مستاجر اجازه دهد که به هزینه خود در آن اعیانی احداث کند مشروط به این که پس از انقضای مدت اجاره اعیانی احداثی بلاعوض در مالکیت موجر قرار گیرد حال 1. آیا شرط مذکور از نظر شرع و قانون نافذ و لازم الاجرا است؟

نظر هیئت عالی:
1. در صورتی که در قرارداد اجاره زمین موقوفه تنظیمی فی مابین متولی وقف با اشخاص حقیقی و حقوقی به عنوان شرط ضمن العقد به مستاجر اجازه داده شده باشد که به هزینه خود در زمین اعیانی احداث نماید و پس از انقضای مدت اجاره اعیانی احداث شده بلاعوض در مالکیت موجر قرار گیرد. چنین شرطی که داخل در عنوان شرط نتیجه است و مورد رضایت طرفین بوده با هیچ یک از شروط باطل و مبطل عقد موضوع ماده 233 قانون مدنی مطابقت ندارد و بر حسب عموم ادله راجع به لزوم ایفای شرط متعاقب انقضای مدت اجاره اعیانی احداثی از طرف مستاجر متعلق به وقف خواهد بود و شرط مذکور صحیح و لازم الاجرا است.

نظر اکثریت:
اجاره صحیح است و جزو وقف می شود و این مقدار جهل به میزان بنایی که در آینده ساخته می شود مضر نیست یعنی موجب بطلان عقد نمی شود.

نظر اقلیت:
گروه اول: شرط باطل ولی عقد صحیح است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 233 - شروط مفصله ذیل باطل و موجب بطلان عقد است: 1 - شرط خلاف مقتضای عقد 2 - شرط مجهولی که جهل به آن موجب جهل به عوضین شود.

مشاهده ماده 233 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM