نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/02/21

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر سمیرم

موضوع:
رسیدگی به جرمی که قاضی شاهد آن است

پرسش:
قاضی در حالی که عازم محل خدمت بوده است مواجه با نزاع خیابانی شده و پس از توقف شخصا مشاهده می کند که آقای الف مرتکب قتل ب می شود قاضی یاد شده به محل خدمت رفته و در روزهای بعد پرونده همان قتل به ایشان ارجاع می شود در پرونده هیچ دلیلی بر ارتکاب قتل از سوی الف وجود ندارد؛ سوال این است آیا قاضی می تواند به علم خود استناد کرده و رسیدگی کند ؟

نظر هیئت عالی:
ماده 211 قانون مجازات اسلامی ناظر به علم حصولی قاضی است که از طریق مستندات بین موجود در پرونده حاصل شده باشد و حسب تبصره ذیل ماده مرقوم نظریه کارشناس معاینه محل تحقیقات محلی اظهارات مطلع و گزارش ظابطان که نوعا علم آور هستند می توانند مستند علم قاضی قرار گیرد به علاوه طبق ماده 162 قانون مرقوم شهادت و اقرار که فاقد شروط مقرر در قانون و شرع باشد در کنار قراین و امارات دیگر می توانند مستند علم قاضی قرار گیرند و علم شخصی قاضی که از مشهودات و مسموعات و مبادی حسی او حاصل شده باشد حسب ماده 211 نمی تواند مستند قرار گیرد بنابراین در مورد سوال که قاضی شاهد وقوع جرم بوده بر اساس علم شخصی نمی تواند حکم صادر کند زیرا قابلیت بررسی و نظارت در مراجع بالاتر را ندارد و بهتر است درمرحله تحقیقات مقدماتی پرونده به قاضی دیگری ارجاع شود و بازپرس به عنوان شاهد مشاهدات خود را منعکس کند در عین حال قاضی شاهد نمی تواند به موضوع بی طرف باشد با فرض احتمال اشتباه در درک ماوقع بهتر است فقط شاهد باشد. بنابراین نظریه اکثریت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
مورد از موارد رد دادرسی محسوب می شود و قاضی نمی تواند به علم خود استناد کند.

نظر اقلیت:
از موارد رد دادرسی محسوب نمی شود و قاضی می تواند به آن استناد کند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 421 ـ دادرس در موارد زیر باید از رسیدگی امتناع کند و طرفین دعوی نیز می توانند در این موارد ایراد رد دادرس کنند: الف ـ قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین دادرس و یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم؛ وجود داشته باشد. ب ـ دادرس قیم یا مخدوم یکی از طرفین دعوی باشد یا یکی از طرفین مباشر امور دادرس یا امور همسر وی باشد. پ ـ دادرس همسر و یا فرزند او وارث یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم باشند. ت ـ دادرس در همان امر کیفری قبلا تحت هر عنوان یا سمتی اظهارنظر ماهوی کرده یا شاهد یکی از طرفین بوده باشد. ث ـ بین دادرس پدر و مادر همسر و یا فرزند او و یکی از طرفین دعوی یا پدر و مادر همسر و یا فرزند او دعوای حقوقی یا کیفری مطرح باشد یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور رای قطعی بیش از دو سال نگذشته باشد. ج ـ دادرس همسر و یا فرزند او نفع شخصی در موضوع مطروحه داشته باشند. تبصره ـ شکایت انتظامی از جهات رد دادرس محسوب نمی شود.

مشاهده ماده 421 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 211 ـ علم قاضی عبارت از یقین حاصل از مستندات بین در امری است که نزد وی مطرح می شود. در مواردی که مستند حکم علم قاضی است وی موظف است قرائن و امارات بین مستند علم خود را به طور صریح در حکم قید کند. تبصره ـ مواردی از قبیل نظریه کارشناس معاینه محل تحقیقات محلی اظهارات مطلع گزارش ضابطان و سایر قرائن و امارات که نوعا علم آور باشند می تواند مستند علم قاضی قرار گیرد. در هر حال مجرد علم استنباطی که نوعا موجب یقین قاضی نمی شود نمی تواند ملاک صدور حکم باشد.

مشاهده ماده 211 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM