نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1388/08/09

برگزار شده توسط:
استان خوزستان/ شهر شوشتر

موضوع:
تکلیف پرونده با عدم احراز حجر شخص از سوی دادستان

پرسش:
چنان چه فردی در واحد سرپرستی در دادسرا درخواست حجر کند و یا بستگان وی تقاضای حجر او را بنمایند و دادستان پس از بررسی لازم از جمله گواهی پزشکی قانونی حجر وی را محرز نداند چه تصمیمی باید اتخاذ نماید و آیا این تصمیم قابل اعتراض می باشد؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (5): مستفاد از مواد 20 21 و 1223 قانون مدنی اقدام دادستان در مورد کسانی که حجر یا جنون و عدم رشد آنان اعلام می شود به صورت تحقیق از مطلعین و جلب نظر خبره برای تشخیص صحت و سقم موضوع و ضرورت نیاز به صدور حکم حجر برای شخص مورد نظر است. بنابراین با فرض این که بررسی های لازم از جمله تحقیق محلی و تحقیق از مطلعین و یا حسب نظر کارشناس دادستان بر سلامت روحی و روانی منتسب الیه حجر یقین پیدا کند برابر قوانین مدنی و قانون امور حسبی وظیفه ای برای پیشنهاد حجر آن شخص به دادگاه ندارد و تصمیم او به بایگانی کردن اوراق پرونده سرپرستی تشکیل شده قابلیت اعتراض قانونی ندارد. لیکن کسانی که در قانون امور حسبی و قانون مدنی یا سایر قوانین برای موضوع حجر منتسب الیه خود را ذی نفع می دانند حق اقامه دعوای حقوقی وفق مواد 1 و 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی را دارند که ضمن اعتراض به تصمیم دادستان با تقدیم دادخواست به طرفیت دادستان و شخص مورد نظر دعوای حجر مطرح نمایند تا دادگاه های حقوقی ضمن رسیدگی به ادعای مطروحه در حدود قوانین جاری حکم مقتضی صادر نمایند. بدیهی است تصمیم دادستان در بایگانی شدن پرونده سرپرستی مستقلا قابلیت اعتراض در دادگاه حقوقی عمومی را نخواهد داشت.

نظر اکثریت:
در راستای مواد 11 12 13 14 20 و 23 قانون امور حسبی اگر حجر را محرز ندانست باید پرونده را به دادگاه ارسال نماید و دادستان حق بایگانی کردن پرونده را ندارد.

نظر اقلیت:
چون دادستان درخواست حجر را محرز ندیده است آن را با یک دستور اداری بایگانی می کند و قابل اعتراض نیست.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 20 - کلیه ی دیون از قبیل قرض و ثمن مبیع و مال الاجاره عین مستاجره از حیث صلاحیت محاکم در حکم منقول است ولو این که مبیع یا عین مستاجره از اموال غیرمنقوله باشد.

مشاهده ماده 20 قانون مدنی

ماده 21 - انواع کشتی های کوچک و بزرگ و قایق ها و آسیاها و حمام هایی که در روی رودخانه و دریاها ساخته می شود و می توان آن ها را حرکت داد و کلیه ی کارخانه هایی که نظر به طرز ساختمان جزو بنای عمارتی نباشد داخل در منقولات است ولی توقیف بعضی از اشیا مزبوره ممکن است نظر به اهمیت آن ها موافق ترتیبات خاصه به عمل آید.

مشاهده ماده 21 قانون مدنی

ماده 1223 - در مورد مجانین دادستان باید قبلا رجوع به خبره کرده نظریات خبره را به دادگاه مدنی خاص ارسال دارد. در صورت اثبات جنون دادستان به دادگاه رجوع می کند تا نصب قیم شود. در مورد اشخاص غیررشید نیز دادستان مکلف است که قبلا به وسیله ی مطلعین اطلاعات کافیه در باب سفاهت او به دست آورده و در صورتی که سفاهت را مسلم دید در دادگاه مدنی خاص اقامه ی دعوا نماید و پس از صدور حکم عدم رشد برای نصب قیم به دادگاه رجوع نماید.

مشاهده ماده 1223 قانون مدنی

ماده 1 - آیین دادرسی مدنی مجموعه اصول و مقرراتی است که در مقام رسیدگی به امور حسبی و کلیه دعاوی مدنی و بازرگانی در دادگاههای عمومی انقلاب تجدیدنظر دیوان عالی کشور و سایر مراجعی که به موجب قانون موظف به رعایت آن می باشند به کار می رود.

مشاهده ماده 1 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 11- عدم صلاحیت محلی دادگاه یا خودداری دادرس از مداخله در خصوص امری رافع آثار قانونی اقدام یا تصمیمی که به عمل آمده است نخواهد بود.

مشاهده ماده 11 قانون امور حسبی

ماده 12- روزهای تعطیل مانع از رجوع به دادرس در امور حسبی نیست وی دادرس می تواند رسیدگی را در روزهای تعطیل به تاخیر اندازد مگر اینکه امر از امور فوری باشد

مشاهده ماده 12 قانون امور حسبی

ماده 13- درخواست در امور حسبی ممکن است کتبی یا زبانی باشد- درخواست زبانی در صورت مجلس نوشته شده و به امضای درخواست کننده می رسد.

مشاهده ماده 13 قانون امور حسبی

ماده 14- در امور حسبی دادرس باید هر گونه بازجویی و اقدامی که برای اثبات قضیه لازم است به عمل آورد هر چند درخواستی از دادرس نسبت به آن اقدام نشده باشد و در تمام مواقع رسیدگی می تواند دلائلی که مورد استناد واقع می شود قبول نماید.

مشاهده ماده 14 قانون امور حسبی

ماده 20- اقدام و دخالت دادستان در امور حسبی مخصوص به مواردی است که در قانون تصریح شده است.

مشاهده ماده 20 قانون امور حسبی

ماده 23- تصمیم دادرس باید موجه و مدلل باشد.

مشاهده ماده 23 قانون امور حسبی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM