نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1389/07/10

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان غربی/ شهر ارومیه

موضوع:
تکمیل مشخصات ناقص مندرج در شناسنامه بعد از سن رشد

پرسش:
با توجه به تبصره ماده 16 قانون ثبت احوال هرگاه اتفاق پدر و مادر در اعلام ولادت میسر نباشد سند طفل (شناسنامه) با اعلام یکی از ابوین که مراجعه می¬کند با قید نام کوچک طرف غایب تنظیم خواهد شد و اگر مادر اعلام کننده باشد نام خانوادگی مادر به طفل داده می¬شود. آیا با توجه به مراتب طفل پس از رشادت لازم است دادخواست اثبات نسب مطرح کند یا با مراجعه والدین او به اداره ثبت احوال و اعلام مراتب آن اداره مکلف به قید نام و مشخصات والدین در سند سجلی او است؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به راهکار پیش¬بینی شده در ماده 16 قانون ثبت احوال و با توجه به فرض سوال که شناسنامه فرد با اعلام مادر وی و ذکر نام پدر بدون قید نام خانوادگی تنظیم شده است در صورت مراجعه بعدی والدین و شخص مورد نظر به اداره ثبت احوال جهت تکمیل مندرجات سند سجلی و این که نام کوچک غایب در سند رسمی آمده و مطابق با ماده 1287 قانون مدنی اصل بر صحت مندرجات سند رسمی است؛ مگر این که خلاف آن اثبات و یا ادعای جعلیت شود بنابراین نیازی به صدور رای اثبات نسب نیست و با احراز هویت نامبردگان توسط اداره ثبت احوال این اداره مکلف به تکمیل نام خانوادگی پدر در سند مذکور است. بدیهی است چنان چه اداره ثبت احوال از این خواسته تمکین نکند طرح دعوای اضافه کردن نام و مشخصات پدر به عنوان والد شخص به طرفیت اداره ثبت احوال مجاز خواهد بود. لذا نظر اکثریت در نشست قضایی ارومیه مورد تایید است.

نظر اکثریت:
به استناد مواد 16 و17 قانون ثبت احوال نیازی به ارایه دادخواست نیست و اداره ثبت احوال مکلف به قید نام و مندرجات است.

نظر اقلیت:
باید قایل به تفکیک شد. بدین صورت که چنان چه والدین در قید حیات باشند با اقرار مشارالیهم اداره ثبت احوال مکلف به قید نام و مندرجات است. در صورتی که ابوین یا یکی از آن ها در قید حیات نباشد و خواهان مدعی نسب باشد جهت احراز نسبیت و اثبات آن طرح دادخواست مبنی بر اثبات نسب الزامی است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 16- اعلام و امضاء دفتر ثبت کل وقایع به ترتیب به عهده اشخاص زیر خواهد بود : 1- پدر یا جد پدری 2- مادر در صورت غیبت پدر و در اولین موقعی که قادر به انجام این وظیفه باشد. 3- وصی یا قیم یا امین 4- اشخاصی که قانونا عهده دار نگهداری طفل باشد 5- متصدی یا نماینده موسسه ای که طفل به آنجا سپرده شده است. 6- صاحب واقعه که سن او از 18 سال تمام به بالا باشد (اصلاحی18/10/1363). تبصره – در صورتی که ازدواج پدر و مادر طفل به ثبت نرسیده باشد اعلام ولادت و امضاء اسناد متفقا به عهده پدر و مادر خواهد بود و هرگاه اتفاق پدر و مادر در اعلام ولادت میسر نباشد سند طفل با اعلام یکی از ابوین که مراجعه می کند با قید نام کوچک طرف غائب تنظیم خواهد شد. اگر مادر اعلام کننده باشد نام خانوادگی مادر به طفل داده می شود.

مشاهده ماده 16 قانون ثبت احوال

ماده 17- هرگاه ابوین طفل معلوم نباشند سند با نام خانوادگی آزاد و نامهای فرضی در محل اسامی ابوین تنظیم می گردد. تصحیح اسامی فرضی یا تکمیل مشخصات ناقص به موجب اقرارنامه موضوع ماده 1273 قانون مدنی یا حکم دادگاه یا مدارک حصر وراثت به عمل خواهد آمد و نام خانوادگی طبق احکام مربوط به نام خانوادگی اصلاح خواهد شد. موضوع فرضی بودن اسامی پدر و مادر در شناسنامه منعکس نخواهد شد.

مشاهده ماده 17 قانون ثبت احوال

ماده 1287 - اسنادی که در اداره ی ثبت اسناد و املاک و یا دفاتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آن ها بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشند رسمی است.

مشاهده ماده 1287 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM