نشست قضایی شماره 1397-5229

نشست قضایی شماره 1397-5229

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5229


کد نشست:
1397-5229

تاریخ برگزاری:
1386/01/30

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر بندر انزلی

موضوع:
واخواهی زوج از حکم غیابی طلاق

پرسش:
حکم (طلاق) یا گواهی عدم امکان سازش به طور غیابی و به لحاظ مجهـول المکـان بـودن زوجه صادر و مراتب و مراحل قانونی از جمله نشر آگهی و... طی شده است. پس از قطعیت دادنامه حکم اجرا شده و زوجه در ایام عده به سر میبرد چنانچه زوج به طریقی از این امر مطلع شود آیا میتواند واخواهی کند و در صورت مثبت بودن پاسخ چـه تـاثیری در حکـم و صیغه طلاق (که جاری شده و خلع نیز بوده) خواهد داشت؟

نظر هیئت عالی:
مطـابق مقـررات مـاده 305 قـانون آیـین دادرسـی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی محکوم علیه غایب حق دارد به حکم غیابی اعتراض کند و دادگاه صادرکننده حکـم غیـابی مکلـف بـه رسـیدگی اسـت. دادرس دادگاه با رسیدگی های لازم در صـورتیکـه واخـواهی زوج را موجـه تشـخیص و گـواهی صادره به عدم امکان سازش را مخدوش بداند میتواند با نقـض دادنامـه بـدوی حکـم بـه ابطال دعوای زوجه بدهد. لیکن در صورتیکه حکم طلاق به وسیله ی دادگـاه اجـرا و واقعـه طلاق به ثبت رسیده باشـد بـا توجـه بـه حکـم اخیرالصـدور زوج مـیتوانـد بـه موجـب دادخواست ابطال واقعه طلاق را از دادگاه بخواهد و دادگـاه هـم بـر حسـب تقاضـای وی اقدام به رسیدگی خواهد کرد.

نظر اکثریت:
واخواهی یک حق قانونی برای محکوم علیه است. در صورتی که حکم غیابی ابـلاغ واقعـی بـه محکوم علیه غایب نشده باشد و وی مدعی عدم اطلاع از مفاد رای باشد میتوانـد دادخواسـت واخواهی به دادگاه صادر کننده حکم غیابی تقدیم کند دادگاه موظف اسـت خـارج از نوبـت در این مورد رسیدگی کند در صورت صدور قرار قبول دادخواست قرار مذکور چنـانچـه حکـم اجرا نشده باشد مانع اجرای حکم خواهد بود و در فرض سوال حکم طلاق اجرا شـده اسـت. دادگاه پس از رسیدگی به دلایل واخواهی چنانچه اعتراض واخواه را وارد تشخیص دهد:

نظر اقلیت:
ماده 8 قانون حمایت خانواده موارد صدور گـواهی عـدم امکـان سـازش را بر شـمرده اسـت از جمله آن مواردی است که هریک از زوجین زندگی خانوادگی را تـرک کنـد. در فـرض مـورد سوال زوج زندگی خانوادگی را ترک کرده و مجهول المکان است لذا در اینگونه موارد گواهی عدم امکان سازش صادر میشود نه حکم طلاق و طبق ماده 19 قانون مرقوم تصمیم دادگـاه در موارد صدور گواهی عدم امکان سازش قطعی است. وفق ماده واحده قانون تعیین مدت اعتبـار گواهی عدم امکان سازش مدت اعتبار گواهی مذکور ظرف مدت سه ماه از تاریخ ابلاغ اسـت و چنانچه ظرف مدت مذکور گواهی عدم امکان سازش صادر شده به دفتر طلاق تسلیم نشود از اعتبار ساقط خواهد بود. بنابراین در فرض مورد سوال گـواهی عـدم امکـان سـازش صـادر مـیشــود نـه حکـم طــلاق بـا توجـه بــه مـوارد معنونـه قطعـی بـوده و قابـل واخـواهی و تجدیدنظرخواهی نیست.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 8 ـ رسیدگی در دادگاه خانواده با تقدیم دادخواست و بدون رعایت سایر تشریفات آیین دادرسی مدنی انجام می شود. تبصره ـ هرگاه خواهان خوانده را مجهول المکان معرفی کند باید آخرین اقامتگاه او را به دادگاه اعلام کند. دادگاه به طرق مقتضی در این باره تحقیق و تصمیم گیری می کند.

مشاهده ماده 8 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM