نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1386/03/05

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر لاهیجان

موضوع:
قابل تجدیدنظر بودن حکم عزل قیم

پرسش:
آیا حکم عزل قیم قابل تجدیدنظر است؟ در صورت مثبت بودن پاسخ آیا رعایت تشریفات آیین دادرسی مانند الصاق تمبر تبادل لوایح و تقدیم دادخواست ضروری است؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (4) مدنی: مطابق ماده 97 قانون امور حسبی محجور یا هر ذی علاقه دیگری حق دارد اگر موردی برای عزل قیم باشد به دادستان اطلاع دهد. در صورتی که دادستان درخواست را موجه تشخیص دهد از دادگاه درخواست عزل قیم را می کند. دادگاه با دعوت قیم و در صورت لزوم دادستان شهرستان به موضوع رسیدگی کرده در صورتی که عزل قیم را لازم بداند به موجب رای مدلل و موجه قیم را عزل می کند. با صراحت ماده قانونی مرقوم دیگر تبادل لوایح مورد ندارد به طوری که در ماده 99 قانون مارالذکر آمده قیم از تصمیم دادگاه دایر به عزل خود و دادستان در صورتی که درخواست وی رد شود حق پژوهش خواهی دارند. در خصوص هزینه دادرسی بر طبق ماده 375 اصلاحی مصوب 17/3/45 هزینه رسیدگی به امور حسبی منحصر به نه مورد است که در ماده مذکور ذکر شده و عزل قیم هزینه دادرسی ندارد.

نظر اکثریت:
براساس ماده 99 قانون امور حسبی حکم عزل قیم از ناحیه قیم معزول قابل تجدیدنظرخواهی است و چون عزل قیم از دعاوی غیرمالی محسوب می شود و ماده یک قانون آیین دادرسی رعایت تشریفات را در امور حسبی نیز لازم الرعایه داشته است نیاز است اعتراض به حکم عزل قیم به موجب دادخواست به طرفیت دادستان و درخواست کننده الصاق و ابطال تمبر دعاوی غیرمالی و.. . و پس از تبادل لوایح صورت گیرد.

نظر اقلیت:
حکم عزل قیم براساس مواد 27 و 97 قانون امور حسبی قابل پژوهش و تجدیدنظرخواهی است ولی ماده یک قانون آیین دادرسی مدنی در مقام تعریف آن قانون است و رعایت تشریفات در امور حسبی ضروری نیست عزل قیم امری غیرترافعی است و دعوا محسوب نمی شود. در مورد سایر امور حسبیه که تابع تشریفات نیستند صرف درخواست دادستان در مورد رد عزل قیم و قیم معزول در مورد صدور حکم عزل قیم کفایت می کند.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 97- محجور و هر ذی علاقه ای می توانند به دادستان وجود سبب عزل قیم را اطلاع دهند در این صورت اگر دادستان سبب عزل را موجود دید از دادگاه درخواست عزل قیم را می نماید.

مشاهده ماده 97 قانون امور حسبی

ماده 99- قیم از تصمیم دادگاه راجع به عزل خود و دادستان از رد درخواست عزل قیم می توانند پژوهش بخواهند و مادامی که تکلیف قطعی معین نشده امور صغیر به وسیله دادستان یا قیمی که موقتا برای محجور معین می شود انجام خواهد شد.

مشاهده ماده 99 قانون امور حسبی

ماده 27- تصمیم دادگاه در امور حسبی قابل پژوهش و فرجام نیست جز آنچه در قانون تصریح شده باشد.

مشاهده ماده 27 قانون امور حسبی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM