نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/12/05

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
نقص شکلی داد خواست

پرسش:
چنانچه در مرحله واخواهی مشخص گردد دادخواست نخستین فاقد شرایط شکلی و قانونی دادخواست بوده (از قبیل عدم تقویم عدم پرداخت هزینه دادرسی کسری رونوشت دادخواست و ضمایم عدم تصدیق ضمایم و غیره) و با صدور اخطاریه رفع نقص از ناحیه دفتر دادگاه خواهان بدوی اقدامی در جهت رفع نقص ننماید تکلیف دادگاه چیست ؟

نظر هیئت عالی:
هرگاه در مرحله ی رسیدگی واخواهی مشخص شود دادخواست نخستین فاقد شرایط شکلی رسیدگی ماهوی است از جمله نقص در ضمایم دادخواست یا تقویم خواسته و پرداخت هزینه‎ی دادرسی به دستور دادگاه دفتر اخطار رفع نقص صادر و به خواهان ابلاغ می شود در صورت عدم رفع نقص دادنامه ی واخواسته نقض و پرونده به دفتر اعاده تا مدیر دفتر مبادرت به صدور قرار رد دادخواست نماید؛ لذا در فرض مذکور حکم ماده 350 ق.آ.د.م قابل تسری به مرحله ی واخواهی نیست چه اینکه صدور قرار رد دعوا مطابق ماده مذکور یک امر استثنایی و خاص است و قابل انطباق با واخواهی نمی باشد.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه رسیدگی در مرحله واخواهی ادامه رسیدگی مرحله بدوی است ؛ در صورتی که دادخواست واجد یکی از نواقص موضوع بندهای ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی باشد در صورت اخطار به خواهان (واخوانده) و عدم رفع نقص در مهلت قانونی دادگاه می تواند با وحدت ملاک از قسمت اخیر ماده 350 قانون آیین دادرسی مدنی رای صادره را فسخ و قرار رد دعوا صادر نماید.

نظر اقلیت:
1- در صورت وجود نقص موضوع بندهای ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی و صدور اخطار رفع نقص و عدم رفع نقص در مهلت قانونی دادگاه رای صادره را فسخ نموده و دفتر دادگاه قرار رد دادخواست صادر می نماید.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 350 - عدم رعایت شرایط قانونی دادخواست و یا عدم رفع نقص آن در موعد مقرر قانونی در مرحله بدوی موجب نقض رای در مرحله تجدیدنظر نخواهد بود. در این موارد دادگاه تجدیدنظر به دادخواست دهنده بدوی اخطار می کند که ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ نسبت به رفع نقص اقدام نماید. درصورت عدم اقدام و همچنین درصورتی که سمت دادخواست دهنده محرز نباشد دادگاه رای صادره را نقض و قرار رد دعوای بدوی را صادر می نماید.

مشاهده ماده 350 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 51 - دادخواست باید به زبان فارسی در روی برگهای چاپی مخصوص نوشته شده و حاوی نکات زیر باشد: 1 - نام نام خانوادگی نام پدر سن اقامتگاه و حتی الامکان شغل خواهان. تبصره - درصورتی که دادخواست توسط وکیل تقدیم شود مشخصات وکیل نیز باید درج گردد. 2 - نام نام خانوادگی اقامتگاه و شغل خوانده. 3 - تعیین خواسته و بهای آن مگر آن که تعیین بهاء ممکن نبوده و یا خواسته مالی نباشد. 4 - تعهدات و جهاتی که به موجب آن خواهان خود را مستحق مطالبه می داند به طوری که مقصود واضح و روشن باشد. 5 - آنچه که خواهان از دادگاه درخواست دارد. 6 - ذکر ادله و وسایلی که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد از اسناد و نوشتجات و اطلاع مطلعین و غیره ادله مثبته به ترتیب و واضح نوشته می شود و اگر دلیل گواهی گواه باشد خواهان باید اسامی و مشخصات و محل اقامت آنان را به طور صحیح معین کند. 7 - امضای دادخواست دهنده و درصورت عجز از امضاء اثر انگشت او. تبصره 1 - اقامتگاه باید با تمام خصوصیات ازقبیل شهر و روستا و دهستان و خیابان به نحوی نوشته شود که ابلاغ به سهولت ممکن باشد. تبصره 2 - چنانچه خواهان یا خوانده شخص حقوقی باشد در دادخواست نام و اقامتگاه شخص حقوقی نوشته خواهد شد.

مشاهده ماده 51 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM