نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1389/05/03

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر بانه

موضوع:
مرجع صالح به رسیدگی به درخواست شخص بالغ غیررشید جهت افراز ملک مشاعی موروثی

پرسش:
در یک پلاک (الف) مالک سه دانگ مشاعی و (ب) مالک سه دانگ مشاعی می¬شوند. فرد (الف) فوت می¬کند و در بین وراث (الف) صغیر (بالغ) وجود دارد و جهت تفکیک و افراز اموال مشاعی به واحد ثبتی مراجعه می¬کند. اداره ثبت به استناد ماده 313 قانون امور حسبی تصمیم به صلاحیت دادگاه عمومی اتخاذ می¬کند. حال با رعایت ماده 1210 قانون مدنی و تبصره 2 آن آیا این دادگاه صلاحیت دارد؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (1) مدنی: ضمن این که در کتاب دوم از جلد دوم قانون مدنی و قانون گذرنامه ملاک¬های قانونی سن هجده سال تمام تعیین شده است و مضافا نص صریحی بر نسخ ماده واحده راجع به رشد متعاملین به نظر نرسید اساسا با توجه به رای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عالی کشور (به شماره 719 ـ 19/3/1390) در هر حال رسیدگی به درخواست تقسیم ماترک اعم از منقول و غیرمنقول در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی است. بنابراین نظر اکثریت که از حیث نتیجه صایب است تایید می¬شود.

نظر اکثریت:
با توجه به این که مطابق مقررات اشخاص غیررشید جزء محجورین محسوب شده¬اند و از تصرف در اموال و حقوق مالی خود ممنوع هستند و با توجه به این که افراز ملک اشخاص جزء حقوق مالی محسوب شده و در صورت درخواست آن نتیجتا مالی را تحصیل می¬کنند؛ فلذا در فرض مسیله وفق رای وحدت رویه شماره 59/29 مورخه 1360 و ماده 313 قانون امورحسبی رسیدگی به درخواست شخص محجور باید در دادگاه مطرح شود.

نظر اقلیت:
در سوال مانحن فیه با توجه به این که مطابق مدلول ماده 1210 قانون مدنی هیچ ¬کس را نمی¬توان بعد از رسیدن به سن بلوغ به عنوان جنون یا عدم رشد محجور کرد؛ مگر آن که عدم رشد یا جنون او اثبات شده باشد و مطابق تبصره 2 همان ماده اموال صغیری را که بالغ شده در صورتی می-توان به او داد که رشد او ثابت شده باشد؛ چون در فرض مسیله عمل افراز فاقد جنبه مالی است و از حقوق غیرمالی محسوب می¬شود و قانون نحوه افراز املاک مشاعی در صورتی رسیدگی به دعوای افراز را در صلاحیت دادگاه نهاده است که در بین ورثه صغیر یا محجوری موجود باشد و چون شخص موردنظر بیش از پانزده سال دارد بر اساس منطوق ماده 1210 قانون مدنی شخص بالغ مذکور غیررشید و محجور تلقی نمی¬شود. فلذا رسیدگی به درخواست افراز درصلاحیت اداره ثبت اسناد و املاک محل است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 313- در صورتی که تمام ورثه و اشخاصی که در ترکه شرکت دارند حاضر و رشید باشند به هر نحوی که بخواهند می توانند ترکه را مابین خود تقسیم نمایند لیکن اگر مابین آن ها محجور یا غائب باشد تقسیم ترکه به توسط نمایندگان آن ها در دادگاه به عمل می آید.

مشاهده ماده 313 قانون امور حسبی

ماده 1210 - هیچ کس را نمی توان بعد از رسیدن به سن بلوغ به عنوان جنون یا عدم رشد محجور نمود مگر آن که عدم رشد یا جنون او ثابت شده باشد. تبصره 1 - سن بلوغ در پسر پانزده سال تمام قمری و در دختر نه سال تمام قمری است. تبصره 2 - اموال صغیری را که بالغ شده است در صورتی می توان به او داد که رشد او ثابت شده باشد.

مشاهده ماده 1210 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM