نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1386/11/16

برگزار شده توسط:
استان خراسان شمالی/ شهر بجنورد

موضوع:
اصلاح گواهی انحصار وراثت

پرسش:
شخصی در مورخه 5/6/85 فوت می نماید و در مورخه 9/7/85 پدر متوفی درخواست انحصار وراثت می نماید پس از نشر آگهی در مورخه 14/8/85 گواهی انحصار وراثت صادر می گردد. زن متوفی در شهریور سال 86 با تقدیم فتوکپی شناسنامه ای مدعی می گردد زمان فوت متوفی از وی حامله بوده و فرزندش در تاریخ 22/6/86 متولد شده است. ظاهرا زمان فوت چون حمل یکی دو ماهه بوده متوجه نشده اند یا اظهار نکرده اند که همسر متوفی حامله می باشد و حمل در گواهی انحصار وراثت قید نشده است حال با توجه به این که نوزاد حین تقدیم دادخواست وجود نداشته و اسمی از وی برده نشده است در مورد گواهی انحصار وراثت به چه صورتی باید اقدام گردد؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (4) مدنی: چون دادگاه در صدور گواهی حصر وراثت دچار اشتباه نشده و از وراث معرفی شده فردی از قلم نیفتاده و گواهی هم قطعی و دادرس دادگاه فارغ از رسیدگی شده مجاز به اصلاح گواهی نیست لیکن در صورتی که جد پدری ادعای زوجه متوفی را قبول کند و در صورت فقدان وی بانوی متقاضی سمت قیمومت طفل را داشته باشد هر کدام می توانند به استناد ماده 44 قانون امور حسبی به عنوان این که گواهی سابق الصدور برای متولی علیه آنها مضر است اعتراض نمایند و دادگاه بر حسب مقررات ماده قانونی مرقوم به موضوع رسیدگی و اقدام به صدور گواهی حصر وراثت خواهد کرد و گواهی اخیرالصدور قابل رسیدگی پژوهشی و فرجامی است.

نظر اکثریت:
دادگاه می تواند موضوع را از مصادیق ماده 38 قانون امور حسبی تلقی کرده و رای تصحیحی صادر نماید در ماده 38 قانون امور حسبی به دادگاه این اختیار داده شده تا چنان چه اشتباهی در حساب یا سهو قلم یا اشتباهات دیگری رخ دهد مثل از قلم افتادن نام یکی از اشخاص ذی نفع یا زیاد شدن نامی مادام که آن تصمیم به وسیله شکایت به دادگاه بالاتر از دادگاه خارج نشده باشد توسط همان دادگاه رای تصحیح شود. ممکن است این شبهه در خصوص نظر گروه اکثریت پیش آید که در فرض سوال هیچ کس از وجود حمل اطلاعی نداشته و ورثه ای در حصر وراثت سابق صادر شده بر اساس ورثه ای بود که به دادگاه اعلام شد و دادگاه در اینجا دچار سهو قلم و اشتباهی نشده که هم اکنون اقدام به رای اصلاحی نماید بلکه امر جدیدی حادث شده که موجب ابطال گواهی حصر وراثت قبلی بوده و ضرورت دارد گواهی جدیدی صادر شود.

نظر اقلیت:
طبق ماده 1 قانون آیین دادرسی مدنی تشریفات آیین دادرسی مدنی در امور حسبی نیز لازم الرعایه است مگر این که در قانون امور حسبی مقررات جداگانه ای در آن مبحث تعیین شده باشد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 44- کسانی که تصمیم دادگاه را در امور حسبی برای خود مضر بدانند می توانند بر آن اعتراض نمایند خواه تصمیم از دادگاه نخست صادر شده و یا از دادگاه پژوهشی باشد و حکمی که در نتیجه اعتراض صادر می شود قابل پژوهش و فرجام است.

مشاهده ماده 44 قانون امور حسبی

ماده 38- هر گاه در تصمیم دادگاه اشتباهی در حساب یا سهو قلم یا اشتباهات دیگری رخ دهد مثل از قلم افتادن نام یکی از اشخاص ذینفع یا زیاد شدن نامی- مادام که آن تصمیم به وسیله شکایت به دادگاه بالا تر از دادگاه خارج نشده باشد دادگاه صادر کننده تصمیم مستقلا یا به درخواست یکی از اشخاص ذینفع آن را تصحیح می نماید و این تصحیح زیر تصمیم دادگاه یا برگ دیگری که پیوست آن می شود نوشته خواهد شد. دادن رونوشت از تصمیم دادگاه بدون پیوست نامبرده ممنوع است.

مشاهده ماده 38 قانون امور حسبی

ماده 1 - آیین دادرسی مدنی مجموعه اصول و مقرراتی است که در مقام رسیدگی به امور حسبی و کلیه دعاوی مدنی و بازرگانی در دادگاههای عمومی انقلاب تجدیدنظر دیوان عالی کشور و سایر مراجعی که به موجب قانون موظف به رعایت آن می باشند به کار می رود.

مشاهده ماده 1 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM