نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1387/02/02

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر تبریز

موضوع:
انتقال سهم مورد اجاره یکی از مستاجران به شریکش

پرسش:
یکی از دو مستاجر یک ملک تجاری بدون اذن مالک سهم خود را به مستاجر (شریک) دیگر همان ملک منتقل کرده است. آیا تخلف انتقال به غیر در این شرایط محقق است؟

نظر هیئت عالی:
قطع نظر از این که قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال 1356 در جهت حمایت حقوق مستاجرین است اصولا در سوال مطروحه مالک (موجر) مورد اجاره را به دو نفر واگذار کرده است و مالکیت مستاجران بر منافع ملک (محل کسب) مشاعی بوده و هر کدام در ذرات منافع مالکیت دارند و با انتقال مورد اجاره از طرف یکی از مستاجران به مستاجر دیگر انتقال به غیر مصداق پیدا نمی کند و موجر در هر صورت مورد اجاره را به دو نفر اجاره داده و در واقع انتقال سهم یکی به دیگری خللی در تصمیم موجر برای اجاره مستاجره ایجاد نمی کند و نمی توان این اقدام را انتقال به غیر تلقی کرد.

نظر اکثریت:
فلسفه وضع قانون روابط مالک و مستاجر سال 1356 حمایت از مستاجر و وضعیت اقتصادی و شغلی او است و علت وضع حق تخلیه مالک در صورت انتقال به غیر عدم رضایت او در انتقال مال خود به شخصی غیر از طرف قرارداد است. در مورد سوال مطروحه مالک شخصیت هر دو مستاجر را پذیرفته است و فلسفه تخلیه و هدف مقنن از وضع تخلیه در این خصوص منتفی است فلذا تخلف انتقال به غیر محقق نیست و حق تخلیه در این مورد برای مستاجر وجود نخواهد داشت زیرا هر دو مستاجر شریک در ذره ذره مال مشاعی سهیم هستند و در تمام اجزای عین مستاجره مالکیت مشاعی دارند و منظور از غیر در قانون اشخاص غیرمستاجر است. اداره حقوقی نیز طی نظریه شماره 5518/7 ـ 13/11/1376 به این مسیله اشاره کرده است.

نظر اقلیت:
هدف و فلسفه وضع حق تخلیه موجود در صورت انتقال به غیر از طرف مستاجر تخلف مستاجر می باشد که در مورد سایر تخلفات مستاجر مثل تعدی و تفریط و تغییر شغل نیز همین وضعیت حاکم است. قانونگذار خواسته است که توافقات موجر و مستاجر محترم باشد و نظر و اراده موجر در نحوه استفاده از ملک او مدنظر می باشد. عقد اجاره از عقودی است که شخصیت مستاجر در آن علت عقد می باشد و منظور مقنن از «غیر» در قانون موردنظر شخص ثالث و غیر از طرفین عقد اجاره می باشد؛ در قضیه مورد سوال هر یک از مستاجران در رابطه با قرارداد موجر با مستاجر دیگر شخص ثالث و غیرتلقی می شوند. شراکت مستاجران نیز موجب اشاعه سهم او با شریک دیگر نمی شود و برخلاف عین مشاعی که شرکای آن در کل مال به نسبت سهم خود مالک و ذی حق تلقی می شوند در اجاره شراکت در واقع به مفهوم استیفای منافع دو مستاجر به علت مساوی می باشد. با توجه به مراتب فوق و با عنایت به این که عقد اجاره نیز مانند سایر عقود تابع قصد طرفین است لذا مستاجر شریک نسبت به شریک دیگر غیر و شخص ثالث تلقی می شود و انتقال شریک به شریک دیگر نیز مشمول عنوان انتقال مال غیر خواهد بود زیرا غیر و شخص ثالث به صورت مطلق مدنظر مقنن بوده و قید و شرطی در این خصوص در قانون ملاحظه نمی شود کما این که اگر موجرین نیز متعدد و مستاجر واحد باشد نیاز شخصی یکی از موجرین موجب تخلیه کل ملک و سهام دیگر شرکا خواهد بود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM