نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1382/01/10

برگزار شده توسط:
استان ایلام/

موضوع:
مرجع رسیدگی به دعوای تمکین در صورتی که زوجه در منزل زوج ساکن نباشد

پرسش:
در صورتی که زوجه در منزل شوهر سکونت نداشته و در حوزه قضایی دیگری غیـر از محـل اقامت و سکونت زوج ساکن باشد کدام دادگاه صلاحیت رسیدگی به دعوای تمکین مطروحه از سوی زوج را دارد؟

نظر هیئت عالی:
اگرچه در ماده 1005 قانون مدنی مقرر شده که«اقامتگاه زن شوهردار همان اقامتگاه شوهر است» در صورت وقوع اختلاف و یا ترک منـزل توسط زوجه به موجب ماده 11 قانون آیین دادرسی مدنی دادخواست باید به دادگاه محـل اقامت خوانده تسلیم شود. لیکن در ماده 7 قانون حمایت خانواده مصوب بهمن ماده 1353 گفته شده «هرگاه زن و شوهر دعاوی ناشی از اختلاف خـانوادگی را علیـه یکـدیگر طـرح نمایند دادگاهی که دادخواست مقدم به آن داده شده صلاحیت رسیدگی خواهـد داشـت و هر گاه یک یا چند دادخواستدر یک روز به دادگاه تسلیم شده باشد دادگـاه حـوزه محـل

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه مقررات ماده 1005 قانون مدنی باید در خصوص موردی تفسیر شـود کـه زن در واقع اقامتگاه مشخصی ندارد و در صورتی کـه زن اقامتگـاه مشخصـی داشـته باشـد دیگـر اقامتگاه او تابع اقامتگاه شوهر نمیباشد. همچنین در صورتی که زوجه بـه منـزل شـوهر نرفتـه باشد علیرغم نداشتن اقامتگاه مشخص اقامتگاه او تابع اقامتگاه شوهر نیست و بـا التفـات بـه ماده 7 قانون حمایت خانواده که دعاوی مطروحه از سوی زوج را در صـلاحیت دادگـاه محـل اقامت زوجه دانسته لهذا در مواردی که زن اقامتگاه مشخصی داشـته باشـد و یـا محـل اقامـت شوهر معلوم نباشد و یا قبلا در خصوص محل اقامت زوجه بین زوجین توافقی حاصـل شـده باشد و یا عملا زن در منزل شوهر سکونت نداشته باشد و یا زن ناشـزه باشـد اقامتگـاه شـوهر اقامتگاه او نیست و دادگاه محل اقامت زوجه صلاحیت رسیدگی به موضوع را دارد.

نظر اقلیت:
چون به دلالت ماده 1005 قانون مدنی اقامتگاه زن تابع اقامتگـاه شـوهر اسـت مگـر در مـوارد استثنا و فرض سوال از موارد استثنا نمیباشد لذا دادگاه محل اقامت شوهر صالح بـه رسـیدگی است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1005 - اقامتگاه زن شوهردار همان اقامتگاه شوهر است مع ذلک زنی که شوهر او اقامتگاه معلومی ندارد و همچنین زنی که با رضایت شوهر خود و یا با اجازه ی محکمه مسکن علیحده اختیار کرده می تواند اقامتگاه شخصی علیحده نیز داشته باشد

مشاهده ماده 1005 قانون مدنی

ماده 7ـ دادگاه می تواند پیش از اتخاذ تصمیم در مورد اصل دعوی به درخواست یکی از طرفین در اموری از قبیل حضانت نگهداری و ملاقات طفل و نفقه زن و محجور که تعیین تکلیف آنها فوریت دارد بدون اخذ تامین دستور موقت صادر کند. این دستور بدون نیاز به تایید رئیس حوزه قضائی قابل اجراء است. چنانچه دادگاه ظرف شش ماه راجع به اصل دعوی اتخاذ تصمیم نکند دستور صادر شده ملغی محسوب و از آن رفع اثر می شود مگر آنکه دادگاه مطابق این ماده دوباره دستور موقت صادر کند.

مشاهده ماده 7 قانون حمایت از خانواده

ماده 11 - دعوا باید در دادگاهی اقامه شود که خوانده در حوزه قضایی آن اقامتگاه دارد و اگر خوانده در ایران اقامتگاه نداشته باشد درصورتی که در ایران محل سکونت موقت داشته باشد در دادگاه همان محل باید اقامه گردد و هرگاه در ایران اقامتگاه و یا محل سکونت موقت نداشته ولی مال غیرمنقول داشته باشد دعوا در دادگاهی اقامه می شود که مال غیرمنقول در حوزه آن واقع است و هرگاه مال غیرمنقول هم نداشته باشد خواهان در دادگاه محل اقامتگاه خود اقامه دعوا خواهد کرد. تبصره - حوزه قضایی عبارت است از قلمرو یک بخش یا شهرستان که دادگاه در آن واقع است. تقسیم بندی حوزه قضایی به واحدهایی از قبیل مجتمع یا ناحیه تغییری در صلاحیت عام دادگاه مستقر در آن نمی دهد.

مشاهده ماده 11 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM