نشست قضایی شماره 1397-5438

نشست قضایی شماره 1397-5438

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5438


کد نشست:
1397-5438

تاریخ برگزاری:
1380/09/16

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر قائم شهر

موضوع:
صدور دستور موقت عدم پرداخت وجه چک

پرسش:
آیا در خصوص درخواست صدور دستور موقت مبنی بر عـدم پرداخـت وجـه چـک دادگـاه میتواند دستور موقت صادر کند؟ بر فرض مجاز بودن صدور دستور آیا درخواسـت کننـده دارای مجازات موضوع مواد 3 و 7 قانون صدور چک است؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به عمومات قانون تجارت در باب چک و مقـررات قانون صدور چک مصوب 1355 اصلاحی 11/8/1372 صادرکننده چک در هر حال مکلف است با اطلاع از داشتن موجودی در بانک محال علیه اقدام بـه صـدور چـک نماید تا دارنده چک بتواند با ارایه چک به بانک وجه آن را دریافت کند. ماده 2 قانون صدور چک هم چک را در حکم اسناد لازم الاجرا معرفی و دارنـده آن را مسـتحق دریافت وجه چک از بانک محال علیه معرفی کرده است بنابراین به ویژه با عنایت بـه مـاده 14 و تبصره های 1و 2 ماده 14 قانون صدور چک الحاقی 11/8/1372 صـدور دسـتور موقـت بـر منع بانک محال علیه از پرداخت وجه چـک وجهـه قـانونی نـدارد و دادگـاه بایـد درخواسـت متقاضی دستور موقت را مـردود اعـلام کنـد و بـا رد چنـین درخواسـتی قسـمت اخیـر مسـاله مطروحه موضوعا منتفی خواهد بود. لازم است خاطر نشان شود ماده 313 قانون تجارت و مـواد 3 و 13 قانون صدور چک اقدام به صدور چک وعده دار را ممنوع اعلام کرده است.

نظر اکثریت:
در مورد سوال دستور موقت صـادر نمـیشـود چـون برابـر مـاده 310 قـانون آیـین دادرسـی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی دستور موقت در اموری صادر میشـود کـه تعیـین تکلیف آن فوریت دارد و ملاک فوریت زیان و خسارت جبران ناپذیر اسـت هماننـد دعـاوی مربوط به قنوات آب رودخانه املاک مشاع املاک مجاور انتقال سند و... که در صورت عدم اتخاذ تصمیم فوری و ذیحق بودن مدعی پس از اثبات جبران خسـارت غیـر ممکن یـا لااقـل متعذر و دشوار باشد؛ اما در مورد چک این ملاک وجود ندارد.

نظر اقلیت:
گروه اول: با لحاظ مواد 310 و 316 قانون اشاره شده که به ترتیب مقرر میدارند (در اموری که تعیین تکلیف آن فوریت دارد دادگاه به درخواست ذینفع برابر مواد زیر دستور موقت صـادر مـیکنـد) و (دستور موقت ممکن است دایر بر توقیف مال یا انجام عمل و یا منع از امری باشد) و نیز مـاده 315 همان قانون که صراحت دارد: (دادگاه در صورت تشخیص فوریت دستور موقت صادر نماید)؛ چون این درخواست منطبق با شق اخیر ماده 316 قانون (منع از امری) است و به عنوان مثـال شخصـی در قبال ابتیاع کالای منقول نفیس چکی به مبلغ کلان صادر کرده و تاریخ سـر رسـید چـک در شـرف حلول است اما مبیع را تحویل نگرفته و شخص خریدار در این مورد بخواهد از حق حبس موضـوع ماده 377 قانون مدنی استفاده کند چون چک ثمن نیست تا تسلیم آن حق حـبس را سـاقط نمایـد بلکه وسیله پرداخت است و فرض آنکه فروشنده از اتباع بیگانه بوده یا پس از دریافـت وجـه چـک

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 313 ـ وجه چک باید به محض ارائه کارسازی شود.

مشاهده ماده 313 قانون تجارت

ماده 377 - هر یک از بایع و مشتری حق دارد از تسلیم مبیع یا ثمن خودداری کند تا طرف دیگر حاضر به تسلیم شود مگر این که مبیع یا ثمن موجل باشد در این صورت هر کدام از مبیع یا ثمن که حال باشد باید تسلیم شود.

مشاهده ماده 377 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM