نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/04/28

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر رامسر

موضوع:
اثرات حقوقی عدم قید نام احد از ورثه در گواهی انحصار وراثت

پرسش:
اگر در گواهی انحصار وراثت نام احدی از وراث قید نشود و براساس چنین گواهی دعوی افراز و تقسیم ماترک اقامه شود دادگاه چه تکلیفی دارد؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (*1) مدنی: مطابق بند (2) ماده 304 قانون امور حسبی درخواست تقسیم ترکه باید مشتمل بر نام و مشخصات درخواست کننده و متوفی و ورثه و اشخاص دیگری که ترکه باید بین آنها تقسیم شود با تعیین سهام هر یک باشد. گواهی انحصار وراثت که دادگاه برای انحصار و تعداد ورثه صادر می کند. چنان چه فاقد نام احد از وراث باشد باید با اعتراض و درخواست وارث مذکور بررسی و مورد اصلاح قرار گیرد و چنان چه حین انجام تقسیم ترکه مشخص شود که احد از وراث در گواهی انحصار وراثت نامش قید نشده و در صورت قبول اصحاب دعوا و اشخاص ذی نفع و نبودن اختلاف در زمینه وارث بودن شخص مذکور ادامه جریان درخواست تقسیم ترکه پس از اصلاح گواهی انحصار وراثت و درخواست تقسیم ترکه امکان پذیر خواهد بود. والا همان گونه که در اتفاق نظر قضات دادگستری رامسر ابراز گردیده درخواست قابل پذیرش نخواهد بود.

نظر اتفاقی:
دعوای افراز و تقسیم اموال موروثی مطابق ماده 354 قانون امور حسبی باید به طرفیت کلیه ورثه اقامه شود با عنایت به این که در مانحن فیه نام احدی از وراث که در گواهی انحصار وراثت قید نشده در پرونده افراز و تقسیم طرف دعوا قرار نگرفته دادگاه به لحاظ این که دعوا مطابق قانون طرح نشده به استناد ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی قرار رد صادر خواهد کرد. در نهایت متقاضی انحصار وراثت می تواند از دادگاه صادر کننده گواهی حصر وراثت درخواست اصلاح گواهی به منظور اضافه نمودن نام وارثی که نام آنها در گواهی ذکر نشده بکند و چنان چه در مورد وارث بودن یا نبودن فرد موردنظر بین ورثه اختلاف باشد باید پس از اثبات نسب دعوا اعتراض به گواهی حصر وراثت در همان دادگاه اقامه و دادگاه حکم به وراثت فرد موصوف صادر خواهد کرد این حکم مطابق بند (ب) ماده 235 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی قابل تجدیدنظر خواهد بود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 304- درخواست تقسیم باید کتبی و مشتمل بر امور زیر باشد: 1- نام و مشخصات درخواست کننده و متوفی. 2- ورثه و اشخاص دیگری که ترکه باید بین آن ها تقسیم شود و سهام هر یک.

مشاهده ماده 304 قانون امور حسبی

ماده 354ـ هرگاه متوفی بازرگان بود و به موجب حکم دادگاه ورشکستگی او قبل یا بعد از فوت اعلام شود اداره تصفیه امور او تابع مقررات راجع به تصفیه امور بازرگان متوقف است.

مشاهده ماده 354 قانون امور حسبی

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 235 - دادگاه گواهی هر گواه را بدون حضور گواه هایی که گواهی نداده اند استماع می کند و بعد از اداء گواهی می تواند از گواه ها مجتمعا تحقیق نماید.

مشاهده ماده 235 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM