نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1391/08/08

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر بهشهر

موضوع:
لزوم ارائه گواهی حصر وراثت در زمان اجرای حکم مدنی

پرسش:
در دعوی زوجه به طرفیت وراث همسرش جهت وصول مهر و تامین خواسته آیا به ارایه گواهی انحصار وراثت زوج نیاز است؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (5) مدنی: جهت رسیدگی به چنین دعوایی دادگاه به طرق مختلف عده وراث و میزان سهم¬الارث آنان را می¬تواند مشخص کند که علی¬الاصول با ارایه گواهی حصر وراثت خواهد بود. به علاوه در چنین رسیدگی¬هایی هر یک از ورثه بنا به حکم دادگاه به نسبت سهم-الارث محکوم می¬شوند که آثار آن در زمان اجرای رای نمایان خواهد شد و قدر متیقن این که در زمان اجرای حکم مدنی ارایه گواهی حصر وراثت الزامی است. بنابراین نظرهای ابرازی مورد تایید نیست.

نظر اکثریت:
ارایه گواهی انحصار وراثت و در صورت فوریت جهت تامین خواسته ارایه استشهادیه جهت تعیین وراث ضروری است؛ چرا که دادگاه مکلف است با رعایت ماده 232 قانون امور حسبی و این که تمام ورثه در صورت پذیرش ترکه به میزان سهم¬الارث مسیول پرداخت دیون هستند هر یک از ورثه را به میزان سهم¬الارث محکوم کند.

نظر اقلیت:
نظر به این که چنان چه دعوا متوجه خوانده نباشد شخصا باید به سمت ایراد کند؛ با لحاظ ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی اخذ گواهی انحصار وراثت و استشهادیه لازم نیست.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 232- دعوی بر میت اعم از دین یا عین باید به طرفیت ورثه و یا نماینده قانونی آن ها اقامه شود هر چند ترکه در ید وارث نباشد لیکن مادامی که ترکه به دست آن ها نرسیده است مسئول اداء دیون نخواهند بود.

مشاهده ماده 232 قانون امور حسبی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM