نشست قضایی شماره 1397-5458

نشست قضایی شماره 1397-5458

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5458


کد نشست:
1397-5458

تاریخ برگزاری:
1382/03/11

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر کلاله

موضوع:
ملاک اخذ خسارت احتمالی از متقاضی دستور موقت

پرسش:
ملاک و ضابطه اخذ خسارت احتمالی از متقاضی دستور موقت چه میباشد؟ منظور از تـامین متناسب چیست؟

نظر هیئت عالی:
ماده 316 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مشعر بر این است که موضوع دستور موقت ممکن است توقیف مال یا انجام عمل و یا منع از امری باشد. از آنجا که ممکن است از رهگـذر ایـن اقـدامات زیـانی متوجه طرف مقابل شود برای تدارک خسارت و زیان احتمالی ناشی از اجرای دستور موقت و سهولت وصول آن قانونگذار دادگاه را مکلف به اخذ تامین مناسب از خواهان قـرار داده است و ظاهرا میزان تامین باید متناسب با خساراتی باشد که احتمالا متوجه خوانده خواهد شد و همانطور که در نظر ابرازی نیز آمده است موضوع دستور موقت و میزان خواسته نیز میتواند از عوامل موثر در تعیین مقدار تامین به شمار آید و در هر حال تعیین و تشـخیص تناسب تامین ماخوذه با موضوع دستور موقت بر عهد دادگاه ذی صلاح است.

نظر اتفاقی:
ملاک و ضابطه اخذ خسارت احتمالی در مورد دستور موقت نص صریحی نیست ولی قانونگذار در ماده 319 قانون آیین دادرسی مدنی مصوب سال 79 اخذ خسارت احتمالی را بـرای دادگـاه تکلیـف کرده و از وحدت ملاک مفاد تبصره ذیل ماده 108 قانون مرقوم چنین استنباط میگردد کـه مـلاک و ضابطه آن نوع خواسته و میزان آن میتواند باشد. منظور از تامین متناسب نیـز همـان خسـاراتی کـه ممکن است به طرف مقابل وارد شود و متقاضی باید نقدا به صندوق دادگستری واریز نماید.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 316 - دستور موقت ممکن است دایر بر توقیف مال یا انجام عمل و یا منع از امری باشد.

مشاهده ماده 316 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 319 - دادگاه مکلف است برای جبران خسارت احتمالی که از دستور موقت حاصل می شود از خواهان تامین مناسبی اخذ نماید. در این صورت صدور دستور موقت منوط به سپردن تامین می باشد.

مشاهده ماده 319 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM