ماده 948 قانون مدنی

ماده 948 ق م

ماده 948 ق.م

ماده 948 مدنی

ماده 948 ق مدنی

متن کامل ماده 948 قانون مدنی. ماده 948 ق م ماده 948 ق.م ماده 948 مدنی ماده 948 ق مدنی

ماده ۹۴۸ قانون مدنی

ماده ۹۴۸ ق م

ماده ۹۴۸ ق.م

ماده ۹۴۸ مدنی

ماده ۹۴۸ ق مدنی

متن کامل ماده ۹۴۸ قانون مدنی. ماده ۹۴۸ ق م ماده ۹۴۸ ق.م ماده ۹۴۸ مدنی ماده ۹۴۸ ق مدنی

ماده 948 قانون مدنی

ماده 948 - هر گاه ورثه از ادای قیمت ابنیه و اشجار امتناع کند زن می تواند حق خود را از عین آن ها استیفا کند. (اصلاحی 06/11/1387)

ماده 948 قانون مدنی مصوب 1307/02/18

ماده ۹۴۸ قانون مدنی

ممشاهده ماده ۹۴۸ قانون مدنی مصوب 1307/02/18

قانون مدنی / ماده 948

ماده ۹۴۸ قانون مدنی

پایگاه جامع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۰۷/۰۲/۱۸

متن ماده 948
قانون مدنی

مصوب ۱۳۰۷/۰۲/۱۸
  • ماده ۹۴۸ قانون مدنی

    متن کامل 948 ماده

    مصوب ۱۳۰۷/۰۲/۱۸
متن ماده ۹۴۸

ماده 948 - هر گاه ورثه از ادای قیمت ابنیه و اشجار امتناع کند زن می تواند حق خود را از عین آن ها استیفا کند. (اصلاحی 06/11/1387)

ماده 947 - حذف شد. (اصلاحی 06/11/1387)

نمایش ماده

ماده 949 - در صورت نبودن هیچ وارث دیگر به غیر از زوج یا زوجه شوهر تمام ترکه زن متوفات خود را می برد لیکن زن فقط نصیب خود را و بقیه ترکه ی شوهر در حکم مال اشخاص بلاوارث و تابع ماده 866 خواهد بود.

نمایش ماده
1
نظریه مشورتی شماره ح 7331-67-89 - مورخ 1398/12/07
2- آیا زوجه به عنوان وراث متوفی حق طرح دعوی که مربوط به عین است را در قبال ثالث دارد؟ به عنوان مثال مورث قراردادی را با خوانده مبنی بر تحویل مبیع یا ایجاد راه عبوری منعقد نموده است و حال مورث فوت نموده است آیا امکان طرح دعوی الزام به تحویل مبیع یا الزام به احداث راه عبوری از سوی زوجه ممکن است؟ 3- چنانچه مورث در طول حیات خویش و بعد از اطلاع از اقدامات خوانده در مدت 15 سال نسبت به اقدامات وی متعرض نشده باشد آیا عدم اقدام مورث به منزله رضای باطنی وی و اسقاط حق و نتیجتا عدم توارث حق طرح دعوا به وراث است؟ و اصولا چه دعاویی قائم به شخص بوده و آیا می توان حق طرح دعوی را قائم به شخص دانست؟ 4- خواهان دادخواست مطالبه اجرت المثل مطرح نموده است بر اساس معاینه محل صورت گرفته خوانده پارکینگ مشاعی را به فروشگاه تبدیل کرده است حال برای احتساب اجرت المثل آنچه در سند خواهان (به عنوان پارکینگ) درج شده ملاک است یا نوع استفاده و تصرف و تغییری که خوانده بایجاد کرده است؟ 6- آیا تقسیم یا فروش املاک فی مابین برخلاف قانون جلوگیری از خرد شدن اراضی و سایر مقررات در باب تفکیک بر اساس ماده 10 قانون مدنی صحیح است یا اینکه با توجه قوانین موضوعه باطل و بلااثر است./ع
2
نظریه مشورتی شماره 59-7/1-185 - مورخ 1395/10/22
احتراما با توجه به اینکه بر اساس مواد 946 و948 قانون مدنی اصلاحی87 زوجه از قیمت اموال غیرمنقول اعم از عرصه و اعیان ارث می¬برد و هر گاه ورثه از ادای قیمت امتناع کنند زن می¬تواند حق خود را از همین اموال استیفاء کند حال چنانچه قبل از تقسیم ترکه و پرداخت قیمت اموال غیرمنقول به زوجه برخی از ورثه یا اشخاص ثالثی بدون رضایت زوجه اموال غیرمنقول ترکه را تصرف نمایند زوجه مستحق دریافت اجرت المثل منافع از متصرفین و یا حق درخواست خلع ید متصرفین را به اعتبار سهم الارث خود دارد یا خیر؟ مستدعی است که نظر مشورتی خود را جهت بهره برداری اعلام نمایند.
3
نظریه مشورتی شماره 96-9/2-1666 - مورخ 1397/08/20
در مورد ماهیت حق زوجه به ترکه زوج متوفی برخی گفته اند که حق شبه عینی است بدین معنا که به صورت مستقیم زوجه حق عینی ندارد ولی کل ترکه در حکم رهن حق دینی وی است و تا استیفا کامل نسبت به بهای یک هشتم بهای عرصه و اعیان نشده است ترکه در رهن وی است در صورت تقسیم ترکه و یا اتلاف بخشی از آن حق زوجه باقی است چون فرض بر بر قرابت بر مقدم است مواد 606 و 948 قانون مدنی و تفاسیر دکترین حقوقی دلالت بر این موضوع دارد اینکه دیده شده که برخی از کارکنان ثبت با تقسیم ترکه اقدام به تجزیه سند هر یک از ورثه و قید به استثنای ثمینه اعیانی حسب السهم ورثه موصوف می نمائید این عبارت نادرست است و موجب اشتباه در تفاسیر می شود چرا که سهم هر یک از ورثه نسبت به بخش سهم الارث خود با کسر درصدی از یک هشتم حسب سهم الارث خودش مالکیت وی از حالت تزلزل به تنجیز درنمی آید چرا که زوجه نسبت به کل ترک حق تقدم دارد نه جز آن و این موضوع یک حق تقسیط غیرقابل تجزیه است برخی دیگرگفته اند که حق زوجه قابل تقسیم است و هریک از ورثه که مالک شده اند با پرداخت درصدی از 8/1 حق تملک سند و افراز و سند مجزی دارند و لازم نیست که حق 8/1 به صورت کامل ادا شود و یکی از مالکین مشاعی از ورثه پس از تقسیم ترکه اگر اهمال کاری کرد حقوق دیگران معلق و وابسته به این پرداخت ها نیست و حق زوجه ماهیت رهن ندارد و غیرقابل تجزیه نیست نظر آن اداره چیست.
4
نظریه مشورتی شماره 96-7/1-1931ح - مورخ 1397/03/30
طبق ماده 913 قانون مدنی : در تمام صور مذکوره در مبحث ارث هر یک از زوجین فرض خود را می برند و مابقی ترکه بر طبق مواد قبل ما بین سایر وراث تقسیم می گردد. طبق مواد 896 و 905 قانون مدنی: مادر زوجه متوفی هر دو فرض بر واز ترکه میت صاحبان فرض ابتدا حصه خود را می برند و بقیه به صاحبان قرابت می رسد طبق ماده 948 قانون مدنی: هر گاه ورثه از ادای قیمت امتناع کنند زن می تواند حق خود را از عین اموال استیفا کند لذا جهت محاسبه سهم الارث ماد متوفی سوال: 1-آیا طبق مواد 896 و 905 قانون مدنی یک ششم از کل ماترک محاسبه می گردد؟ 2- یا انکه طبق ماده 913 قانون مدنی یک ششم پس از کسر سهم الارث زوجه محاسبه می گردد؟ با توجه به آنکه اولا: ماده 913 قانون مدنی بعد از وارد بر مواد 896 و 905 قانون مدنی می باشد ثانیا: در ماده 913 قانون مدنی به صراحت قید شده در تمام صور مذکوره در مبحث ارث هر یک از زوجین فرض خود را می برند و مابقی ترکه بین سایر وراث تقسیم می گردد لذا چنین استنباط می گردد که سهم الارث زوجه محاسبه می شود 3- منظور از ورثه در ماده 948 قانون مدنی که مسئول پرداخت ثمن بهای عرصه و اعیان همسر متوفی می باشند چه کسانی هستند؟ آیا تنها شامل ورثه قرابن بر می شود یا ورثه فرض بر را نیز شامل می شود؟ ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه را کدام یک از وراث بایستی پرداخت نمایند؟آیا ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه را بایستی تنها فرزندان بپردازند؟ یا مادر متوفی نیز بایستی به اندازه قدرالسهم خود قسمتی از ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه را بپردازد با توجه به آنکه در این ماده به صراحت و به طور کلی کلمه ورثه قید شده است و در واقع این ماده نیز همانند ماده 913 قانون مدنی سهم الارث مادر متوفی را پس از کسر سهم الارث زوجه در نظر گرفته است ضمن آنکه چنانچه سهم الارث مادر متوفی طبق مواد 896 و 905 قانون مدنی بایستی از کل ترکه محاسبه گردد و بر اساس اطلاق ماده 948 قانون مدنی ورثه فرض بر را نیز مسئول پرداخت ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه بدانیم لذا از فرض مادر متوفی بابت پرداخت قسمتی از ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه کسر می گردد. 4- چنانچه سند ملکی ماترک متوفی شش دانگ باشد لذا سند مالکیتی که به نام مادر متوفی صادر می شود آیا بایستی یک دانگ مشاع از شش دانگ ( یک دانگ کامل) باشد؟ یا آنکه ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه بایستی از سند مادر متوفی البته به قدرالسهم مادر متوفی نیز کسر گردد؟
5
نظریه مشورتی شماره 96-7/1-1931 ح - مورخ 1397/03/30
طبق ماده 913 قانون مدنی : در تمام صور مذکوره در مبحث ارث هر یک از زوجین فرض خود را می برند و مابقی ترکه بر طبق مواد قبل ما بین سایر وراث تقسیم می گردد طبق مواد 896 و 905 قانون مدنی: مادر زوجه متوفی هر دو فرض بر واز ترکه میت صاحبان فرض ابتدا حصه خود را می برند و بقیه به صاحبان قرابت می رسد طبق ماده 948 قانون مدنی: هر گاه ورثه از ادای قیمت امتناع کنند زن می تواند حق خود را از عین اموال استیفا کند لذا جهت محاسبه سهم الارث ماد متوفی سوال: 1-آیا طبق مواد 896 و 905 قانون مدنی یک ششم از کل ماترک محاسبه می گردد؟ 2- یا انکه طبق ماده 913 قانون مدنی یک ششم پس از کسر سهم الارث زوجه محاسبه می گردد؟ با توجه به آنکه اولا: ماده 913 قانون مدنی بعد از وارد بر مواد 896 و 905 قانون مدنی می باشد ثانیا: در ماده 913 قانون مدنی به صراحت قید شده در تمام صور مذکوره در مبحث ارث هر یک از زوجین فرض خود را می برند و مابقی ترکه بین سایر وراث تقسیم می گردد لذا چنین استنباط می گردد که سهم الارث زوجه محاسبه می شود. 3- منظور از ورثه در ماده 948 قانون مدنی که مسئول پرداخت ثمن بهای عرصه و اعیان همسر متوفی می باشند چه کسانی هستند؟ آیا تنها شامل ورثه قرابن بر می شود یا ورثه فرض بر را نیز شامل می شود؟ ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه را کدام یک از وراث بایستی پرداخت نمایند؟آیا ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه را بایستی تنها فرزندان بپردازند؟ یا مادر متوفی نیز بایستی به اندازه قدرالسهم خود قسمتی از ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه را بپردازد با توجه به آنکه در این ماده به صراحت و به طور کلی کلمه ورثه قید شده است و در واقع این ماده نیز همانند ماده 913 قانون مدنی سهم الارث مادر متوفی را پس از کسر سهم الارث زوجه در نظر گرفته است ضمن آنکه چنانچه سهم الارث مادر متوفی طبق مواد 896 و 905 قانون مدنی بایستی از کل ترکه محاسبه گردد و بر اساس اطلاق ماده 948 قانون مدنی ورثه فرض بر را نیز مسئول پرداخت ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه بدانیم لذا از فرض مادر متوفی بابت پرداخت قسمتی از ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه کسر می گردد. 4- چنانچه سند ملکی ماترک متوفی شش دانگ باشد لذا سند مالکیتی که به نام مادر متوفی صادر می شود آیا بایستی یک دانگ مشاع از شش دانگ ( یک دانگ کامل) باشد؟ یا آنکه ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه بایستی از سند مادر متوفی البته به قدرالسهم مادر متوفی نیز کسر گردد؟
6
نظریه مشورتی شماره 96-7/1-1873 - مورخ 1397/03/28
1-منظور از ورثه در ماده 848 قانون مدنی که مسئول پرداخت بهای تمنیه ماترک غیرمنقول سهم همسر متوفی می¬باشند چه کسانی اند آیا تنها شامل ورثه قرابت بر می¬شوند با ورثه فرض بر نیز شامل می شوند؟ 2-در صورتی که بر اساس اطلاق ماده مزبور ورثه فرض را نیز مسئول پرداخت بدانیم نحوه تنظیم اسناد مالکیت به نام ورثه چگونه است آیا باید سهم زن در اسناد صادره استناد شود یا خیر؟ 3-در صورتی که اسناد صادره به نام وراث فرض بر قید استثناء چنانچه شخص ثالثی خواسته باشد حصه انتقالی به ورثه فرض را بر خریداری نماید نحوه انتقال و تنظیم اسناد چگونه است؟ س: وراث متوفای شامل مادر همسر و پسر می باشد و شش دانگ ملک به نام متوفی می بایست مابین ورثه فوق تنظیم شود نحوه تنظیم اسناد مالکیت مشاعی به نام ورثه چگونه است آیا باید در سند صادره به نام مادر یک ششم به استثنای یک چهل و هشتم تنظیم شود یک دانگ به استثنای یک چهل و هشتم و در سند صادره به نام پسر پنج دانگ به استثنای پنج چهل و هشتم ؟ با یک دانگ به نام مادر سند تنظیم شود و بهای ثمینه غیر منقول از سهم پسر پنج دانگ مستثنی شود؟ چنانچه سند به نام مادر یک دانگ به استثنای یک چهل و هشتم تنظیم شود چنانچه پسر یا شخص ثالث بعدا بخواهد سهم مادر از سند تنظیم شده را خریداری نماید تا به ارزش یک دانگ به استثنای یک چهل وهشتم بپردازد یا ارزش یک دانگ یا یک دانگ باضافه یک چهل و هشتم؟ توضیحا: یک چهل و هشتم سهم زن از حصه مادر می باشد عده ای از همکاران قضایی ربا عقیده بر آن است که در سند مادر این میزان نباید استثنا شود چون در این صورت مادر از فرض خود کمتر می برد که خلاف قانون و شرع است وبر این اساس استثنا صرفا باید بر ورثه قرابت وارد شود در مقابل عده ای از همکاران را عقیده بر آن است که درست است که یک چهل و هشتم در سند مادر مسثتنی می شود و لکن فی الواقع در قبال آن یک چهل و هشتم ملک را مالک می شود و در فرض مادر هیچ تغییری و نقصانی حاصل نمی شود.
7
نظریه مشورتی شماره 96-7/1-1873 ح - مورخ 1397/03/28
1-منظور از ورثه در ماده 848 قانون مدنی که مسئول پرداخت بهای تمنیه ماترک غیرمنقول سهم همسر متوفی می باشند چه کسانی اند آیا تنها شامل ورثه قرابت بر می شوند با ورثه فرض بر نیز شامل می شوند؟ 2-در صورتی که بر اساس اطلاق ماده مزبور ورثه فرض را نیز مسئول پرداخت بدانیم نحوه تنظیم اسناد مالکیت به نام ورثه چگونه است آیا باید سهم زن در اسناد صادره استناد شود یا خیر؟ 3-در صورتی که اسناد صادره به نام وراث فرض بر قید استثناء چنانچه شخص ثالثی خواسته باشد حصه انتقالی به ورثه فرض را بر خریداری نماید نحوه انتقال و تنظیم اسناد چگونه است؟ سوال: وراث متوفای شامل مادر همسر و پسر می باشد و شش دانگ ملک به نام متوفی می بایست مابین ورثه فوق تنظیم شود نحوه تنظیم اسناد مالکیت مشاعی به نام ورثه چگونه است آیا باید در سند صادره به نام مادر یک ششم به استثنای یک چهل و هشتم تنظیم شود یک دانگ به استثنای یک چهل و هشتم و در سند صادره به نام پسر پنج دانگ به استثنای پنج چهل و هشتم ؟ با یک دانگ به نام مادر سند تنظیم شود و بهای ثمینه غیر منقول از سهم پسر پنج دانگ مستثنی شود؟ چنانچه سند به نام مادر یک دانگ به استثنای یک چهل و هشتم تنظیم شود چنانچه پسر یا شخص ثالث بعدا بخواهد سهم مادر از سند تنظیم شده را خریداری نماید تا به ارزش یک دانگ به استثنای یک چهل وهشتم بپردازد یا ارزش یک دانگ یا یک دانگ باضافه یک چهل و هشتم؟ توضیحا: یک چهل و هشتم سهم زن از حصه مادر می باشد عده ای از همکاران قضایی ربا عقیده بر آن است که در سند مادر این میزان نباید استثنا شود چون در این صورت مادر از فرض خود کمتر می برد که خلاف قانون و شرع است وبر این اساس استثنا صرفا باید بر ورثه قرابت وارد شود در مقابل عده ای از همکاران را عقیده بر آن است که درست است که یک چهل و هشتم در سند مادر مسثتنی می شود و لکن فی الواقع در قبال آن یک چهل و هشتم ملک را مالک می شود و در فرض مادر هیچ تغییری و نقصانی حاصل نمی شود.
8
نظریه مشورتی شماره 1093-1/7-96 - مورخ 1396/08/02
مردی در تاریخ 17/10/77 فوت نموده است و تاکنون ترکه وی تقسیم نگردیده است و وراث حین الفوت وی عبارتند از: یک مادر- یک همسردائم- دو دختر- یک پسر لذا جهت محاسبه سهم الارث زوجه از قیمت اموال غیرمنقول اعم از عرصه و اعیان ارث می برد. س: 1-چنانچه ترکه غیرمنقول زوج به میزان هشتاد میلیون تومان باشد سهم الارث زوجه یک هشتم از هشتاد میلیون تومان محاسبه می شود که مقدار آن ده میلیون تومان می شود لذا جهت محاسبه ی سهم الارث مادر متوفی آیا یک ششم از هشتاد میلیون تومان در نظر می گیرند یا سهم الارث مادر متوفی پس از کسر سهم الارث زوجه یعنی یک ششم از هفتاد میلیون تومان محاسبه می گردد؟ 2-چنانچه سهم الارث زوجه پرداخت نگردد در هنگام صدور سند مالکیت به نام مادر متوفی آیا یک ششم به استثنای ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه خواهد بود یا خیر؟ با توجه به آنکه طبق ماده 948 قانون مدنی هرگاه ورثه از اداء قیمت امتناع کنند زن می تواند حق خود را از عین آنها استیفاء کند. 3-در صورتی که سند مالکیت به نام مادر متوفی بایستی یک ششم به استثناء ثمن بهای عرصه و اعیان زوجه صادر شود در زمان محاسبه سهم الارث مادر متوفی با وجود هشتاد میلیون تومان ترکه غیرمنقول زوج چه مقدار بایستی سهم الارث مادر متوفی محاسبه گردد.
9
نظریه مشورتی شماره 604-1/7-95 - مورخ 1395/08/12
1-ماهیت ارث زن در اموال غیرمنقول بهای اعیانی و عرصه اموال غیرمنقول چیست؟ حق عینی است یا دینی؟ با توجه به ماده 648 قانون مدنی که حق اولویت برای استیفای بهای عرصه اعیان از خود آن عین است آیا به نوعی حق عینی تبعی مثل رهن برای زوجه ایجاد می¬شود یا خیر؟ 2-با توجه به ماهیت مذکور آیا اگر در جایی که 3 وراث هستند 2پسر و یک زن و ملک بین دو پسر به میزان هر یک 3 دانگ تقسیم شود و بهای اعیانی و عرصه به میزان 8/1 به زوجه تعلق گیرد برای تقسیم آن مال مشاعی غیر قابل تقسیم از لحاظ اداره ثبت درخواست دستور فروش شود آیا در این رسیدگی لزوما باید زوچه نیز در دادرسی حضور داشته باشد چرا که یک حق عینی غیر مستقیم بر ملک دارد و ذی نفع است و یا اینکه حق زوجه دین است و نیازی به حضور او و طرف دعوا قرار گرفتن نیست و فقط حق تقدم دارد تا در صورت استنکاف از پرداخت بهای عرصه اعیان از همان مال توقیف کند.
ماده 948 قانون مدنی

ماده 948 ق م

ماده 948 ق م

ماده 948 ق.م

ماده 948 ق.م

ماده 948 مدنی

ماده 948 مدنی

ماده 948 ق مدنی

ماده 948 ق مدنی

ماده ۹۴۸ قانون مدنی

ماده ۹۴۸ ق م

ماده ۹۴۸ ق.م

ماده ۹۴۸ مدنی

ماده ۹۴۸ ق مدنی

متن کامل ماده ۹۴۸ قانون مدنی. ماده ۹۴۸ ق م ماده ۹۴۸ ق.م ماده ۹۴۸ مدنی ماده ۹۴۸ ق مدنی

ماده 948 قانون مدنی

ماده 948 ق م

ماده 948 ق.م

ماده 948 مدنی

ماده 948 ق مدنی

متن کامل ماده 948 قانون مدنی. ماده 948 ق م ماده 948 ق.م ماده 948 مدنی ماده 948 ق مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM