ماده 2 قانون برگزاری مناقصات

متن کامل ماده 2 قانون برگزاری مناقصات .

ماده ۲ قانون برگزاری مناقصات

متن کامل ماده ۲ قانون برگزاری مناقصات .

ماده 2 قانون برگزاری مناقصات

ماده 2ـ تعاریف

ماده 2 قانون برگزاری مناقصات مصوب 1383/11/03

ماده ۲ قانون برگزاری مناقصات

ممشاهده ماده ۲ قانون برگزاری مناقصات مصوب 1383/11/03

قانون برگزاری مناقصات / ماده 2

ماده ۲ قانون برگزاری مناقصات

پایگاه جامع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۸۳/۱۱/۰۳

متن ماده 2
قانون برگزاری مناقصات

مصوب ۱۳۸۳/۱۱/۰۳
  • ماده ۲ قانون برگزاری مناقصات

    متن کامل 2 ماده

    مصوب ۱۳۸۳/۱۱/۰۳
متن ماده ۲

ماده 2ـ تعاریف

واژگانی که در این قانون به کار برده شده به شرح زیر تعریف می شوند:
الف ـ مناقصه : فرایندی است رقابتی برای تامین کیفیت مورد نظر (طبق اسناد مناقصه ) که در آن تعهدات موضوع معامله به مناقصه گری که کمترین قیمت متناسب را پیشنهاد کرده باشد واگذار می شود.
ب ـ مناقصه گزار: دستگاه موضوع بند (ب ) ماده (1) این قانون که مناقصه را برگزار می نماید.
ج ـ مناقصه گر: شخصی حقیقی یا حقوقی است که اسناد مناقصه را دریافت و درمناقصه شرکت می کند.
د ـ کمیته فنی بازرگانی : هیاتی است با حداقل سه عضو خبره فنی بازرگانی صلاحیتدار که از سوی مقام مجاز دستگاه مناقصه گزار انتخاب می شود و ارزیابی فنی بازرگانی پیشنهادها و سایر وظایف مقرر در این قانون را برعهده می گیرد.
هـ ـ ارزیابی کیفی مناقصه گران: عبارت است از ارزیابی توان انجام تعهدات مناقصه گران که از سوی مناقصه گزار یا به تشخیص وی توسط کمیته فنی بازرگانی انجام می شود.
و ـ ارزیابی فنی بازرگانی پیشنهادها: فرایندی است که درآن مشخصات استانداردها کارایی دوام و سایر ویژگی های فنی بازرگانی پیشنهادهای مناقصه گران بررسی ارزیابی و پیشنهادهای قابل قبول برگزیده می شوند.
زـ ارزیابی مالی : فرایندی است که در آن مناسب ترین قیمت به شرح مندرج در ماده (20) این قانون از بین پیشنهادهائی که از نظر فنی بازرگانی پذیرفته شده اند برگزیده می شود.
ح ـ ارزیابی شکلی: عبارت است از بررسی کامل بودن اسناد و امضای آنها غیرمشروط و خوانا بودن پیشنهاد قیمت.
ط ـ انحصار: انحصار در معامله عبارت است از یگانه بودن متقاضی شرکت در معامله که به طرق زیر تعیین می شود:
1ـ اعلان هیات وزیران برای کالاها و خدماتی که در انحصار دولت است.
2ـ انتشار آگهی عمومی و ایجاب تنها یک متقاضی برای انجام معامله.
ی ـ برنامه زمانی مناقصه: سندی است که در آن زمان و مهلت برگزاری مراحل مختلف مناقصه مدت اعتبار پیشنهادها و زمان انعقاد قرارداد مشخص می شود.

ماده 1ـ کاربرد الف ـ این قانون به منظور تعیین روش و مراحل برگزاری مناقصات به تصویب می رسد و تنها در معاملاتی که با رعایت این قانون انجام می شود کاربرد دارد. ب ـ قوای سه گانه جمهوری اسلامی ایران اعم از وزارتخانه ها سازمانها و موسسات و شرکتهای دولتی موسسات انتفاعی وابسته به دولت بانکها و موسسات اعتباری دولتی شرکتهای بیمه دولتی موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی (درمواردی که آن...

نمایش ماده

ماده 3ـ طبقه بندی معاملات معاملات از نظر نصاب (قیمت معامله ) به سه دسته تقسیم می شوند : 1ـ معاملات کوچک : معاملاتی که به قیمت ثابت سال 1382 کمتر از بیست میلیون (20000000) ریال باشد. 2ـ معاملات متوسط : معاملاتی که مبلغ مورد معامله بیش از سقف مبلغ معاملات کوچک بوده و از ده برابر سقف ارزش معاملات کوچک تجاوز نکند. 3ـ معاملات بزرگ : معاملاتی که مبلغ برآورد اولیه آنها بیش از ده...

نمایش ماده
1
نظریه مشورتی شماره 69-81-653 - مورخ 1396/04/19
در ماده 2 قانون برگزاری مناقصات قید گردیده.. الف مناقصه فرایندی است رقابتی برای تامین کیفیت مورد نظر طبق اسناد مناقصه که در آن تعهدات موضوع معامله به مناقصه گری که کم ترین قیمت مناسب را پیشنهاد کرده باشد واگذار می شود در ماده 11 قانون فوق نیز مقرر گردیده روش های انجام مناقصه به طریق زیر انجام می شود: الف-در معاملات کوچک کارپرداز یا مامور خرید باید با توجه به کم و کیف موضوع معامله کالا خدمت یا حقوق درباره بهای آنها تحقیق نماید و با رعایت صرفه و صلاح و اخذ فاکتور مشخص و به تشخیص و مسئوولیت خود معامله را با تامین کیفیت به کمترین بهای ممکن انجام دهد. ب-در معاملات متوسط کارپرداز یا مامور خرید باید با توجه به کم وکیف موضوع معامله کالا خدمت یا حقوق درباره بهای آن تحقیق نماید و با رعایت صرفه و صلاح و اخذ حداقل سه فقره استعلام کتبی با تامین کیفیت مورد نظر چنانچه بهای به دست آمده مورد تایید مسئوول واحد تدارکاتی یا مقام مسئوول همتراز وی باشد معامله را با عقد قرارداد یا اخذ فاکتور انجام دهد و چنانچه اخذ سه فقره استعلام کتبی ممکن نباشد با تایید مسئوول تدارکاتی یا مقام مسئوول همتراز وی به تعداد موجود کفایت می¬شود. در ماده 9 قانون برنامه ششم توسعه نیز چنین آمده است که دولت مکلف است تا پایان سال دوم اجرای قانون برنامه سامانه تدارکات الکترونیکی دولت را برای اجرای تمامی مراحل انواع معاملات متوسط و بزرگ وزارتخانه ها و دستگاه های مشمول قانون برگزاری مناقصات مصوب3/11/83 و دیگر قوانین مالی و معاملاتی بخش عمومی به جز معاملات محرمانه با رعایت قانون تجارت الکترونیکی مصوب 17/10/82 و قانون برگزاری مناقصات مصوب3/11/83 تکمیل کند کلیه دستگاه های مشمول قانون برگزاری مناقصات و نهادهای عمومی غیردولتی مکلف به رعایت قانون برگزاری مناقصات و انجام معاملات خود از طریق سامانه مذکور هستند. حال با توجه به اینکه سامانه فوق را راه اندازی شده و برخی از عرضه کنندگان و فروشگاه های عرضه کننده کالا در سامانه مذکور ثبت نام ننموده و تمایلی نیز به ثبت نام در آن ندارند چنانچه در سامانه مذکور قیمت اقلام درخواستی بالاتر از نرخ وعرف بازار باشد و کارپرداز یا مامور خرید با بررسی قیمت های بازار اطلاع بر قیمت کمتر خارج از سامانه مذکور داشته باشد آیا مکلف است از طریق سامانه فوق و با قیمت بالاتر بالاجبار خرید نماید یا طبق قانون برگزاری مناقصات خرید با تامین کیفیت مورد نظر بر اساس قیمت کمتر ولو خارج از سامانه برای نمونه یک جنس در حد معاملات متوسط در سامانه تدارکات دولت با قیمت پیشنهادی600 میلیون ریال باشد اما کارپرداز در فروشگاه های سطح شهر با قیمت550 میلیون ریال امکان خرید دارد و فروشنده نیز از ثبت قیمت در سامانه خودداری می کند تکلیف کارپرداز یا مسئوول خرید در این خصوص چیست؟ (خرید از سامانه با قیمت بالاتر یا خرید از بازار با قیمت کمتر از طریق استعلام بها و خارج از سامانه).
ماده 2 قانون برگزاری مناقصات

ماده ۲ قانون برگزاری مناقصات

متن کامل ماده ۲ قانون برگزاری مناقصات .

ماده 2 قانون برگزاری مناقصات

متن کامل ماده 2 قانون برگزاری مناقصات .

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM