متن کامل ماده 1 قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران.
متن کامل ماده ۱ قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران.
متن کامل 1 ماده
ماده 1ـ اصطلاحات و واژه هایی که در این قانون به کار رفته است دارای معانی زیر می باشند:
1ـ شورای عالی بورس و اوراق بهادار: شورایی است که به موجب ماده (3) این قانون تشکیل می شود و بعد از این «شورا» نامیده می شود.
2ـ سازمان بورس و اوراق بهادار: سازمانی است که به موجب ماده(5) این قانون تشکیل می شود و بعد از این «سازمان» نامیده می شود.
3ـ بورس اوراق بهادار: بازاری متشکل و خود انتظام است که اوراق بهادار در آن توسط کارگزاران و یا معامله گران طبق مقررات این قانون مورد داد و ستد قرار می گیرد. بورس اوراق بهادار (که از این پس بورس نامیده می شود) در قالب شرکت سهامی عام تاسیس و اداره می شود.
4ـ هیات داوری: هیاتی است که به موجب ماده (37) این قانون تشکیل می شود.
5 ـ کانون: کانونهای کارگزاران معامله گران بازارگردانان مشاوران ناشران سرمایه گذاران و سایر مجامع مشابـه تشکل های خود انتظامی است که به منظور تنظیم روابط بین اشخاصی که طبق این قانون به فعالیت در بازار اوراق بهادار اشتغال دارند طبق دستورالعمل های مصوب «سازمان» به صورت موسسه غیردولتی غیرتجاری و غیرانتفاعی به ثبت می رسند.
6 ـ تشکل خود انتظام: تشکلی است که برای حسن انجام وظایفی کـه به موجب این قانون برعهده دارد و همچنین برای تنظیم فعالیتهای حرفه ای خود و انتظام بخشیدن به روابط بین اعضاء مجاز است ضوابط و استانداردهای حرفه ای و انضباطی را که لازم می داند با رعایت این قانون وضع و اجرا کند.
7ـ شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه: شرکتی است که امور مربوط به ثبت نگهداری انتقال مالکیت اوراق بهادار و تسویه وجوه را انجام می دهد.
8 ـ بازارهای خارج از بورس: بازاری است در قالب شبکه ارتباط الکترونیک یا غیر الکترونیک که معاملات اوراق بهادار در آن برپایه مذاکره صورت می گیرد.
9ـ بازار اولیه: بازاری است که اولین عرضه و پذیره نویسی اوراق بهادار جدیدالانتشار در آن انجام می شود و منابع حاصل از عرضه اوراق بهادار در اختیار ناشر قرار می گیرد.
10ـ بازار ثانویه: بازاری است که اوراق بهادار پس از عرضـه اولیـه در آن مـورد داد و ستد قرار می گیرد.
11ـ بازار مشتقه: بازاری است که در آن قراردادهای آتی و اختیار معامله مبتنی بر اوراق بهادار یا کالا داد و ستد می شود.
12ـ ناشر: شخص حقوقی است که اوراق بهادار را به نام خود منتشر می کند.
13ـ کارگزار: شخص حقوقی اسـت که اوراق بهادار را بـرای دیگـران و به حساب آنها معامله می کند.
14ـ کارگزار/ معاملـه گر: شخص حقـوقی است که اوراق بهـادار را بـرای دیـگران و به حساب آنها و یا به نام و حساب خود معامله می کند.
15ـ بازارگردان: کارگزار/ معامله گری است که با اخذ مجوز لازم با تعهـد به افزایش نقدشوندگی و تنظیم عرضه و تقاضای اوراق بهادار معین و تحدید دامنه نوسـان قیمت آن به داد و ستد آن اوراق می پردازد.
16ـ مشاور سرمایه گذاری: شخص حقوقی است که در قالب قراردادی مشخص درباره خرید و فروش اوراق بهادار به سرمایه گذار مشاوره می دهد.
17ـ سبدگردان: شخص حقوقی است که در قالب قراردادی مشخص و به منظـور کسب انتفاع به خرید و فروش اوراق بهادار برای سرمایه گذار می پردازد.
18ـ شرکت تامین سرمایه: شرکتی است که به عنوان واسطه بین ناشر اوراق بهادار و عامه سرمایه گذاران فعالیت می کند و می تواند فعالیت های کارگزاری معامله گری بازارگردانی مشاوره سبدگردانی پذیره نویسی تعهد پذیره نویسی و فعالیتهای مشابه را با اخذ مجوز از « سازمان» انجام دهد.
19ـ صندوق بازنشستگی: صندوق سرمایه گذاریی است که با استفاده از طرحهای پس انداز و سرمایه گذاری مزایای تکمیلی را برای دوران بازنشستگی اعضای آن فراهم می کند.
20ـ صندوق سرمایه گذاری: نهادی مالی است که فعالیت اصلی آن سرمایه گذاری در اوراق بهادار می باشد و مالکان آن به نسبت سرمایه گذاری خود در سود و زیان صندوق شریک اند.
21ـ نهادهای مالی: منظور نهادهای مالی فعال در بازار اوراق بهادارند که از آن جمله می توان به کارگزاران کارگزاران/ معامله گران بازارگردانان مشاوران سرمایه گذاری موسسات رتبه بندی صندوق های سرمایه گذاری شرکتهای سرمایه گذاری شرکتهای پردازش اطلاعات مالی شرکتهای تامین سرمایه و صندوقهای بازنشستگی اشاره کرد.
22ـ شرکت مادر (هلدینگ): شرکتی که با سرمایه گذاری در شرکت سرمایه پذیر جهت کسب انتفاع آن قدر حق رای کسب می کند که برای کنترل عملیات شرکت هیات مدیره را انتخاب کند و یا در انتخاب اعضای هیات مدیره موثر باشد.
23ـ ارزش یاب: کارشناس مالی است که دارایی ها و اوراق بهادار موضوع این قانون را مورد ارزشیابی قرار دهد.
24ـ اوراق بهادار: هر نوع ورقه یا مستندی است که متضمن حقوق مالی قابل نقل و انتقال برای مالک عین و یا منفعت آن باشد. شورا اوراق بهادار قابل معامله را تعیین و اعلام خواهدکرد. مفهوم ابزار مالی و اوراق بهادار در متن این قانون معادل هم در نظر گرفته شده است.
25ـ انتشار: انتشار عبارت است از صدور اوراق بهادار برای عرضه عمومی.
26ـ عرضه عمومی: عرضه اوراق بهادار منتشره به عموم جهت فروش.
27ـ عرضه خصوصی: فروش مستقیم اوراق بهادار توسط ناشر به سرمایه گذاران نهادی است.
28ـ پذیره نویسی: فرآیند خرید اوراق بهادار از ناشر و یا نماینده قانونی آن و تعهد پرداخت وجه کامل آن طبق قرارداد.
29ـ تعهد پذیره نویسی: تعهد شخص ثالث برای خرید اوراق بهاداری که ظرف مهلت پذیره نویسی به فروش نرسد.
30ـ اعلامیه پذیره نویسی: اعلامیه ای است که از طریق آن اطلاعات مربوط به ناشر و اوراق بهادار قابل پذیره نویسی دراختیار عموم قرار می گیرد.
31ـ بیانیه ثبت: مجموعه فرمها اطلاعات و اسناد و مدارکی است که در مرحله تقاضای ثبت شرکت به سازمان داده می شود.
32ـ اطلاعات نهانی: هرگونه اطلاعات افشاء نشده برای عموم که به طور مستقیم و یا غیرمستقیم به اوراق بهـادار معاملات یا ناشر آن مربوط می شـود و در صـورت انتشـار بر قیمت و یا تصمیم سرمایه گذاران برای معامله اوراق بهادار مربوط ت
ماده 2ـ در راستای حمایت از حقوق سرمایه گذاران و با هدف ساماندهی حفظ و توسعه بازار شفاف منصفانه و کارای اوراق بهادار و به منظور نظارت بر حسن اجرای این قانون شورا و سازمان با ترکیب وظایف و اختیارات مندرج در این قانون تشکیل می شود.
نمایش مادهمتن کامل ماده ۱ قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران.
متن کامل ماده 1 قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران.