متن کامل ماده 2 آیین نامه اجرایی ماده 25 قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار.
متن کامل ماده ۲ آیین نامه اجرایی ماده 25 قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار.
متن کامل 2 ماده
ماده 2ـ کلیه شرکتهای ارایه دهنده خدمات موظفند متن قراردادهای تامین خدمات به واحدهای تولیدی را به گونه ای تنظیم نمایند تا تامین خدمات وفق مفاد قرارداد در تمام دوره قرارداد تداوم یابد.
تبصره 1ـ وجه التزام جایگزینی خدمات و چگونگی جبران خسارت وارده به واحدهای تولیدی در صورت قطع خدمات باید در متن قرارداد پیش بینی شود.
تبصره 2ـ پوشش خسارت مربوط به هزینه های عملیات جاری واحدهای تولیدی در مدت قطع خدمات باید در قرارداد پیش بینی و برآورد و نحوه جبران خسارت مازاد بر هزینه های جاری در صورت ارایه خدمات مطمئن تر نیز در قرارداد لحاظ گردد.
تبصره 3ـ درصورتی که برای تامین خدمات در دوره قرارداد نیاز به تعدیل قیمت خدمات باشد قیمت های جدید حسب مورد با پیشنهاد دستگاه های اجرایی طرف عرضه و تصویب هیات وزیران قابل اعمال در قراردادها خواهد بود.
تبصره 4ـ در صـورت درخواست واحدهـای تـولیـدی شرکت های ارایه دهنده خدمات موظفند قراردادهای جاری تامین خدمات را در چارچوب مفاد این آیین نامه اصلاح نمایند.
ماده 1ـ در این آیین نامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند: الف ـ واحدهای تولیدی: کلیه واحدهای تولیدی صنعتی معدنی و کشاورزی دارای مجوز از وزارتخانه های صنعت معدن و تجارت و جهاد کشاورزی و سایر مراجع ذی ربط قانونی. ب ـ شرکتهای ارایه دهنده خدمات: کلیه شرکتهای عرضه کننده برق گاز خدمات ارتباطی و فناوری اطلاعات. پ ـ شرایط خارج از کنترل مدیریتی (فورس ماژور): عواملی...
نمایش مادهماده 3ـ قطع خدمات واحدهای تولیدی در شرایط غیر اضطراری و پیش بینی شده در قرارداد مجاز نمیباشد. تبصره 1ـ برای برق در خطوط (20) و (33) کیلوولت و برای گاز در خطوط با فشار (60) PSI و پایین تر اولویت بندی قطع ملاک عمل نمی باشد. تبصره 2ـ در شرایط غیر اضطراری و پیش بینی شده در قرارداد شرکت های ارایه دهنده خدمات قطع خدمات واحدهای تولیدی را به اطلاع استانداری و دستگاه های استانی...
نمایش مادهمتن کامل ماده ۲ آیین نامه اجرایی ماده 25 قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار.
متن کامل ماده 2 آیین نامه اجرایی ماده 25 قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار.