ماده 78 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

متن کامل ماده 78 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح.

ماده ۷۸ قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

متن کامل ماده ۷۸ قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح.

ماده 78 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

ماده 78 ـ هر نظامی به مناسبت انجام وظیفه عمدا گزارشی برخلاف واقع به فرماندهان یا دیگر مقامات مسوول تقدیم نماید و یا حقایق را کتمان کند و یا با سوءنیت گزارشی با تغییر ماهیت یا به طور ناقص ارائه دهد و یا عمدا جرایم ارتکابی کارکنان تحت امر خود را به مقامات ذی صلاح گزارش ندهد و یا از گزارش آن جلوگیری نماید یا گزارشها و جرایم را به موقع اعلام نکند به ترتیب زیر محکوم می شود:

ماده 78 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مصوب 1382/10/09

ماده ۷۸ قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

ممشاهده ماده ۷۸ قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مصوب 1382/10/09

قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح / ماده 78

ماده ۷۸ قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

پایگاه جامع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۰۹

متن ماده 78
قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۰۹
  • ماده ۷۸ قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

    متن کامل 78 ماده

    مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۰۹
متن ماده ۷۸

ماده 78 ـ هر نظامی به مناسبت انجام وظیفه عمدا گزارشی برخلاف واقع به فرماندهان یا دیگر مقامات مسوول تقدیم نماید و یا حقایق را کتمان کند و یا با سوءنیت گزارشی با تغییر ماهیت یا به طور ناقص ارائه دهد و یا عمدا جرایم ارتکابی کارکنان تحت امر خود را به مقامات ذی صلاح گزارش ندهد و یا از گزارش آن جلوگیری نماید یا گزارشها و جرایم را به موقع اعلام نکند به ترتیب زیر محکوم می شود:

الف ـ چنانچه اعمال فوق موجب شکست جبهه اسلام یا تلفات جانی گردد به مجازات محارب.
ب ـ در صورتی که موضوع به امور جنگی یا مسائل امنیت داخلی یا خارجی مرتبط باشد به حبس از دو تا پنج سال.
ج ـ در سایر موارد به استثنای مواردی که صرفا تخلف انضباطی محسوب می شود به حبس از سه ماه تا یک سال.
تبصره 1 ـ چنانچه اعمال مذکور موجب خسارات مالی گردد مرتکب علاوه بر مجازات فوق به جبران خسارات وارده نیز محکوم خواهد شد.
تبصره 2 ـ هرگاه اعمال مورد اشاره در بندهای (ب) و (ج) این ماده در اثر بی مبالاتی و سهل انگاری باشد در صورتی که موجب جنایت بر نفس یا اعضاء شده باشد مرتکب به نصف حداقل تا نصف حداکثر مجازاتهای مزبور محکوم خواهد شد و در غیر این صورت طبق آیین نامه انضباطی عمل می شود. پرداخت دیه طبق مقررات قانون دیات می باشد.

ماده 77 ـ کارکنان فراری نیروهای مسلح تا رسما خود را برای ادامه خدمت به یگان مربوط معرفی ننمایند فرارشان استمرار خواهد داشت و در صورتی که در اثناء فرار یکی از عذرهای موجه حادث شود برای مدت زمان عذر موجه مجازات نخواهند شد ولی مجموع فرار قبل و بعد از حدوث عذر یک فرار متوالی و مستمر محسوب می شود. در صورتی که پس از صدور رای نهائی دادگاه و ابلاغ آن خود را به یگان مربوط معرفی...

نمایش ماده

ماده 79 ـ هر نظامی که موجبات معافیت یا اعزام مشمولی را به خدمت وظیفه عمومی بر خلاف مقررات فراهم سازد و یا سبب شود نام کسی که مشمول قانون خدمت وظیفه عمومی است در فهرست مشمولان ذکر نگردد و یا شخصا یا به واسطه دیگری اقدام به صدور گواهی یا تصدیق نامه خلاف واقع در امور نظام وظیفه یا غیر آن نمایدچناچه اعمال مذکور به موجب قوانین دیگر مستلزم مجازات شدیدتری نباشد به حبس از یک تا پنج...

نمایش ماده
1
نظریه مشورتی شماره 99-186/2-81ک - مورخ 1399/03/07
گزارش خلاف واقع به قصد تشویش اذهان مقامات رسمی با اضرار به غیر در ماده 698 کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده و از سوی دیگر این جرم در زمره جرایم قابل گذشت مذکور در ماده 104 قانون مجازات اسلامی سال 1392 احصاء شده است چنانچه شخصی اعم از افراد عادی یا ضابطان دادگستری گزارش کذبی به مقام قضایی ارایه دهند اما شکایتی علیه آنان مطرح نشود و صرفا مقام قضایی علیه آنان اعلام جرم گند: اولا آیا تعقیب و مجازات گزارش دهنده ممکن است؟ ثانیا چنانچه موضوع منطبق با این ماده نیست در صورت ارایه گزارش خلاف واقع توسط ضابطین دادگستری با در نظر گرفتن این که جرم عمومی است و از جرایم خاص نظامیان نمی باشد مستند قانونی برای مجازات این افراد چیست؟
2
نظریه مشورتی شماره 98-187/4-1838 ک - مورخ 1399/03/06
آیا عدم گزارش موارد تغییر کاربری غیر مجاز اراضی زراعی که از سوی مسوولان اداره جهاد کشاورزی که نتیجه آن عدم وصول جزای نقدی به نفع دولت است مشمول ماده 598 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375 است؟ به عبارتی آیا تحقق جرم موضوع ماده 598 منوط به سپردن مال به اشخاص مندرج در این ماده است؟ در صورتی که موضوع منطبق با ماده 598 قانون مجازات اسلامی کتاب تعزیرات نباشد آیا وصف مجرمانه دیگری می تواند داشته باشد؟
3
نظریه مشورتی شماره 1400-168-1370 ک - مورخ 1400/10/28
به موجب ماده 148 قانون آیین دادرسی کیفری و ایضا ماده 215 قانون مجازات اسلامی "بازپررس یا دادستان در صورت صدور قرار منع یا موقوفی تعقیت باید تکلیف اشیاء کثف شده را که دلیل یا وسیله ارتکاب جرم بوده و یا از جان تحصیل شده یا حین ارتکاب استعمال و یا برای استعمال اختصاص داده شده است تعیین کند تا حسب مورد مسترد ضبط یا معدوم می شود و. ...."در پرونده های موضوع جعل استناد مواد مار الذکر پس از صدور حکم ضبط دادگاه ذی ربط حکم به معدوم کردن اسناد مجعول صادر می نمایدلیکن در ارتباط با پرونده های موضوع گزارش خلاف واقع (ماده 78 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح ) و تصدیق نامه های خلاف واقع منظمی پرونده (مواد 539 و 540 قانوق تعزیرات ) از حبث لزوم یا عدم لزوم تعیین تکلیف - صدور حکم به ابطال و معدوم کردن کل یا جز اصل مدرک موضوع گزارش را تصدیق نامه خلاف واقع بین همکاران محترم قضایی اختلاف برداشت هایی وجود دارد به گونه ای که برخی قائل به تکلیف دادگاه به اشاره به ابطال و معدوم کردن گزارش و تصدیق نامه های مورد بحث در ضمن حکم می باشند و بعضی نیز معتقدند صرف ضم پرونده کردن اصل گزارش یا تصدیق نامه کفایت می نماید و نیازی به اظهار نظر در این خصوص نیست که مراتب اعلام خواهشمند است مقرر فرمایید از نظریه ارشادی این مرجع را بهره مند فرمایند.
4
نظریه مشورتی شماره ک 5091-961-89 - مورخ 1398/12/25
ضمانت اجرای تخلف از تکالیف مندرج در ماده 44 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 از جمله عدم اقدام جهت جلوگیری از فرار متهم در جرایم مشهود توسط ضابطان دادگستری چیست؟ آیا موضوع جنبه کیفری دارد یا صرفا تخلف اداری است؟ مستند قانونی و مرجع صالح به رسیدگی در صورت جرم یا تخلف بودن را بیان فرمایید.
5
نظریه مشورتی شماره ک 2291-2/681-89 - مورخ 1398/12/06
بلافاصله پس از گزارش واقعه تصادف ضابط قضایی در محل حاضر با تنظیم صورت جلسه راننده را فرد دیگری معرفی می نماید مثلا برادر مرتکب مامور دیگری در متن صورتجلسه تنظیم شده نام فرد ثالث دیگری را به جای نام برادر مرتکب با انجام تغییر و دستکاری روی نام درج شده درج می نماید اگرچه تشخیص عنوان و رفتار مجرمانه با توجه به موضوع با مقام قضایی رسیدگی کننده است عناوین مجرمانه هر یک از مامورین ذی مدخل از قضیه چیست./ع
6
نظریه مشورتی شماره 98-54-1066 ک - مورخ 1398/08/13
در پرونده هایی که مامورین مبارزه با مواد مخدر ضمن کشف مواد در پی تبانی با قاچاقچیان ذی مدخل بر خلاف واقع در گزارش تنظیمی کشف مواد را کمتر از مقدار واقعی ذکر و یا پس از کشف بدون تنظیم صورت مجلس و انعکاس ما وقع به مراجع قضایی ذی ربط و سلسه مراتب فرماندهی خود و بدون دستگیری فرد یا افراد قاچاقچی کل مواد مخدر مکشوفه و یا مقداری از آن را برای خود تصاحب و متعاقبا اقدام به فروش یا بعضا مصرف و یا کشف بلاصاحب مقادیری از آن و. .. می نموده اند مع الوصف در تعیین عناوین مجرمانه بر رفتار مامورین بین همکاران قضایی تفاسیر متعددی وجود دارد به گونه ای که برخی اقدام ایشان را تنظیم گزارش خلاف واقع کتمان حقیقت همکاری و فراری دادن متهم دستگیر شده و دخل و تصرف در اموال توقیفی قلمداد و عده ای نیز معتقدند اعمال ایشان مشمول عناوین مجرمانه تنظیم گزارش خلاف واقع نگهداری مواد مخدر همکاری و فراری دادن متهم دستگیر شده و اختلاس می باشد از باب این که مواد مورد بحث مالیت داشته و در عرف جامعه مورد معامله و به محض کشف در سلطه و تصرف مامورین دولت به طور امانت قرار که خود دلالت بر نوعی سپردن به مناسبت انجام وظیفه دارد و نیز برداشت شخصی در مانحن فیه داشته که مراتب تقدیم خواهشمند است مقرر فرمائید از نظریه ارشادی این بازپرسی را بهره مند فرمایند.
ماده 78 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

ماده ۷۸ قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

متن کامل ماده ۷۸ قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح.

ماده 78 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

متن کامل ماده 78 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح.

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM