رای قضایی شماره 9109970223501291

رای قضایی شماره 9109970223501291

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970223501291


شماره دادنامه قطعی:
9109970223501291

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/11/15

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
اثر اعلام اشتباهی حضوری بودن رای در مورد رای غیابی

پیام رای:
در صورتی که رای فی الواقع و نفس الامری غیابی باشد صرف حضوری اعلام شدن رای مانع از رسیدگی به دادخواست واخواهی نبوده و دادگاه مکلف به رسیدگی است.

رای دادگاه بدوی
درخصوص دادخواست واخواه س.ف. با وکالت ف.ج. به طرفیت واخــــــوانده م.ع. نــــــسبت به دادنــــــامه شمـــــاره 8809972164000063 مورخه 1/2/88 صادره از شعبه 215 دادگاه حقوقی تهران ابطال و ابلاغ و نقض دادنامه مزبور و اعاده عملیات اجرایی به وضع سابق نظر به اینکه حکم صادره حضوری بوده و قاعده فراغ دادرسی در مانحن فیه حکومت دارد تقدیم دادخواست واخواهی خلاف مقررات قانونی است بنابراین دادگاه با استناد از ملک ماده 306 قانون آیین دادرسی مدنی و ماده 2 همان قانون قرار رد دادخواست واخواهی را صادر و اعلام می دارد قرار صادره قابل تجدیدنظر نیست.
رییس شعبه 215دادگاه عمومی حقوقی تهران - انیس حسینی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی آقای س.ف. با وکالت آقای ف.ج. نسبت به دادنامه شماره 9000655 مورخه 2/8/90 صادره از شعبه 215 دادگاه عمومی حقوقی تهران که طی آن قرار رد دادخواست واخواهی صادر گردیده است وارد و موجه است و تجدیدنظرخواهی متضمن جهت موجه در نقض قرار مذکور می باشد زیرا برابر ماده 303 قانون آیین دادرسی مدنی حکم دادگاه زمانی غیابی می باشد که خوانده یا وکیل یا قایم مقام یا نماینده قانونی وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده و به طور کتبی دفاع ننموده و یا اخطاریه ابلاغ واقعی نشده باشد؛ والا رای حضوری می باشد نظر به اینکه برابر اظهارات تجدیدنظرخواه در جلسه دادگاه حضور نداشته و لایحه ارسالی نیز جعلی و به امضای وی نمی باشد که حسب نظریه کارشناس رسمی دادگستری در کیفرخواست صادره نیز دلالت بر آن دارد که دادگاه بدوی در ثبت لایحه نیز احراز هویت ننموده است لذا این دادگاه تجدیدنظرخواهی را موجه دانسته و همین مقدار از دفاعیات وی را کافی جهت اثبات و احراز غیابی بودن رای می داند و صرف حضوری اعلام گردیدن رای نیز مانع از آن نمی باشد که دادگاه آن را غیابی تلقی نماید و خود را فارغ از رسیدگی بداند. علی هذا این دادگاه به استناد ماده 353 قانون آیین دادرسی مدنی و با نقض قرار صادره پرونده جهت رسیدگی به واخواهی وی و جهت جلوگیری از تضییع حقوق احتمالی تجدیدنظرخواه از یک مرحله از دادرسی به دادگاه بدوی اعاده و مسترد می نماید رای صادره قطعی است.
رییس شعبه 35 دادگاه تجدیدنظر استان تهران- مستشار دادگاه
پورفلاح - صادقی

قاضی:
انیس حسینی , صادقی , پورفلاح

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 306 - مهلت واخواهی از احکام غیابی برای کسانی که مقیم کشورند بیست روز و برای کسانی که خارج از کشور اقامت دارند دو ماه از تاریخ ابلاغ واقعی خواهد بود مگر اینکه معترض به حکم ثابت نماید عدم اقدام به واخواهی در این مهلت به دلیل عذر موجه بوده است. در این صورت باید دلایل موجه بودن عذر خود را ضمن دادخواست واخواهی به دادگاه صادر کننده رای اعلام نماید. اگر دادگاه ادعا را موجه تشخیص داد قرار قبول دادخواست واخواهی را صادر و اجرای حکم نیز متوقف می شود. جهات زیر عذر موجه محسوب می گردد: 1 - مرضی که مانع از حرکت است. 2 - فوت یکی از والدین یا همسر یا اولاد. 3 - حوادث قهریه از قبیل سیل زلزله و حریق که بر اثر آن تقدیم دادخواست واخواهی در مهلت مقرر ممکن نباشد. 4 - توقیف یا حبس بودن به نحوی که نتوان در مهلت مقرر دادخواست واخواهی تقدیم کرد. تبصره 1 - چنانچه ابلاغ واقعی به شخص محکوم علیه میسر نباشد و ابلاغ قانونی به عمل آید آن ابلاغ معتبر بوده و حکم غیابی پس از انقضاء مهلت قانونی و قطعی شدن به موقع اجراء گذارده خواهد شد. درصورتی که حکم ابلاغ واقعی نشده باشد و محکوم علیه مدعی عدم اطلاع از مفاد رای باشد می تواند دادخواست واخواهی به دادگاه صادرکننده حکم غیابی تقدیم دارد. دادگاه بدوا خارج از نوبت در این مورد رسیدگی نموده قرار رد یا قبول دادخواست را صادر می کند. قرار قبول دادخواست مانع اجرای حکم خواهد بود. تبصره 2 - اجرای حکم غیابی منوط به معرفی ضامن معتبر یا اخذ تامین متناسب از محکوم له خواهد بود. مگر اینکه دادنامه یا اجرائیه به محکوم علیه غایب ابلاغ واقعی شده و نامبرده در مهلت مقرر از تاریخ ابلاغ دادنامه واخواهی نکرده باشد. تبصره 3 - تقدیم دادخواست خارج از مهلت یادشده بدون عذر موجه قابل رسیدگی در مرحله تجدیدنظر برابر مقررات مربوط به آن مرحله می باشد.

مشاهده ماده 306 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 303 - حکم دادگاه حضوری است مگر این که خوانده یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده و به طور کتبی نیز دفاع ننموده باشد و یا اخطاریه ابلاغ واقعی نشده باشد.

مشاهده ماده 303 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM